‘Voor dodenherdenking wordt plaquette omgebrachte Joodse inwoners verplaatst’

SLIEDRECHT – Het College van B & W heeft vrijdag 19 april 2019 de gemeenteraad van Sliedrecht laten weten, dat het voor zaterdag 4 mei 2019 de plaquette met de namen van omgebrachte Joodse inwoners naar een openbare en toegankelijke plaats in Sliedrecht verplaatst. Een locatie kon vrijdag nog niet worden gegeven, maar gezien de paar weken die nog te gaan zijn, wordt verwacht dat het college al wel een nieuwe plaats weet. 

Het gaat om deze plaquette, die nu nog in het raadhuis hangt aan het Dr. Langeveldplein. (Archieffoto via SGP-ChristenUnie)

In oktober 2018 is het college via de motie ‘Eervol in Zicht’ verzocht onderzoek te doen naar de mogelijkheid van verplaatsing van de plaquette met de namen van omgebrachte Joodse inwoners
naar een openbare en toegankelijke plaats. Verzocht werd uiterlijk 1 februari 2019 de uitkomsten daarvan, en zo mogelijk een voorstel, naar de raad te sturen. Daarbij is de verwachting uitgesproken dat het college lokale organisaties betrekt bij de verplaatsing. 

Overleg
Dat is niet gelukt. “De planning van 1 februari 2019 is niet haalbaar gebleken”, schrijft burgemeester Bram van Hemmen (CDA), “De huidige planning is dat de uitkomsten en de kosten van de verplaatsing van de plaquette medio april bekend zullen zijn. Er is contact geweest met Stichting Comité 4 en 5 mei, de Dijksynagoge en de Stichting Struikelstenen Sliedrecht met het verzoek mee te denken over een mogelijke locatie. Ook zijn de namen van nabestaande achterhaald om hen te informeren over de verplaatsing.” Van Hemmen belooft de raadsleden hen voor woensdag 1 mei 2019 te informeren over de nieuwe locatie van de plaquette. 

3 gedachten over “‘Voor dodenherdenking wordt plaquette omgebrachte Joodse inwoners verplaatst’”

  1. Met het initiatief tot verplaatsing ben ik het eens.
    Maar de stelling over de verpakking van anti-semitisme kun, en moet je soms, ook omdraaien:
    “Kritiek op de staat Israël/Zionisme”is niet per definitie altijd anti-semitisme. Integendeel.

  2. Mooi initiatief.
    Zou misschien ook een mooie gelegenheid zijn om een plaquette voor de merwedegijzelaars die niet teruggekeerd zijn te plaatsen.

  3. Zeer goed initiatief in tijden van opkomend antisemitisme en Israël bashing, waarmee ik bedoel dat men zijn afkeer van Joden tegenwoordig verpakt in “kritiek op de staat Israël/ op het Zionisme. De verschrikkingen van wat het Joodse volk keer op keer is aangedaan verdienen het om voortdurend ons te worden voorgehouden opdat we ervan zouden leren.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld