SLIEDRECHT – De gemeente zegt de situatie rond de PFOA-zaak DuPont zeer serieus te nemen. De uitkomsten van het RIVM-onderzoek bestempelt de gemeente als zorgelijk. “We zijn helaas niet gerustgesteld. Maar er is meer onderzoek nodig om echte feiten boven tafel te krijgen”, schrijft het college woensdag 6 april 2016.
Burgemeester Bram van Hemmen (op de rug gezien) luistert naar een uitleg door de Amerikaanse vertegenwoordigers van de actiegroep Keep Your Promises DuPont, die ook aanwezig waren in het Postillon Hotel in Dordrecht. (Foto Richard van Hoek / Sliedrecht24)
Dinsdagavond 5 april 2016 waren namens het college van B & W in Dordrecht bij de inloop/informatieavond aanwezig burgemeester Bram van Hemmen (CDA) en milieuwethouder Hanny Visser-Schlieker.
Situatie
Dat de bijeenkomst niet in Sliedrecht was, kwam door het korte termijn. “Wij hebben besloten ons daar bij aan te sluiten. Snelheid vonden we belangrijker dan de locatie”, zegt Van Hemmen. De avond was een initiatief van de provincie Zuid-Holland en de gemeente Dordrecht. Van Hemmen snapt dat mensen boos zijn over de zaak. “Het genant dat er een situatie is, waarvan je vroeger niet wist dat er zo’n gevaar was. De kennis van veertig jaar geleden was een andere. Ik begrijp dat mensen er boos om zijn. Dit is wel de context. Het verleden kan ik niet veranderen, maar wat wij als college belangrijk vinden, is het spul dat nu naar buiten gaat. Ik wil niet over vijftien jaar betrokken zijn bij een soortgelijke situatie”, aldus Van Hemmen.
Burgemeester Bram van Hemmen, die luisterde naar wat de gasten van Keep Your Promises DuPont uit de Verenigde Staten te vertellen hadden. (Foto gemeente Sliedrecht / geluid via RTV Holland)
Niet naïef
Wethouder Hanny Visser-Schlieker (PRO Sliedrecht) kwam met gemengde gevoelens naar Dordrecht. Visser: “Het grootste gebied dat ‘donker blauw is’ valt in Sliedrecht. Oudere mensen riepen vroeger weleens ‘weet je wat er over ons heen komt’. Dat lijkt nu bewaarheid. De gemeente is niet naïef. We hebben vragen. Heeft het RIVM rekening gehouden met de windrichtingen of de meest idiële situatie? Dinsdagavond 12 april komt het RIVM in het raadhuis uitleg geven. Aanraking van de stof PFOA met de huid is naar ik heb begrepen nog veel gevaarlijker, dan inademen. Dan hebben we het bijvoorbeeld over (oud-)werknemers.”
Visser vraagt zich af of bij de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid voldoende kennis in huis is over de stoffen die we tegenwoordig gebruiken. (Foto Sliedrecht24 / geluid via RTV Holland)
Ook heeft wethouder Visser twijfels over de stof GenX. Er is vorige week een brief naar de provincie gestuurd over deze stof. “We willen over vijftien jaar niet nog zo’n bijeenkomst hebben. We willen duidelijkheid. Sliedrecht ligt kwa milieu op de meest ongunstige plaats die je bedenken kan. Als het alleen PFOA zou zijn, maar wat is de cumulatie van stoffen, die Sliedrechters dagelijks over zich heen krijgen?”, zegt Visser.