Plaquette omgebrachte Joodse inwoners wordt mogelijk verplaatst

SLIEDRECHT – De gemeente Sliedrecht gaat de kijken of de plaquette met namen van omgebrachte Joodse inwoners die nu in het raadhuis hangt op Dr. Langeveldplein 30 op een openbare, toegankelijke plaats in Sliedrecht kan hangen. Een ingediende motie ‘Eervol in het zicht’ werd dinsdagavond 30 oktober 2018 unaniem aangenomen.

Dit is de plaquette. In deze motie is het college gevraagd om onderzoek te doen naar genoemde mogelijkheid. Ook is de verwachting uitgesproken dat het college bij dit onderzoek lokale organisaties betrekt, zoals het bestuur van de Dijksynagoge Sliedrecht en de Stichting Struikelstenen Sliedrecht. (Foto via SGP-ChristenUnie)

Het idee van deze motie ontstond tijdens Kerstavond 2016. Voor het eerst in Sliedrecht werden er lichtjes bij de oorlogsgraven geplaatst. Vanuit de gemeenteraad van gemeente Sliedrecht waren fractievoorzitter Anton van Rees (PvdA) en raadslid Ria de Mul-Donker (SGP-ChristenUnie) daarbij aanwezig. Samen bedachten zij dat het mooi zou zijn als de plaquette die in de bovengang van het Raadhuis hangt en waarop de namen genoemd worden van de omgebrachte Joodse inwoners in Tweede Wereldoorlog op een meer zichtbare plaats in Sliedrecht zou hangen. 

2 gedachten over “Plaquette omgebrachte Joodse inwoners wordt mogelijk verplaatst”

  1. Ik ben er bij geweest, toen het enige overlevende familielid Hartog, uit Israël overgekomen, samen met burgemeester Hendriks de herdenkingsplaquette onthulde, overigens in de gang aan de muur naast de trouwzaal. Hendriks heeft toen een lampje in de vorm van een kaars gestoken in het stopcontact naast de plaquette. Wim Hendriks heeft haar toen beloofd, dat op alle Joodse hoogtij- en gedenkdagen en 4 en 5 mei dat kaarsje in Sliedrecht zou branden om de families te gedenken.
    Helaas is dat vaak misgelopen, zelfs het kaarsje was kwijt en men wist het ook niet meer. als ik daar naar vroeg. Misschien kan dat nu meteen ook hersteld worden en voor het nageslacht vastgelegd, terwijl ik de oorspronkelijke plaats (muur Trouwzaal, waar Lo den Hartog heeft gestaan) nog steeds juist vind.

  2. Mooi initiatief, had al veel eerder moeten gebeuren. Misschien plaatsen op of bij de dijksynagoge.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld