Uitkomsten feitenonderzoek DuPont pas in voorjaar

DEN HAAG / DORDRECHT – De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (vroegere Arbeidsinspectie – red.) heeft langer de tijd nodig voor het feitenonderzoek bij chemiebedrijf DuPont. Dat schrijft minister Lodewijk Asscher (PvdA) van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een brief aan de Tweede Kamer. In het voorjaar van 2017 worden de bevindingen verwacht.

Minister Lodewijk Asscher (PvdA) van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zegt dat er meer tijd nodig is. (Foto Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid)

“Ik realiseer me hoe belangrijk de uitkomsten van het feitenonderzoek voor alle betrokkenen zijn. Zorgvuldigheid in de uitvoering staat voorop en is in ieders belang. Dat maakt bijstelling van de oorspronkelijke planning onvermijdelijk. Ik zal u in het voorjaar van 2017 per brief informeren over de bevindingen en de te trekken lessen”, staat in de brief, die woensdag 9 november 2016 naar de Tweede kamer is gestuurd. Zorgvuldige uitvoering van het onderzoek naar de feiten, die zich over een periode van ruim 45 jaar hebben voorgedaan, blijkt echter meer tijd te vragen dan voorzien.

DuPont heeft tijd nodig
Volgens Asscher zijn voor het uitstel verschillende redenen. Asscher: “Uitvraag en oplevering van de bedrijfsdocumenten kost meer tijd dan verwacht. Dit komt doordat de bedrijven meer tijd nodig hebben om de (gevraagde) documenten op te leveren. Bovendien leidt de inhoud van sommige documenten tot vervolgvragen, waardoor aanvullende documenten moeten worden opgevraagd en opgeleverd. In de loop van het informatieverzamelingproces bleek dat ook bij Invista documenten moesten worden opgevraagd. En ten slotte vergt de grote hoeveelheid documenten die van de bedrijven is ontvangen, veel meer verwerkingstijd dan oorspronkelijk verwacht.”

Aanleiding onderzoek
In een brief begin juni 2016 berichtte Asscher de Tweede Kamer dat hij een eenmalig diepgaand onderzoek liet doen naar mogelijk onveilige arbeidsomstandigheden in het verleden bij het bedrijf Dupont in Dordrecht. Aanleiding daarvoor waren berichten in de media over mogelijk gezondheidsschade bij ex-werknemers, als gevolg van blootstelling aan de stoffen dimethylacetamide (DMAC) bij de productie van Lycra en aan perfluoroctaanzuur (PFOA) bij de productie van Teflon. Beide fabrieken waren destijds van Dupont. De Lycrafabriek is in 2004 overgenomen door Invista en in 2006 gesloten. De Teflonfabriek is overgenomen door Chemours.

3 gedachten over “Uitkomsten feitenonderzoek DuPont pas in voorjaar”

  1. We zijn ook nog in afwachting van de resultaten van het GenX-onderzoek. Onderzocht zou/MOET worden of GenX al dan niet op de lijst van ZZS (zeer zorgwekkende stoffen) thuishoort. De resultaten van dit onderzoek zouden in november (2016!) bekend worden. De tijd dringt… Staatssecretaris Sharon Dijksma zou met de resultaten komen… Staat dit voor de Drechtstreek ‘hotte item’ deze maand bij haar in de agenda??? Of hoopt ze dat het (even) aan onze aandacht ontglipt…?

Plaats een reactie

*=Verplicht veld