Veiligheid in wijk samen met inwoners

SLIEDRECHT – Onder het motto ‘Samen maken we Sliedrecht nóg veiliger’ begint de gemeente Sliedrecht maandag 14 maart 2016 de actie ‘Met veiligheid de wijk in’. Daarvoor worden inwoners en andere belanghebbenden uit Sliedrecht gevraagd om via Twitter, Facebook, e-mail en per post met ideeën te komen over hoe de veiligheid in de wijk vergroot kan worden. 

Inwoners kunnen hun problemen, oplossingen én goede voorbeelden tot maandag 4 april 2016 aan de gemeente doorgeven via Facebook, Twitter, e-mail en post. (Foto Sliedrecht24)

De totale actie –tot en met de evaluatie- duurt tot eind juni. In het najaar volgt een nieuwe ronde. Nadat duidelijk is welke veiligheidsproblemen worden ervaren, worden de ideeën omgezet in acties die daarna geëvalueerd worden. 

Veiligheidsgevoel
Het ‘ophalen’ van reacties uit het dorp loopt tot maandag 4 april. Burgemeester Bram van Hemmen: “We merken dat het organiseren van een standaard bewonersavond over veiligheid niet aansluit bij de wensen van inwoners. We willen gerichte acties uitvoeren die er echt voor zorgen dat de veiligheid en het veiligheidsgevoel van inwoners in de wijk verbetert. We willen maatwerk leveren. Als er behoefte is aan een bewonersavond dan organiseren we die, maar een persoonlijk gesprek is ook mogelijk. Maar als mensen zich juist veilig voelen of voorbeelden hebben van initiatieven die de veiligheid verbeteren, dan horen we dat ook graag.”

Aanpak
Na fase 1 (ophalen) volgt fase 2: doen. De aangedragen problemen en mogelijke oplossingen worden op een rijtje gezet. Er worden heldere afspraken gemaakt voordat er actie wordt ondernomen. Bram van Hemmen: “Het bijzondere is dat we op dit moment nog niet weten wat we gaan doen. Dat laten we helemaal afhangen van de ideeën die we in fase 1 ophalen. Deze aanpak past bij de huidige tijd, waarin niet de gemeente maar de inwoners zelf het beste weten hoe we de wijk veiliger kunnen maken.”

Evaluatie
Ten slotte volgt de derde fase: de evaluatie. Samen met de inwoners bekijkt de gemeente of het gewenste doel is bereikt. De belangrijkste vraag daarbij is natuurlijk of de wijk een stukje veiliger is geworden en of inwoners zich veiliger voelen. De conclusie kan ook zijn dat we op dat moment helaas even niks kunnen doen.

4 gedachten over “Veiligheid in wijk samen met inwoners”

  1. De gemeente bepaalt nu dat het onderwerp veiligheid een prioriteit is in Sliedrecht, i.p.v. via o.a. internet een enquête te houden, wat inwoners belangrijk vinden: winkels, groen, uitgaan, veiligheid, wonen, gezelligheid, enz.. Mensen zijn hier heel actief en mondig genoeg, om zelf te bepalen wat ze belangrijk vinden, en dat moet niet weer de gemeente bepalen.

  2. Worden de hierboven gegeven tips doorgesluisd naar de gemeente? Of kan ik ze beter ook nog even melden bij de gemeente zelf?

  3. Goede actie.
    Mijn persoonlijke ideeën zijn;
    -verlichting!!, vooral dat.(alhoewel ik niet echt duistere hoekjes ken of weet in het durp?)
    Verlichting is voor gespuis en ander geboefte een grote vijand,
    -Onnodig hoge bossages verwijderen,
    en als 3e;
    (WEER) Licht. , veel licht dat neemt onveilige gevoelens weg, en zoals eerder gezegd geboefte haat licht.
    En zoals gewend(/st): de kritische opmerking;
    Verlichting uiteraard opgewekt via zonnecellen, en door middel van LED etc.CO2 neutraal svp.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld