Verkoop van vuurwerk gestart

SLIEDRECHT – De legale verkoop van vuurwerk is donderdagochtend 28 december 2017 begonnen. Een aantal zaken gingen daarvoor al vroeg open. De vuurwerkverkoop duurt t/m zaterdag 30 december 2017. Op oudjaarsdag, zondag, zijn de zaken gesloten.

Drukte bij één van de vuurwerkverkooppunten in Sliedrecht. Dit is bij de vestiging van Intratuin. (Foto Martin Dekker / Sliedrecht24)

Hoewel in Sliedrecht (soms illegaal) vuurwerk het hele jaar door kennelijk mag knallen, mag dat officieel pas van zondag 31 december 2017 18.00 uur tot maandag 1 januari 02.00 uur. Meteorologen verwachten in de nacht van oud en nieuw veel regen.

6 gedachten over “Verkoop van vuurwerk gestart”

  1. Beste mensen,

    Het eerste dodelijke slachtoffer (Flevoland) is een feit, volgens de wet mag je pas morgen na 18.00 uur vuurwerk afsteken maar dan nog heb ik daarbij me bedenkingen. Ik was vandaag bij een supermarkt in Sliedrecht en 3 mannen (samen nog geen 30 jaar) staken daar vuurwerk af, te gek voor woorden. Nu 30-12-2017 om 18.02 uur constateer ik rondom de kinderboerderij veel vuurwerk? Afgelopen middag kwamen zo rond de 30 stuks grauwe ganzen over Sliedrecht en na het vernemen van een rotje (bom) ging de groep uiteen. Conclusie, stoppen met vuurwerk.

    Fijne veilige jaarwisseling.

    Rien den Hollander
    Ex brandweerman en huidig Natuur-en Schoolgids in onze regio.

    O ja vergeet de veiligheidsbril en gehoorbescherming niet.

  2. Er zijn nu eenmaal veel mensen die graag het risico op medische schade lopen voor dit infantiel pleziertje. Ook al kost deze traditie -niet meegenomen de zorgkosten m.b.t. vuurwerkletsel- de staat inmiddels meer als 10 miljoen (de baten uit vuurwerkverkoop bedragen zo’n 15 miljoen), is het helaas gebleken dat de autoriteiten ieder jaar weer op de knieën gaan voor de vuurwerk- anarchie. Hoogstens mag je je afvragen of de externe effecten (vervuiling, zorgkosten, lawaai) niet wat groot zijn.

    Wie er even over nadenkt, ziet de overduidelijke parallel tussen vuurwerk en dat andere volksvermaak: de sigaret. Slecht voor de gezondheid, ook voor die van anderen. Vervuilend, verslavend, geliefd en gehaat. En niet verboden; de negatieve effecten van het roken worden alleen beperkt door een Pigou-belasting, de accijns op tabak. Een forse heffing die de externe effecten beprijst, de overheid veel geld oplevert en de welvaart verhoogt.

    Nu ben ik geen expert, maar vijf minuten googelen geeft aan dat er in Nederland slechts BTW op vuurwerk wordt geheven en géén accijns. Dat lijkt me een mooie inkopper voor de volgende begroting. Er is geen reden waarom vuurwerk (omzet 2016: 76 miljoen) niet minstens onder hetzelfde tarief als tabak (accijns: zo’n 50%) zou moeten vallen. Zowel direct als via de bespaarde zorgkosten zou dat zeker een miljard opleveren.

  3. Waarom de verkoop niet pas op oudejaarsdag?
    Hoe kan het dat hangjeugd weken van tevoren al met illegaal vuurwerk loopt te rotzooien tot late avond?
    Zijn er ook nog ouders in beeld die hen binnenhalen rond 22.00 uur?
    Vannacht nog harde klappen. Politie???
    Gaan we nog wat doen of laten we het schijnbaar ‘brave’ ???? dorpje voor wat het is?

  4. Die doorlopende vuurwerkoverlast wordt door de burgemeester toegelaten omdat er niet wordt gehandhaafd. Wanneer je een groot aantal aaneengesloten uren veelvuldig heftige knallen hoort zijn vuurwerksnuffelpalen doof en kan en mag de politie ook niets horen of zien.
    Waar de inwoners de locatie en veroorzakers kunnen duiden is de gemeente blind en doof.
    Wordt “een Bom van Bram” het nieuwe credo van onze burgemeester? Een triest niet-optreden en standpunt? van de burgemeester (die is toch uiteindelijk eindverantwoordelijk voor handhaving) waardoor de burgers uitgenodigd worden zelf op te treden tegen de overlast.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld