Veteraan sprak raad toe over vluchtelingenvraagstuk

SLIEDRECHT – “Leerzame avond gehad. Raad toegesproken, zegje gedaan, veel complimenten ontvangen!” Oorlogsveteraan (hij zat bij Dutchbat in Bosnië – red.) Rob Boer uit Sliedrecht sprak dinsdag 7 oktober 2015 als inwoner de gemeenteraad toe.

Kort voordat de raad in debat zou gaan over het vluchtelingenvraagstuk sprak Rob Boer bij de raad in. (foto via Rob Boer)

Hij wees de raad op het nemen van verantwoordelijkheid. Boer: “We praten hier vanavond over een zeer beperkt aantal medemensen, die een officiële status gekregen hebben en dus gescreend zijn.” Ik ben van mening dat wij dat als Sliedrecht met z’n 26.000 inwoners moeten kunnen handelen en zou eigenlijk best teleurgesteld zijn als wij dat niet zouden kunnen.”

De vlucht
Boer nam de toehoorder mee naar het gezin, dat in Homps, in Syrië, woonde en later zou moeten vluchten. Boer: “Je woont in Homs, een mooi stadje stadje in Syrië. Je woont daar in een mooi huis samen met je vrouw en 4 kinderen. Je hebt een leuke goede baan, auto voor de deur, je kinderen gaan naar school of wellicht studeren ze al! In het weekend ga je er op z’n tijd gezellig op uit met je vrouw en de kids en in de zomer ga je, omdat je dat hebt verdient, een paar weken op vakantie. Dan breekt de oorlog uit……Je probeert zo goed of kwaad als het kan je normale routine te behouden, door gewoon dagelijks naar je werk te gaan om je gezin te onderhouden. Tot op een dag je uit je werk komt en………. Je straat, wijk, stad is gebombardeerd…..Van jou mooie huis staat geen steen meer overeind en tot overmaat van ramp ontdek je dat bij dat bombardement ook je vrouw en 2 van je kinderen om het leven zijn gekomen!!! Je wilt weg! Nu meteen! Samen met je 2 overgebleven kids die God zij dank de aanval hebben overleefd! Je vertrekt samen, en komt in eerste instantie aan in een vluchtelingenkamp waar het leven onontbeerlijk is, maar omdat je een goede baan had, weet je voor jou en je kids een plaatsje te bemachtigen op een bootje, dat je naar het Griekse Kos weet te brengen. Je komt terecht in een opvangkamp waar jullie enkele maanden verblijven. Er is daar een gebrek aan sanitaire voorzieningen en er is daar nauwelijks voldoende eten en drinkwater. Eindelijk zijn je papieren in orde en mag je verder reizen. Na een lange tocht kom je aan in Holland alwaar je samen met je kids in een AZC wordt geplaatst! Ver van huis, je kent de taal niet, maar God dank…..Je hebt veiligheid gevonden voor jou en je kids!”

Wel gedragen
Dan wordt Boer persoonlijk. “Velen van jullie kennen mij wellicht als die kale drummer van dat coverbandje, anderen misschien van facebook. Zal me even voorstellen….ik ben Rob en wat vele van jullie niet weten is dat ik ook een veteraan ben!!! Ik heb van dichtbij meegemaakt wat een oorlog met mensen kan doen….Ik ben namelijk een oud Bosniëganger en heb daar gedient en gevochten in de gevallen enclave Srebrenica!!! Wat ik met dit verhaal wil vertellen is dat, ondanks dat ik de zorgen van vele Nederlanders onderschrijf en ook voel, het ons niet vrij pleit om……De rug toe te keren voor hem of haar die om hulp vraagt!!! De andere kant op te kijken onder het mom van laat ze van hun probleem niet het mijne maken!!!! Ons laten leiden met woorden als Tsunami, terreur, criminelen, paniek, gelukszoekers!!! Met een simpele oplossing van grenzen sluiten!!! om vervolgens te denken dat het probleem daarmee is opgelost.” Ook Boer is van mening dat, wanneer je je in Nederland niet gedraagt, maatregelen volgen. “Wanneer je je als vluchteling hier in ons mooie land misdraagt, kan je wat mij betreft op het vliegtuig terug naar waar je vandaan komt. Zonder pardon! Maar ik hoop uit de bodem van mijn hart dat wat voor mening je ook vormt, je goed nadenkt, waarop je die mening baseert. Dus niet omdat een ander zegt dat je bang moet zijn of op je onderbuikgevoelens inpraat, maar omdat je je erin hebt verdiept.”

De toespraak van Boer staat in zijn geheel op Facebook.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld