SLIEDRECHT – Bijna 2.000 Sliedrechtse woningeigenaren besparen energie dankzij subsidie en hebben in 2020 of 2021 zonnepanelen of isolatie aangeschaft of verzilverd met de waardebon voor kleine energiebesparende maatregelen in het kader van de Regeling Reductie Energiegebruik (RRE). Dat bericht de gemeente Sliedrecht donderdag 23 december 2021.
Volgens de gemeente Sliedrecht wordt jaarlijks zo’n 356.000 kg co2 aan uitstoot bespaard. (Foto gemeente Sliedrecht)
In 2020 en 2021 zijn via de RRE regeling projecten in Sliedrecht uitgevoerd om woningeigenaren te stimuleren tot kleine en grote energiebesparende maatregelen in huis. Via wijkacties is advies gegeven over energiebesparende maatregelen, zoals dak-, raam- of gevelisolatie en zonnepanelen. Daarnaast zijn cadeaubonnen uitgegeven, waarmee woningeigenaren kleine energiebesparende producten konden aanschaffen, zoals tochtstrips, ledlampen en radiatorfolie.
Verduurzamen huis
De gemeente benaderde bijna 5.000 particuliere woningeigenaren met een uitnodiging voor deelname aan een wijkactie of om een cadeaubon aan te vragen. 1.919 woningeigenaren gingen dankzij deze uitnodiging aan de slag met energiebesparende maatregelen voor hun woning. “Ik ben erg blij dat zoveel woningeigenaren op deze manier aan de slag zijn gegaan met het verduurzamen van hun woning”, aldus wethouder Ton Spek (CDA) van Duurzaamheid.
RREW regeling
Voor inwoners die deze kans gemist hebben, maar wel graag hadden willen meedoen, is er goed nieuws. Er komt een vervolg op de RRE regeling, namelijk de RREW regeling. Dat betekent dat er ook in 2022 buurtacties worden uitgevoerd om huishoudens te ondersteunen bij het reduceren van hun energiegebruik. De nieuwe RREW regeling richt zich bovendien ook op huurders, wat bij de RRE regeling niet mogelijk was. Ook daar is de wethouder mee in zijn nopjes. Spek: “Het is mooi dat we nu ook huurders kunnen helpen om hun energieverbruik omlaag te brengen. Zij kunnen vaak geen grote maatregelen treffen, zoals isolatie of zonnepanelen. Juist ook de kleine energiebesparende maatregelen kunnen al snel een verschil maken. Ook in de portemonnee.” De komende maanden wordt de invulling van de RREW projecten verder uitgewerkt. Kijk hier online voor meer informatie over de RRE regeling.
Rijksoverheid
Laten gemeenten zich voor het energiekarretje spannen door de Rijksoverheid? Volgens de verantwoordelijke wethouder niet. “De Rijksoverheid spant de gemeenten niet voor hun karretje. In de energietransitie hebben gemeenten een regierol gekregen. Zo kunnen de beschikbare middelen heel doelgericht ingezet worden. Zo hebben we ook bewoners van huurwoningen laten profiteren van deze gelden”, stelt Spek.