Unieke expositie met stukken uit eigen depot Sliedrechts Museum trekt aandacht

door Hans van der Aa
SLIEDRECHT – Wie zich wil laten verrassen door unieke objecten, die normaal niet voor publiek zichtbaar zijn, kan nu terecht in het Sliedrechts Museum aan de Kerkbuurt. Burgemeester Jan de Vries (CDA) opende daar op zaterdagmiddag 20 januari 2024 samen met de jeugdige Filip van Noppen de nieuwe expositie ‘Verborgen schatten’. Met zorg en aandacht zijn interessante objecten uit verschillende periodes van de geschiedenis bij elkaar gezocht. De samenstelling van de voorwerpen uit eigen depot is zeer divers en alles wordt op aantrekkelijke wijze aan bezoekers getoond.

De openingshandeling van de expositie werd verricht door burgemeester De Vries met hulp van de tienjarige Filip van Noppen (uiterst rechts op de foto). Een ouderwetse elektrisch aangedreven wasmachine met houten trommel werd door De Vries in werking gesteld, terwijl Filip aan de wringer draaide. De moderne wasmachines van tegenwoordig maken aanzienlijk minder geluid, dat was direct duidelijk… (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Het Sliedrechts Museum is met deze nieuwe expositie cultureel voortvarend aan het nieuwe jaar begonnen. Voorzitter Joost Verhoef gaf als eerste een korte speech en was trots op het resultaat van de eigen ‘huiszoeking’. Bert Gort – verantwoordelijk voor de inrichtingen van tentoonstellingen – gaf een toelichting over de totstandkoming van het bijzondere project. Johan Lavooi vertelde een verhaal bij een tentoongesteld object van de MEGGA (Maatschappij tot Exploitatie van Goede en Goedkope Autobusdiensten), vroeger in de volksmond ook aangeduid als ‘Met Elke Gulden Glimlacht Arie’ (Arie Hartog was de vroegere eigenaar – red.).

Tekst gaat verder onder foto.

Veel te ontdekken
Naast een van de eerste elektrische wasmachines is er nog veel meer te zien en te ontdekken. Een machine van kunstenaar Hokken waarmee lijsten op maat werden gesneden. Een letterbak van Drukkerij Van Wijngaarden, inclusief drukvormen. Maar ook een noodkacheltje uit de Tweede Wereldoorlog, een beschuitmachine en een ‘vierkante’ zwart-wit-tv, te veel om op te noemen. Ook is het leuk om te bladeren in een verzamelboek met uitgaven van De Merwestreek uit de jaren ’40 van de vorige eeuw. Alles bij elkaar de moeite waard om het museum een keer te bezoeken.

Meccanodoos Filip
Zoals hierboven eerder aangegeven was er een bijzondere rol weggelegd voor Filip van Noppen (10). Hij was zo’n twee jaar geleden nog in het bezit van een oude Meccanodoos, metalen bouwspeelgoed tot honderd jaar oud. Hij vond het een goed idee om zijn verzameling aan het Sliedrechts Museum te schenken. Daar kwam het aanvankelijk in het depot terecht. De nieuwe expositie was een uitermate geschikte gelegenheid om de Meccano ‘uit het stof te halen’ en dit bijzondere speelgoed door iedereen te laten bewonderen. Vol trots werd Filip samen met het retrospeelgoed even letterlijk volop in de spotlights gezet.

Tekst gaat verder onder foto.

Schenking aan museum
Burgemeester De Vries had het in zijn speech ook over verborgen schatten. “Ook gemeente Sliedrecht heeft verborgen schatten. Soms is het mooi om die ook te delen met anderen. In 1962 heeft een groep van Sliedrechtse ondernemers 60.000 gulden bij elkaar gebracht om het Oude Raadhuis (onderdeel uitmakend van het Sliedrechts Museum – red.) voor Sliedrecht te behouden. Destijds is daar ook een soort ‘herdenkingspaneel’ van gemaakt dat tot voor kort nog in het gemeentekantoor aan de Industrieweg heeft gehangen.” Daar hing het jaren op de gang bij de kamer van de burgemeester. Het paneel (zie boven deze alinea – red.) hangt nu vlakbij de hoofdingang van het museum. De Vries vulde aan: “Het leek het College van Burgemeester en Wethouders een goed idee om deze ‘verborgen schat’ aan het Sliedrechts Museum te schenken, zodat veel meer Sliedrechters het kunnen zien.” De – nu niet meer verborgen – schat werd met applaus omarmd. De expositie ‘Verborgen schatten’ is voor iedereen toegankelijk tot zaterdag 2 maart 2024. Meer informatie over openingstijden en toegangsgeld in het Sliedrechts Museum staat hier online.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld