Van Hemmen komt terug op landelijke storing telefonie in CIb

SLIEDRECHT – KPN Storing van maandag 24 juni 2019 waarbij het alarmnummer 112 niet bereikbaar was, trof ook Sliedrecht. Het was een landelijke storing, Burgemeester Bram van Hemmen schreef dinsdag 25 juni 2019 een College Informatiebrief (CIb) aan de leden van de gemeenteraad.

Volgens Bram van Hemmen (links) – hier dinsdagmiddag bij de gemeenteraad – is er ‘veel te zeggen’ over de gedifferentieerde communicatie die is gegeven en de verwarrende situatie die dat opleverde. Naast Van Hemmen zit griffier Rumo van Aalst. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

In reactie op deze storing ging de eerste zorg van de gemeente Sliedrecht uit naar bereikbaarheid van hulpdiensten en zorg voor onze burgers. “Als één van de eerste regio’s is de brandweer daarop gekazerneerd. Hulpverleners zijn massaal zichtbaar op straat aanwezig geweest. Naast de politie, gemeentelijke boa’s en alle beschikbare ambulances betrof dit onder meer 400 medewerkers van onze brandweer”, aldus Van Hemmen. Ook gemeentehuizen in de regio zijn waar mogelijk open geweest om opvang te kunnen geven aan burgers en beschikbaar te zijn voor hulpvragen. De veiligheidsregio is vervolgens opgeschaald naar GRIP 2, net als alle andere veiligheidsregio’s in Nederland.

Foutieve bereikbaarheidsnummers
Via de regionale communicatiekanalen zijn de inwoners geïnformeerd met een handelingsperspectief ten aanzien van deze storing. Van Hemmen: “Ook zijn diverse social media kanalen actief uitgelezen om hulpvragen op te vangen. Er is afstemming geweest met onder andere omliggende veiligheidsregio’s, ziekenhuizen, huisartsenposten en risicovolle bedrijven in de regio. Ook zijn burgers opgeroepen om zorg te hebben voor elkaar. In de loop van de middag is vanuit landelijk niveau diverse keren via NL Alert gecommuniceerd over deze storing waarbij verschillende, helaas soms foutieve, bereikbaarheidsnummers zijn gecommuniceerd.” Binnen VRZHZ is er voor gekozen deze niet verder te communiceren in verband met de foutieve nummers die er in vermeld stonden.

Onderzoek
Er is volgens Van Hemmen ‘veel te zeggen’ over de gedifferentieerde communicatie gegeven de verwarrende situatie die dat opleverde. “Het eerste beeld over de gevolgen van deze storing voor burgers is dat er een redelijk rustige en beheersbare situatie is geweest. Onbekend is hoeveel 112-meldingen zijn gemist, wel wordt gemonitord of incidenten te relateren zijn aan gemiste 112-meldingen. Via de verschillende kanalen (media, social media en persoonlijk contact) kwamen in onze regio hulpvragen binnen: via hulpverleners op straat, zorgzame burgers en de opengestelde gemeentehuizen”, schrijft Van Hemmen. Voor de nafase resteren vragen die voor een belangrijk deel volgens Van Hemmen landelijk zullen moeten worden beantwoord. Van Hemmen: “Er zal onderzoek gedaan moeten worden naar het systeem en de techniek daarachter. Landelijk komen vragen op over de beschikbaarheid van een back-up voor dit systeem, de centrale regie bij deze crisis (wanneer alle regio’s zijn opgeschaald) en wie daarvoor  verantwoordelijk is en de ontwikkeling van de 112-techniek na de vorige uitval in 2012.”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld