Sliedrecht verspeelt kampioenschap

door Joop Hartog
SLIEDRECHT – Wat de wedstrijd van het seizoen had moeten worden, met als beloning een kampioenschap, is geëindigd in een trieste afgang, die voor een groot deel door een aantal scheidsrechterlijke dwalingen werd ingeluid. Het ‘cadeautje’ dat de jonge scheidsrechter Mike de Bruijn (26) na een half uur spelen via een toegekende strafschop aan de thuisclub DFS gaf, was de aanzet tot frustratie en beïnvloedde het verloop van de wedstrijd voor een groot deel.

Johan Versluis geeft lucht in de Sliedrecht-verdediging. (Foto Joop Hartog / Sliedrecht24)

De start van deze ‘kampioenswedstrijd’ was van beide zijden fel, zonder dat dit resulteerde in een veldoverwicht. Sliedrecht wilde zich zeker niet ingraven, maar had moeite om in aanvallend opzicht de bal in de ploeg te houden.

Onvoorstelbare beslissing
Na 10 minuten een grote inschattingsfout van keeper Basjan Munten die de bal in de voeten speelde van topschutter Elvin Hardeveld, die hier wel raad mee wist (1-0). Nog geen ramp, want Sliedrecht bleef de aanval zoeken, maar wist niet veel kansen te creëren, behalve een poging van Jordy de Jong die beter de bal had kunnen breed leggen dan zelf te schieten. Na een half uur een onvoorstelbare beslissing van scheidsrechter de Bruijn, toen David Magee de bal verspeelde aan Gavier Breidel en tot verbazing van iedereen, zelfs de DFS-spelers, een strafschop kreeg toegekend. Aanvoerder Rutger Worm verzilverde dit cadeautje graag (2-0).

Irritatie
Nauwelijks een minuut later werd Dennis Verhoef onder de voet gelopen in het 16-meter gebied en dat werd gemakkelijk weggewuifd. “Door 2 persoonlijke fouten, de eerste door Basjan Munten en de tweede door die scheidsrechter hebben we de wedstrijd verloren. Een goeie ploeg als DSF heeft te veel kwaliteiten om dat uit handen te geven”, analyseert Van Loon na de wedstrijd. De irritatie kreeg de overhand en trainer Kees van Loon moest zelfs met rood achter de reclameborden plaatsnemen. “Ik ben beledigd door deze scheids. Ik ben 25 jaar trainer en dan zegt zo’n snotneus dat ik m’n rotkop moet houden. Dat pik ik niet, dus ik zeg dat hij dan z’n rotkop ook moet houden en dan stuurt hij je weg”.

Hopeloze achterstand
Met een extra aanvaller, Luciano van Harlingen kwam na de pauze voor Stefan van Dam, werd getracht de opgelopen schade te repareren. Maar Sliedrecht vergat even de verdediging op orde te houden. Twee minuten in de tweede helft werd niet goed opgelet en via de linkerflank kon gemakkelijk worden voorgezet, zodat de bal eenvoudig binnen kon worden geschoven (3-0). Ondanks deze hopeloze achterstand bleef Sliedrecht proberen er een wedstrijd van te maken, maar de zuiverheid en echte overtuiging was er niet meer.

Voordeel van twijfel
In die fase bleef DFS loeren op uitvallen en in de 65e minuut viel definitief het doek, toen Hardeveld op rechts alle vrijheid kreeg om voor te zetten en Ted Heijckmann in staat stelde 4-0 te scoren. Luttele momenten later wilde de scheidsrechter waarschijnlijk het leed dat hij Sliedrecht had aangedaan weer goedmaken door Luciano van Harlingen in een duel het voordeel van de twijfel te geven en een strafschop toekende, die door Michael Potkamp werd benut (4-1).

Van doellijn gekopt
Van Stek en Dobbe werden nog ingebracht voor v.d. Wetering en Leeuwestein en Sliedrecht begon de laatste 20 minuten aan een slotoffensief. Via een mooie vrije trap van Johan Versluis kon Paul Scheurwater koppend nog iets terugdoen (4-2), maar een snelle uitval via topper Hardeveld bracht de stand op 5-2. Nog was de koek niet op, want DFS begon te wankelen; in de laatste 10 minuten waren Luciano van Harlingen (2x net naast geschoten) en Michael Potkamp (lob net naast) dicht bij het 3e doelpunt. Een hard afstandschot van Van Harlingen werd door een verdediger van de doellijn gekopt en Potkamp kwam opnieuw alleen voor de keeper, maar legde de bal af in plaats van zelf te scoren. Uiteindelijk werd in de voorlaatste minuut de eindstand bepaald op 5-3 door een doelpunt van Dennis Verhoef op aangeven van Potkamp.

Nacompetitie
Een grote teleurstelling voor Sliedrecht, dat luid werd aangemoedigd door een grote schare meegereisde supporters. Sliedrecht moet a.s. zaterdag zelf winnen in de thuiswedstrijd tegen Montfoort om nog enig zicht op een kampioenschap te hebben, maar dan moet DFS zelf de uitwedstrijd bij JSV Nieuwegein verliezen. Mocht dit niet lukken, dan is Sliedrecht ‘veroordeeld’ om deel te nemen aan de nacompetitie voor promotie naar de Hoofdklasse.