Vale gieren vlogen over het dorp

SLIEDRECHT – Oplettende vogelaars hebben ze mogelijk zaterdag 7 mei 2016 wel zien vliegen. Een aantal vale gieren trokken zaterdagavond over Sliedrecht. Heel hoog circelden ze eerst boven Zwijndrecht en Alblasserdam. Als de avond valt verschijnen ze boven Sliedrecht-Oost en strijken neer achter Giessenburg. 

De dieren hebben een enorme spanwijdte en streken neer in hoge bomen aan de Heideweg in Giessenburg. De vogels trokken zaterdagavond tientallen vogelaars. (Foto Thomas van der Es)

Ruim een uur bleven 11 exemplaren op grote hoogte rondjes draaien. Even hing er een volwassen zeearend volgens Biesbosch boswachter en geboren Sliedrechter Thomas van der Es in de thermiekbel met vale gieren. Rond 18.45 kreeg de melding dat de groep hard in oostelijke richting begon ’te flappen’.

Hoge bomen
Van der Es stond te posten op de Loswal bij Werkendam. “Ik keek in de richting van de watertoren van Sliedrecht toen ik 4 grote roofvogels door mijn telescoop zag. Vale gieren! Via diverse whats-app groepen voor vogelaars hielden we elkaar op de hoogte. Boven Sliedrecht-Oost werden maximaal 9 exemplaren gezien. Ik volgde de vogels met de telescoop en zag ze afdalen achter Hardinxveld-Giessendam. Even later kreeg ik de melding dat de vogels waren neergestreken in een paar hoge bomen aan de Heideweg, ten noorden van Giessenburg. Hun slaapplaats van nu!”, aldus Van der Es. 

Tip uit Zeeland
De boswachter en verwoedt vogelaar besloot naar Giessenburg te rijden. Van der Es: “Rond 20.00 uur reed ik richting de Heideweg en ontmoette ik tientallen vogelaars. Op grote afstand zag ik de vale gieren zitten. Wat een machtig gezicht! De warmste plaats van Europa vandaag en deze verdwaalde aaseters boven de weilanden van de Waard.” Van der Es was zaterdagmorgen vroeg al ingeseind. “Ik kreeg een melding via een whats-app groep dat er via Noord-Frankrijk een groep Vale gieren (11 exemplaren) onderweg waren naar Nederland. Rond 13.20 is de groep waargenomen op Breskens, Zeeuws Vlaanderen. Ze vlogen keurig de Westerschelde over richting het Noordoosten. Gekscherend appte ik naar een paar vrienden dat die 100% richting de Biesbosch komen flappen.”

Luchtstromen en stuwende wind
Vale gieren broeden onder andere in de Zuid-Frankrijk, Spanje en Portugal. Een volwassen vale gier is 95 tot 110 cm lang: gemeten van kop tot staart. De vleugelspanwijdte is 2,4 tot bijna 3 meter. Het gewicht van een wat ouder exemplaar kan oplopen tot circa 11 kilo. Van der Es: “De vogel is hiermee één van de grootste vliegende vogels ter wereld. Zelfs de zeearend is kleiner. De laatste jaren worden er steeds vaker vale gieren waargenomen in de Benelux. Ze kunnen gigantische afstanden afleggen. Zeker tijdens warme luchtstromen met stuwende oostenwind (zoals de afgelopen dagen). Vale gieren zijn echte aaseters en voeden zich met kadavers.” Van der Es verwacht dat de vogels morgen tijdens het opwarmen (rond een uur of 09.00 / 10.00 uur) opstijgen en doorvliegen. “Het zijn goede vliegers en de kans is groot dat de vogels weer terugkeren naar hun oorspronkelijke broedgebieden. In 2014 vlogen er ook vale gieren boven de regio. Drie exemplaren flapten toen via Sliedrecht, Boven-Hardinxveld en Biesbosch richting Gorinchem”, vertelt Van der Es.

1 gedachte over “Vale gieren vlogen over het dorp”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld