Japans restaurant Oishi Fusion
Firma De Vries

Vanuit Sliedrecht was affakkelen bij Shell Moerdijk goed te zien

DORDRECHT / SLIEDRECHT – De meldkamer van de hulpverlening heeft woensdagavond 12 augustus 2020 veel verontruste telefoontjes gekregen. Aanleiding was het affakkelen bij Shell in Moerdijk. 

Dit was het beeld vanuit Sliedrecht. (Foto Ruben van der Sterren / Sliedrecht24)

Zonder vergunning is affakkelen verboden, Shell heeft daar wel een vergunning voor. Het affakkelen is het verbranden van de bij aardgas of olieproductie vrijkomende gassen. Het gaat dan hoofdzakelijk om methaan, ethaan en propaan. Bij Shell was een storing de oorzaak.

Telefoontjes
Woensdagavond was de lucht boven oranje gekleurd. “De gloed is zichtbaar in de wijde omgeving, aan beide kanten van het Hollands Diep. Op afstand geeft het de indruk dat er een grote brand is. Dat is dus niet zo. De Meldkamer wordt overspoeld met meldingen over dit verschijnsel. Dringende oproep hierover niet meer met 112 te bellen”, berichtte de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid. 

2 gedachten over “Vanuit Sliedrecht was affakkelen bij Shell Moerdijk goed te zien”

  1. Shell Moerdijk is geen raffinaderij maar een Chemie plant. De informatie over de afgefakkelde stoffen is derhalve niet juist. Er worden halfproducten afgefakkeld indien doorzet of opslag niet mogelijk is.
    Meestal duidt grootschalig affakkelen op een productieprobleem. In normaal proces wordt er niet of nauwelijks afgefakkeld.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld