Veteranendag blijvend moment van (h)erkenning en waardering

door Peter Donk
SLIEDRECHT – Veteranen en hun familie, college en raadsleden hebben elkaar zaterdagmiddag 9 oktober 2021 in partycentrum De Lockhorst ontmoet tijdens de 15e Sliedrechtse Veteranendag. Eigenlijk zou het de zestiende ontmoeting zijn geweest, maar vanwege de coronapandemie ging deze in 2020 niet door. Na een officieel gedeelte  in de middag ging het gezelschap aan een gezamenlijk diner. 

Burgemeester Jan de Vries (CDA) opende en leidde als een heuse ceremoniemeester de middag. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

De jaarlijkse veteranendag is ook een moment van elkaar weer zien, om elkaar bij te praten en terug te blikken. De gemeente Sliedrecht vindt het een moment om ook de dankbaarheid en waardering voor de inzet van veteranen toen en nu uit te spreken. Verhalenvertellers waren zaterdagmiddag Peter de Borst en Niels Roelen, beiden veteraan. 

Van den Heuvel
De Vries stond aan het begin van zijn toespraak stil bij het overlijden van veteraan Arie van den Heuvel (84) op woensdag 9 december 2020 in Dordrecht tijdens corona. “Zelfs tijdens verdrietige gebeurtenissen, als een uitvaart, was die arm om de schouder vaak niet mogelijk. Juist wanneer je dit het hardst nodig hebt. Mijn hart gaat dan ook uit naar u mevrouw Van den Heuvel en al die anderen die in de coronatijd een dierbare hebben verloren en daar alleen op aangepaste wijze, vaak in beperkt gezelschap en op afstand, afscheid van konden nemen. Heel verdrietig”, aldus De Vries.

Opofferingsgezindheid
De burgemeester haalde ook de moed van de veteranen aan. De Vries: “Daarbij uw eigen leven op het spel zette, en waarbij u wellicht ook in erbarmelijke omstandigheden en op pijnlijke wijze afscheid heeft moeten nemen van dierbare medestrijders. U hebt ons land gediend. U opereerde overal ter wereld. Nederland heeft sinds 1940 ruim 675.000 militairen ingezet tijdens drie oorlogen en ruim honderd vredesmissies. Nederland is trots op u, Sliedrecht is trots op u en ik ben trots op u. Ik hecht er waarde aan dat u zich als Sliedrechtse veteraan gezien en gehoord voelt in onze gemeente.”

Tekst gaat verder onder tweet.

Afghanistan
Meerdere veteranen die aanwezig waren hebben gediend in Afghanistan. De Vries herinnerde zich nog de beslissing in Den Haag. Als toenmalig lid van de Tweede Kamer nam hij mee een beslissing over het wel of niet naar Afghanistan sturen van Nederlandse militairen. “Onze Nederlandse militairen droegen van 2002 tot 2021 bij aan de veiligheid in Afghanistan. Tegen de 30.000 Nederlandse militairen waren goed voor rond de 40.000 uitzendingen. Daarbij sneuvelden 25 militairen. Een grote opoffering. Dat besef drong ook tot mij door toen ik in 2006 als lid van de Tweede Kamer het besluit nam om militairen voor de Taskforce Uruzgan uit te zenden. Een besluit dat mij en mijn collega’s zwaar viel. Enerzijds het besef dat wij onze internationale verantwoordelijkheid willen nemen voor vrede en veiligheid in Afghanistan en anderzijds het besef dat we daarmee veel van onze militairen vragen. Dat zij een groot risico zouden lopen en ook hun leven op het spel zou kunnen komen te staan. Helaas is dat laatste ook bewaarheid.” Waar de Amerikaanse president Jo Biden bij de aftocht uit Afghanistan sprak over slechts een anti-terreurmissie, was de missie volgens De Vries wel degelijk gericht op duurzame ontwikkeling.

Tekst gaat verder onder tweet.

Gedicht
Verhalenverteller Peter de Borst van GaafWoord sprak aan het eind van zijn vertelling nog een gedicht uit met als titel ‘Daar zit je dan’. 

Daar zit je dan, alleen, diep in jezelf
Omdat de herinneringen weer komen
Gedachten vol geweld, van bommen en doden

Daar zit je dan, alleen, diep in jezelf
Makkers die streden en zijn gevallen
Vlagen van pijn en het gemis van hen die verdwenen zijn

Daar zit je dan, alleen, diep in jezelf
Je bent gegaan omdat overheden je riepen
Offer jezelf maar op, in tijd, in het gaan

Daar zit je dan, alleen, diep in jezelf
Angst opzij, voorwaarts gaan
Maar gewond aan je hart kon niet worden ontweken

Daar zit je dan, alleen, diep in jezelf
Het thuisfront kon niet mee, moest je achterlaten
Maar hun gemis, hun angst, hun stem ging wel met jou mee

Daar zit je dan, alleen, diep in jezelf
Denkend aan hoe het was, de geur nu weer zo sterk
Van dood, verderf, armoede en ellende om je heen

Daar zit je dan, alleen, diep in jezelf
Vrienden zijn gevallen, mensen worden gemist
Jij terugkomend vol indrukken, nu nog steeds verwerkend elke dag opnieuw misschien

Daar zit je dan, alleen, diep in jezelf
Mensen van nu, die je willen omarmen voor hetgeen je deed
Dankbaarheid tonen vult je hart weer een beetje meer

Daar zit je dan, alleen, diep in jezelf
Veteraan op een speld is al wat het bevat
Of is het opsmuk om maar niet dieper te hoeven gaan

Daar zit je dan, alleen, diep in jezelf
Maar weer opstaand, om door te gaan
Want gewond is niet verslagen, de pijn en gemis zul je altijd met je meedragen

Daar sta je dan, samen, diep in contact met anderen
Dezelfde ervaringen ondanks het verschil in andere jaren
Een onzichtbaar verbond zonder woorden

Plaats een reactie

*=Verplicht veld