Uitleg aan raadsleden over Buurtgezinnen, rol van vraag- en steungezin

SLIEDRECHT – Opnieuw belegde de raad een informatieve avond. Tijdens een beeldvormende vergadering zijn dinsdagavond 28 mei 2019 de leden van de Sliedrechtse gemeenteraad en overige aanwezigen in de raadzaal bijgepraat over het fenomeen Buurtgezinnen. Ervaren steungezinnen helpen vraaggezinnen in de woonwijk. 

Coördinator Judith Lorier uit Papendrecht van Buurtgezinnen.nl, een presentatie over wie zij zijn en wat zij doen. Zij is onder meer actief in Papendrecht en Dordrecht. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

Buurtgezinnen bieden steun aan gezinnen met kinderen van 0 tot 23 jaar. “Vaak is het basisschool leeftijd, soms puberleeftijd. Ons doel is dat kinderen veilig en gezond kunnen opgroeien in hun eigen gezin. Samen opvoeden in buurten is weer gewoon geworden. Kinderen krijgen ook een beeld hoe het anders kan gaan. Doel is ook dat minder kinderen terecht komen in (zware) jeugdzorg of een pleeggezin. De steunouders zijn ouders die zelf een stabiel gezin hebben”, vertelde Lorier. Buurtgezinnen.nl screent aankomende steunouders. In Papendrecht zijn er zo’n zeven en in Dordrecht dertien vraaggezinnen gekoppeld aan een ervaren steungezin. Buurtgezinnen is al in tientallen gemeenten actief. 

Tekst gaat verder onder tweet.

Het onderwerp werd ingebracht door burgerraadslid Esther Gruppen (PvdA). “Ik zie het als een basis voor een stap voor jongeren die het moeilijk hebben. Het kan een besparing worden op de hulpzorg. Het kan de eerste stap zijn en ik ben er dol enthousiast over. Het voordeel is jongeren in de buurt worden opgevangen en niet zoals bij Jeugdzorg buiten de gemeente wordt geplaatst. Het helpt mee om de toekomst te bepalen van het kind. Ik ben er enthousiast over. Het is kostenbesparend!”, sprak Gruppen, “De enige aandacht die ik nu zie is nog soms vanuit de kerk vanwaar hulp wordt geboden.”

Vragen raadsleden
De raad wilde meer weten over verzekering, of een AVG nodig is en of wordt vastgehouden aan traditionele gezinnen. “Dat is verandert. Insteek was natuurlijk gezinnen, maar er zijn ook oudere echtparen of stellen zonder kinderen”, verduidelijkte Lorier. Ook waren er vragen over kosten en verzekeringen. Ook kwam de vragen over doel. Lorier: “We willen niet te hard groeien. Steeds zeggen we maximaal tien nieuwe gemeenten er bij bijvoorbeeld. Er is geen einddoel. Soms stopt officieel het buurtgezin, maar gaat tussen het vraaggezin en het steungezin gezellig door. We zijn ook aanvullend op de hulpverlening.” Burgerraadslid Marja Bouwmans (D66) vindt dat het welzijn van het kind voorop moet staan. “We investeren nu en het positieve is dat er later ook weer een besparing komt. Ik vind buurtgezinnen een prachtig initiatief.” PRO Sliedrecht merkte op dat ‘harde cijfers’ nodig zijn of het een besparing oplevert. PvdA Sliedrecht en D66 Sliedrecht zien het fenomeen Buurtgezinnen graag ook in Sliedrecht. De partijen willen een mogelijk voorstel inbrengen bij de behandeling van de Kadernota 2020.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld