SLIEDRECHT – Uit de gemeenschappelijke regeling Nationaal Park De Biesbosch stappen, kost de gemeente Sliedrecht één miljoen euro. Sliedrecht24 had naar het bedrag gevraagd met verwijzing naar een eerdere collegeinformatiebrief (CIB), die begin mei 2017 verscheen. Maandag 3 juli 2017 liet de gemeente het bedrag weten.
Natuurgebied De Biesbosch, aan de overzijde van de rivier de Merwede. Uittreden kon – zo werd eerder gezegd – weleens twintig keer de jaarlijkse subsidie zijn (zo’n € 140.000,–), maar dat bedrag is het niet geworden. (Foto Nationaal Park De Biesbosch)
De gemeenteraad ging onlangs met de uittreding akkoord. De afhandeling gebeurt onder wethouder Aldrik Dijkstra (SGP-ChristenUnie).
Veel geld
Eerder zei wethouder Len van Rekom (VVD) over het bedrag: “Het bedrag dat wij nu jaarlijks betalen staat niet in verhouding tot andere deelnemers. Dan doen we liever mee op projectbasis. Het behoort tot de drie grootste natuurparken van Nederland, maar het kost – op z’n Sliedrechts gezegd ‘te veul’ geld”, aldus Van Rekom. Ook speelde mee dat het Nationaal Park De Biesbosch investeert in tal van zaken, waarvan het volgens de gemeente Sliedrecht nog maar afwachten is of ze rendabel zijn of wat opleveren.
Volgend jaar
Het college zegt per 1 januari 2018 uit de Gemeenschappelijke Regeling Parkschap Nationaal Park De Biesbosch te treden voor een som van € 1 miljoen, gerekend vanaf 1 januari 2017 tegen ” finale kwijting”. Dit bedrag is vrijwel gelijk aan zeven jaarlijkse bijdragen, dit is een in de jurisprudentie gehanteerde methode. Deze voorwaarden voor uittreding van de gemeente Sliedrecht zijn meermalen met het Parkschap besproken”, schrijft het college van B & W aan de raad.
Terughoudende positie
Ondertussen staan de Biesbosch-ontwikkelingen niet stil. Er wordt door het Parkschap aangegeven dat er veel energie nodig is om de ambities van een Nationaal Park van Wereldklasse te realiseren. Dit geldt voor zowel de verdienmodellen als de bestuurlijke veranderingen. Het college heeft een terughoudende positie ingenomen sinds er een principe-overeenstemming voor uittreden van de gemeente Sliedrecht is. College: “Wij zijn van mening dat uittredende deelnemers niet belemmerend dienen te zijn in toekomstgerichte besluitvorming.”
Jammer, valorisatiedrang tegenover het grote plaatje van een mooi ontwikkeld natuurgebied.
Vroeger heeft de gemeente Sliedrecht de Biesbosch kado gegeven aan Dordrecht. En nu ervoor betalen … snapt u het nog?