SLIEDRECHT – Op social media raken de lokale VVD Sliedrecht en SGP-ChristenUnie niet uitgesproken over de zondagsopenstelling / zondagsrust. Aanleiding zijn de laatste uitspraken daarover in NRC door fractievoorzitter Roelant Bijderwieden (VVD).
Fractievoorzitter Roelant Bijderwieden (VVD). (Foto gemeente Sliedrecht)
VVD-fractievoorzitter in Sliedrecht, Roelant Bijderwieden, zegt in NRC dat ‘élke zondag, álles open, van hem écht niet hoefde’, maar de VVD wilde op zijn minst de woonboulevard de kans geven ‘de concurrentie aan te gaan’, en ook lokale supermarkten meer vrijheid geven. Na de verkiezingen begon zijn partij onderhandelingen met onder meer SGP-ChistenUnie, PRO Sliedrecht en het CDA. Halverwege mei stapte Bijderwieden eruit, omdat enige beweging op het thema zat er volgens hem niet in. “Wij willen best respect hebben voor hun positie. Maar respect voor onze vrijheid speelt voor hen kennelijk minder”, stelde Bijderwieden in NRC donderdag 28 juni 2018. Al op woensdag 20 juni 2018, daags na de installatie van het nieuwe colllege van B & W, vertelde Bijderwieden uitgebreid over de voor de VVD mislukte coalitiebesprekingen aan Sliedrecht24.
Fractievoorzitter @RoeBijd 'benadrukt het meteen: élke zondag, álles open, dat hoefde van hem écht niet. Maar de VVD wilde op zijn minst de woonboulevard de kans geven „de concurrentie aan te gaan” https://t.co/z29PzRKAD7 via @nrc
— VVD Sliedrecht (@VVDSld) June 29, 2018
‘Onzin uitgekraamd’
Vrijdagavond belde inmiddels oud-formateur Nico de Jager, fractievoorzitter van SGP-ChristenUnie, niet met Bijderwieden, maar begon samen met raadslid Jan Visser (SGP-ChristenUnie) een korte fitty op Twitter tegen VVD Sliedrecht. De Jager schreef: “Wat een onzin, VVD Sliedrecht. “enige beweging op het thema zat er volgens Roelant Bijderwieden niet in”. VVD Sliedrecht reageerde terug: “In verhouding tot wat we als VVD wilden bereiken, is de beweging weinig noemenswaardig.” Later reageerde De Jager naar een lezer: “Soms moet je even ingrijpen, (…). Als er onzin uitgekraamd gaat worden bijvoorbeeld.”
Tekst gaat verder onder tweet.
Jullie hebben veel meer laten liggen dan dat je op dit enkele punt wilde bereiken! Die eenzijdige benadering zijn we van jullie niet gewend. Blijf nou niet mekkeren, laten we iets moois maken van ons dorp. Er is veel te doen, veel zinvoller om daar tijd in te stoppen!
— Jan Visser (@janvisr) June 29, 2018
Ik wil ook de woorden van CU fractie vz Rots uit Zwolle inzake de zondagsopenstelling onderstrepen: “Wij gooien iets weg als samenleving, waarvan we de waarde nauwelijks door lijken te hebben. Dit is iets dat teloorgaat en niet meer terugkomt. Dat is echt iets verdrietigs.” Waarvan akte
Het artikel in de NRC ook gelezen en nog interessanter dan het verhaal van/over dhr. Roelant Bijderwieden vond ik de alinea direct daarna.
Ik citeer: “Ook in Krimpen aan den IJssel strandde coalitieoverleg na ruim twee maanden onderhandelen op de koopzondag. Vorige week presenteerde de nieuwe coalitie, zonder SGP en ChristenUnie, een akkoord. Kirsten Jaarsma, van Stem van Krimpen: Wij noemen het nu “zondagsvrijheid”. Om te benadrukken dat we het belangrijk vinden dat iedereen zijn of haar zondag op eigen manier kan inrichten.”
Kortom, laten we ons er niet al te druk om maken en zeker geen “stammenstrijd” over voeren. Een kwestie van geduld. Verhoudingsgewijs verschuift het stemgedrag ook bij de Sliedrechtse bevolking langzaam maar zeker naar minder religieuze partijen.
Mijn “evolutie-theorie” op dit punt is, dat over vier of acht jaar – linksom of rechtsom – ook in Sliedrecht die zgn. “zondagsvrijheid” definitief zijn intrede doet.
Met excuses voor het woord “evolutie-theorie”, want dat raakt immers de kern van de hele zondagsrust-discussie, die ik – overigens met respect voor alle gelovige mensen – niet uit de weg ga.
Wee die landen waar de meerderheid (de helft plus 1) de minderheid het zwijgen oplegt. Momenteel bevinden we ons in een periode waarin christenen al ruim een halve eeuw moeten accepteren dat ze in de politiek een minderheid zijn. Met name de afgelopen 25 jaar is het hard gegaan met het afbreken van de restanten zichtbare christelijke beschaving. In de meeste gemeenten zijn de winkels reeds open op zondag en moet je je als kerkganger op zondag wurmen door het kooplustige publiek op weg naar de kerk. Aangekomen in die kerk hoor je het gejoel door de deuren en muren heenkomen en prikkelen de luchtjes van de plaatselijke horeca je neusgaten. Christenen zijn meestal zo murw door alle onbegrip dat ze zich vaak schikken in hun rol. Wanneer ze zoals hier in Sliedrecht het lef hebben de grootste te worden bij de verkiezingen en dan hun idealen ook in de praktijk proberen te brengen is het dorp te klein. Wake up! Ook dit hoort bij democratie! In zo’n beetje 85% van de Nederlandse gemeenten kun je op zondag je helemaal laten gaan met je kooplust. Zou een mooi onderzoekje waard zijn of het in die plaatsen qua economie zoveel beter gaat, want het zou toch uiteindelijk geld moeten opleveren… of is het vooral een soort dwangneurose aan het worden …?
Opvallend dat de VVD nu opeens wel voor vrijheid opkomt. Komt dit omdat er een seculiere liberale partij erbij is gekomen in de Raad? Het wordt tijd dat de niet-confessionele partijen er meer op gaan hameren dat religie een privézaak is en dat het daarom niks in de Raad te zoeken heeft.
Volgens mij heeft de redacteur van deze site enige tijd geleden al duidelijk gemaakt dat het maar om één ding draait in deze discussie: het feit dat lokale politici die een grote groep gelovigen vertegenwoordigen dit gebruiken om aan alle inwoners van Sliedrecht hun normen op te leggen, in de veronderstelling dat die beter zouden zijn als die van niet-gelovigen. En dat laatste is een misvattting.
Zo te zien zet de SGP-Christenunie ook nu weer niet in op nuance. De SGP-Christenunie legt inwoners van Sliedrecht op zondag simpelweg een vrijheidsbeperking op. Dictatoriaal gedrag.
Dat lijkt mij bovendien in strijd met de wet.
Hoe zou dat plaatje eruit zien, wanneer besloten zou worden dat de kerk op zondag niet open mag?
In Nederland is er een scheiding tussen kerk en staat. Dat is niet voor niets. Waarom kan de SGP-Christenunie in Sliedrecht zich niet aan aan de scheiding tussen kerk en staat houden?
Het is natuurlijk ” in ” om tegen de zondagsluiting te zijn omdat dat nog een restant lijkt uit de tijd dat Nederland een christelijk land was. Maar als alle winkels op zondag open gaan, gaan de kosten toch ook omhoog? En als de omzet daardoor stijgen zou ten koste waarvan gaat dat dan? Want er is niemand 10% loonsverhoging krijgt omdat de winkels op zondag open gaan. Waar zit het economisch nut dan? Ik heb ook nog nooit een arbeidsdeskundige gehoord die pleitte om de winkels op zondag open te doen, omdat dan het aantal overspannen mensen zal afnemen. Iemand die zo wijs was dat Hij de aarde kon maken, Die stelde een rustdag in. Het lijkt mij daarom goed om je daar bij neer te leggen. Een dag rust is goed voor iedereen.