Video, veel foto’s en boeken over Watersnood’53 week lang in Sliedrechts Museum

SLIEDRECHT – Vanaf zaterdag 28 januari t/m zaterdag 4 februari 2023 staat het Sliedrechts Museum stil bij de watersnoodramp van 1 februari 1953. Deze bereikte ook Sliedrecht zeventig jaar geleden. Er was een dijkdoorbraak, woningen en straten liepen onder en in de polder verdronk vee. Het is te zien op een video, er liggen boeken en er zijn veel foto’s.

Om 07.00 uur op 1 februari 1953 brak de dijk door op Zwijnskade (de ‘kaai’), de grens van Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam. De polder stroomde vol met water. (Foto gemeentearchief Sliedrecht)

Zeventig jaar geleden, in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953, braken de dijken door in Zeeland. Oorzaak waren een zuidwester storm van windkracht 10 en gelijktijdig een springvloed. Dat leidde tot een uitzonderlijk hoge waterstand, waartegen de dijken niet waren bestand. In Sliedrecht brak de dijk door en in Papendrecht was de dijk al eerder doorgebroken. Langzamerhand liep het water ook in woningen in de toen nog kleine binnendijkse uitbreiding.

Tekst gaat verder onder foto.

Het Sliedrechts Museum aan de Kerkbuurt 99 is geopend op woensdag- en zaterdagmiddag van 14.00 – 17.00 uur. De entreekosten zijn €2,- voor volwassenen, €1,- voor museumjaarkaarthouders en kinderen. Voor groepen kunnen aparte afspraken gemaakt worden. Aanmelden kan via de mail: info@sliedrechtsmuseum.nl

Plaats een reactie

*=Verplicht veld