‘Volgende maand besluit over bouwplannen aan rand Willem Dreespark’

door Peter Donk
SLIEDRECHT – Over de plannen voor bebouwing aan de Maaslaan, aan de rand van het Willem Dreespark, neemt de gemeenteraad dinsdag 10 oktober 2023 een besluit. Dat blijkt uit de beantwoording van vragen die de lokale politieke partij PRO Sliedrecht stelde over de Stedenbouwkundige Visie Binnenstedelijke Vernieuwing Sliedrecht-Oost en de bouwplannen aan de Maaslaan. Het plan is om daar 120 woningen te bouwen. 

De bebouwing zoals deze er nu staat aan de Maaslaan, zijde Willem Dreespark, moet als het aan de gemeente ligt plaats maken voor nieuwe woningen. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

PRO Sliedrecht wilde onder meer weten waarom op de bewonersavond pas dit aantal is genoemd en niet eerder tijdens een raadsvergadering. Het college zegt daarover: “Tijdens de beeldvormende vergadering is het totale aantal op te leveren woningen voor de drie gemeentelijke locaties (Maaslaan/Middeldiep/Valkweg) genoemd. Er is voor gekozen om op de bewonersavonden het woningaantal te noemen van de specifieke locatie waarvoor mensen waren uitgenodigd. Het totale aantal woningen was tijdens beide bijeenkomsten hetzelfde.” Het college vindt dat één en ader past binnen de positie van de huidige bebouwing. Volgens PRO Sliedrecht laat de tekening duidelijk iets anders zien. “De plannen van het college zijn gebaseerd op de berekeningen en tekeningen van het bureau Palmbout. De bebouwde oppervlakte van de locatie Maaslaan blijft nagenoeg gelijk waarbij de herinrichting de kans biedt om het park opnieuw in te richten. De gebouwde oppervlakte verschuift wel binnen de plangrenzen van deze locatie”, aldus het college.

Betrokkenheid bewoners
De lokale politieke partij vroeg ook om meer uitleg hoe een bewonersavond binnen het raadsbesluit past, waar gevraagd wordt naar een integrale afweging. College: “De bewonersavond past binnen ons streven naar integrale besluitvorming voor het project Binnenstedelijke Herstructurering Sliedrecht (BHS).  Alle locaties zijn met elkaar verbonden in de schuifoperatie. Deze schuifoperatie zorgt ervoor dat er woningen worden gebouwd, voordat er woningen worden gesloopt. Zo kunnen de bewoners altijd worden gehuisvest. De integraliteit van de ontwikkeling vindt u terug in de opzet van één bestemmingsplan voor alle locaties. In de bewonersavonden is deze algehele integrale visie voor de gehele binnenstedelijke herstructurering toegelicht, zodat ook zij het complete plan met de daarbij behorende keuzes kennen.” Bewoners zijn volgens het college een cruciaal onderdeel in dit proces, en de bewonersparticipatie gebeurt volgens hen tijdig op basis van de principes uit de participatieleidraad. “Deze leidraad eist van de gemeente dat bewoners in een vroeg stadium worden betrokken bij projecten zodat ze de mogelijkheid hebben om input op te leveren en ons als gemeente te adviseren over de te maken keuzes. Dit zorgt ervoor dat de gemeenschap actief betrokken is bij de besluitvorming”, stelt het college in de beantwoording

7 gedachten over “‘Volgende maand besluit over bouwplannen aan rand Willem Dreespark’”

 1. Er is hier helemaal geen advies gewenst en gevraagd aan de bewoners. De bewonersbijeenkomst was een aanfluiting. Kritische vragen over de bebouwing in het park werden weggewoven omdat er nog helemaal niets vaststond aldus beleidsmedewerkers en woningbouw.

  Het park verdwijnt voor de helft en de Maaslaan komt voor hoogbouw te staan. Nog meer beton aan de westzijde van Sliedrecht. Echt belachelijk.

  Vertel me, waarom blijft de nieuwbouw niet beperkt tot het huidige bebouwde oppervlakte…?!

 2. Wat een onzinnige. Er zijn tocht genoegen stop met bouw we mogen natuur is ook belangrijk. Alles huisen

 3. Niet verkeerd om Sliedrecht binnenstedelijk te herstructureren. Zijn nog genoeg andere locaties aan te wijzen die dit ook verdienen. Knapt het dorp aardig van op (voorbeeld Staatsliedenbuurt) en kan de polder de polder blijven.

 4. Wat een ongelooflijke arrogantie van ons gemeentebestuur! Kan iemand mij uitleggen wat het nut is om woningen, bedrijfspanden en gemeentelijke voorzieningen op de ene plaats te slopen en op een andere plaats weer op te bouwen?
  Vriendjespolitiek met projectontwikkelaars en bouwondernemers?

 5. Bewoners op tijd bij betrokken vind ik een illusie als je maar een handjevol bewoners hebt uitgenodigd.

  Hoe kan je op de huidige bebouwde locatie 120 woningen kwijt? Ga je dan een tienhoog flat, 12 woningen breed neerzetten? Waar laat je de parkeerplaatsen? Hoe kan je in vredesnaam ongeveer gelijk blijven qua grootte bebouwing?

 6. Alle mensen. Opnieuw bewondering voor raadsleden die hier ook maar iets van snappen. Wat een prachtige volzinnen. Nu even in gewoon Nederlands?

  Het college heeft de 300 handtekeningen met protest tegen de bestaande plannen serieus genomen en heeft besloten om:

  – door te gaan met eigen plan?
  – Alles naar de wens van de bewoners aangepast?
  – een beetje aangepast en wel…….?

  Kruisje bij keuze.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld