Van der Borg: ‘Ik trof een gemeente aan die zeer met zichzelf bezig was’

SLIEDRECHT – Het is de laatste dag voor wnd. burgemeester Dirk van de Borg (CDA). Dinsdagavond 30 maart 2021 neemt de gemeenteraad afscheid van de eerste burger, die Bram van Hemmen (CDA) na zijn vertrek bijna een jaar heeft vervangen. De ervaren Van der Borg bouwde in Sliedrecht in korte tijd een goede reputatie op. Een man die wist van aanpakken, van doorzetten (soms noodzakelijk een beetje doordrukken) en bijzonder aangenaam in de omgang. Online krant Sliedrecht24 legde op deze laatste dag Van der Borg een vijftal vragen voor, waarop hij een open en een uitgebreid antwoord geeft. 

Vertrekkend wnd. burgemeester Dirk van der Borg zegt Sliedrecht te zullen blijven volgen. Hij zegt ook: “Ik merk dat ik het toch weer lastig vind om afscheid te nemen.” (Foto gemeente Sliedrecht)

Hoe trof u Sliedrecht aan in het voorjaar 2020?
“Ik startte in Sliedrecht op 31 maart 2020. Het coronavirus was in alle hevigheid uitgebarsten. Een lastige start voor een burgemeester als het gaat om contact maken met de inwoners. In bestuur en organisatie was het onrustig. Niet zo verwonderlijk, want kort daarvoor was de coalitie gebroken. Ik trof een gemeente aan die zeer met zichzelf bezig was en met de dingen van de dag. Te weinig met de lange termijn. Veel grotere projecten sleepten zich voort. De continuïteit in beleid en bestuur was ver te zoeken. Gespannen verhoudingen en een kwetsbare organisatie. Zo kunnen we niet verder, dacht ik. Deze analyse is door het college uitgewerkt en in september 2020 aan de raad gepresenteerd. De media hebben er breed verslag van gedaan. Dat heeft ons “Koers 2030” gebracht. Waar wil Sliedrecht naartoe, wat zijn de opgaves en vraagstukken? Het is een verhaal geworden van groei en ontwikkeling. Dat kon ook niet anders. Sliedrecht heeft veel meer potentie, dan ze nu laat zien. Het komt er nu op aan om samen met de gemeenteraad deze Koers 2030 verder uit te werken en daar langjarig aan vast te houden. Anders dreigt het oude patroon van vandaag dit, morgen weer anders. En ik merk dat er in de breedte van de raad bereidheid is daarvoor te gaan. Chapeau! Daarbij wens ik bestuur en organisatie de ondernemersmentaliteit toe, die zo kenmerkend is voor de samenleving van Sliedrecht. Het zit in de genen van de Sliedrechters. Het kan niet anders of dan moet het eruit komen. Wel is nodig dat de gemeente en de samenleving veel meer met elkaar verbonden raken. Zoek elkaar op, praat met elkaar en ga samen aan de slag. De gemeente als uw partner in plaats van uw tegenstander.”

Wat was uw opdracht van de CdK en wat is ervan terechtgekomen?
“Er lag geen opdracht van de Commissaris van de Koning. Ik ben een burgemeester die de gemeente graag laat floreren. En vanuit deze intentie ben ik aan de slag gegaan. Er bleek veel te doen en wat dat aangaat is het een enerverend jaar geweest. Een jaar, waar ik met heel veel plezier op terugkijk. Want door gezamenlijke inzet heeft Sliedrecht de weg naar beter weer gevonden. En daarom neem ik met een gerust hart afscheid. Natuurlijk is het nooit af. Het stokje geef ik door aan mijn opvolger: burgemeester De Vries. En met hem is Sliedrecht in goede handen. Met leiderschap kom je verder. Een leiderschap dat motiveert en inspireert.”

Hoe ziet u de toekomst van Sliedrecht?
“Ik ben niet bezorgd over de toekomst van Sliedrecht. Er ligt een mooie toekomst. Zeker in de keuze van groei en ontwikkeling. We weten uit de geschiedenis wat de Sliedrechtse baggeraars ons dorp hebben gebracht. Knokken voor je bestaan, innoveren en doorgaan waar anderen stoppen. Dus blijf geloven in eigen kracht. Zij het dat het nog extra kracht kan geven als je samen met je buren bouwt aan de opgaven van Sliedrecht. Dat hoeft niet altijd met alle Drechtsteden. Ook buiten de Drechtsteden blijven we samenwerken, zeker op ruimtelijk en economisch terrein. Samenwerken houdt niet op bij bestuurlijke grenzen.”

Hoe kijkt u terug op uw werk als waarnemer?
“Positief. Hoop dat er weer wat rust is gekomen na de onrustige periode. Ik ben in ieder geval onder de indruk van de veerkracht van de Sliedrechtse samenleving. Ook in deze moeilijke tijd van Corona. Ik merk dat ik het toch weer lastig vind om afscheid te nemen. Want hoe dan ook… je bindt je aan mensen. En loslaten is dan lastig. Sliedrecht, ik blijf u vanuit Bleskensgraaf volgen!”

Hoe nu verder met Dirk van der Borg?
“Daar ga ik na 12 april over nadenken. Maar ik ga zeker niet op mijn lauweren rusten, dat past niet bij het beestje. Wie weet, komt er nog een klus. Het openbaar bestuur heeft al meer dan 45 jaar mijn hart. Dienstbaar zijn en verantwoordelijkheid nemen blijven mijn drijfveren. Sliedrecht bedankt. Adieu!”

Dinsdag 13 april 2021 neemt Jan de Vries als nieuwe burgemeester officieel het stokje over. Die avond staat de installatie gepland.

3 gedachten over “Van der Borg: ‘Ik trof een gemeente aan die zeer met zichzelf bezig was’”

 1. Ik ben geen vriend van Johan Lavooi maar deze keer ben ik het volledig met hem eens.
  Deze man had moeten blijven.Weer een andere goochelaar , een burgemeester moet uit
  het eigen volk komen die weet wat er leeft. Nooit geen kerel van buitenaf weer verhuiskosten
  betalen etc.etc. Je hebt het gezien met die van Hemmen als ze ergens anders meer kunnen
  verdienen zijn ze weg.

 2. Burgemeesters zijn als schepen die opdoemen uit de mist en na een paar jaar daar weer in verdwijnen.
  Deze had nog wel wat langer in de Sliedrechtse haven mogen blijven.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld