Vijf jaar interculturele maaltijden samen feestelijk gevierd

door Peter Donk
SLIEDRECHT – Sadoo Ahmed is al vijf jaar het gezicht achter de interculturele maaltijden in Sliedrecht. Deze maaltijden vinden plaats in Pand 33 aan Kerkbuurt 264. Woensdagavond 26 april 2023 werd stilgestaan bij het eerste lustrum, het vijfjarig bestaan.

Bloemen voor initiatiefneemster Sadoo Ahmed. Hier samen met ds. Gerard Vrooland (Pand 33). Ze werden in het zonnetje gezet. 

De van oorsprong Somalische Ahmed is een enthousiaste vrouw, die inmiddels al weer wat jaartjes in Sliedrecht woont. Hier haar bestaan heeft opgebouwd en de Nederlandse taal gewoon redelijk goed spreekt. Een vrouw die telkens anderen weet te motiveren, weet te organiseren en mensen samenbrengt. In de interculturele maaltijden zie je dit terug. Met als doel verbinden. Het verbinden van mensen die in Nederland, in Sliedrecht, zijn geboren (veelal met een Nederlandse nationaliteit) en voor wie de wieg in het buitenland stond. Soms ver weg. 

Tekst gaat verder onder foto.

Het verhaal, een stukje geschiedenis en het land staan vaak centraal tijdens een maaltijd. Uiteraard ligt op het bord eten uit het land. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Tijdens een avond staat een land centraal. In een verhaal en uiteraard in het eten. Er is doorgaans iemand die vertelt over herkomst, tradities en het vaderland. Dat levert soms spannende verhalen op over gewoonten en verschillen. Ondertussen schuiven de mensen van diverse pluimage aan voor een maaltijd uit dat land. Samen wordt geluisterd, gesproken en gegeten. De interculturele maaltijd hebben steeds geleid tot meer verbinding, begrip voor situaties en de reden van een vertrek uit een land naar Nederland. En uiteraard komt dan ook het leven in Sliedrecht aan de orde. Hoe het nu gaat, waar je tegenaan loopt en hoe soms zaken kunnen worden verbeterd? De interculturele maaltijden zijn dus meer dan even een hapje met elkaar eten. Het levert meer saamhorigheid op.

2 gedachten over “Vijf jaar interculturele maaltijden samen feestelijk gevierd”

  1. Schitterend toch dat dit kan alle lof zouden de sliedrechtenaren ök niet wat meer kontakt willen met andere culturen er zou daar door meer begrip kunnen ontstaan

Plaats een reactie

*=Verplicht veld