SLIEDRECHT – “Een ‘spookstad’ trekt allerlei problemen aan. Daar kiezen we dus bewust niet voor. Tablis Wonen heeft bewust gekozen voor tijdelijke verhuur in het kader van de leegstandswet”, stelt manager Wonen Merlien Welzijn van Tablis Wonen donderdag 29 december 2016. Hij reageert op het artikel dat verschillende mensen in de Staatsliedenbuurt binnenkort uit hun huis moeten, maar nog geen nieuw onderkomen hebben gevonden. Zij waren volgens Tablis Wonen op de hoogte van de voorwaarden.
In verschillende fasen wordt de staatsliedenbuurt vernieuwd de komende jaren. Tablis Wonen maakte afspraken met de huurdersorganisatie BCS, zodat de leefbaarheid van het gebied zo goed mogelijk gewaarborgd blijft. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)
Tablis Wonen koos een partij die de tijdelijke verhuur voor zijn rekening zou kunnen nemen. Dit is Totaal Leegstandsbeheer geworden. Welzijn: “Via die lijn is open en eerlijk gecommuniceerd over de mogelijkheden en onmogelijkheden van tijdelijke verhuur. Alle tijdelijke bewoners wisten bij het betrekken van de woning al voor welke periode zij gebruik konden maken van de woning. Er zijn daarbij 2 smaken te onderscheiden namelijk een bruikleenovereenkomst waarbij de huurder een vergoeding betaalt van circa € 150,00. Deze overeenkomst is ingezet in die gevallen waarbij de beoogde sloop/reno plaatsvindt binnen 6 maanden. De opzegtermijn is 1 maand. En een tijdelijke huurovereenkomst waarbij de huurder 70% van de maximale huur betaalt. Deze overeenkomst is ingezet in die gevallen waarbij de beoogde sloop/reno plaatsvindt na minimaal 6 maanden. De opzegtermijn is 3 maanden.”
Woonkeus richtlijnen
De planning van het project is openbaar te raadplegen, overigens. Alle betrokkenen zijn volgens Merlien Welzijn vooraf volledig, open en eerlijk daarover geïnformeerd. “Voor sommige tijdelijke bewoners geldt dat zij kunnen doorstromen voor tijdelijke verhuur naar fase 2. Voor de meeste tijdelijke bewoners geldt dat niet. Er zijn in fase 2 immers flink minder woningen beschikbaar voor tijdelijke verhuur. Of doorstroming mogelijk was is vanaf medio december bekend gemaakt door Totaal Leegstandsbeheer”, zegt Welzijn. Verder is het volgens hem zo dat de woonduur van alle betrokkenen doorloopt. “In de Woonkeus richtlijnen valt te lezen: Een woning met een sloopindicatie kan na vertrek van de zittende huurder tijdelijk in het kader van artikel 15 Leegstandswet, worden verhuurd. Hierbij worden extra verhuurvoorwaarden gesteld. De tijdelijke huurder behoudt het recht om gebruik te maken van de woonduur die opgebouwd is op het laatste adres voorafgaande aan de betrekking van de tijdelijke woning.”
Sociale huurwoning
De tijdelijke huurder heeft volgens Tablis Wonen bij verhuizing geen recht op verhuiskosten en aan hem of haar zal, op basis van het feit dat hij of zij in een tijdelijke woning woont, geen voorrangsverklaring worden afgegeven noch is op hem de regeling van toepassing met betrekking tot de stadsvernieuwingsvoorrang. Merlien Welzijn: “Natuurlijk is het niet zo dat je door tijdelijk te huren onder de leegstandswet, buiten het woonruimteverdeelsysteem om, sneller aan een sociale huurwoning voor permanente bewoning komt. Dat zou ook niet eerlijk zijn tegenover alle andere reguliere woningzoekenden. Groepen die van rechtswege buiten de woonruimteverdeling worden gehuisvest zijn vastgelegd in wet- en regelgeving.”
Beetje humor moet kunnen. Welzijn of nietzijn maakt niet uit. We moeten maar blij zijn de we het sociaal stelsel van woningcorporaties nog hebben. Anders waren we opgeleverd aan de beleggers en particulieren met een minimum huur van €800 voor 60m2. Dus ik geef een dikke pluim aan een ieder die zich inzet voor mensen met een kleine beurs door wonen mogelijk te maken. Dus ook mevr. Welzijn.
Beste De Groot, je zegt het zelf al. Iedereen mag hier reageren, dit was mijn reactie. Je naam is De Groot, helaas is je gevoel voor humor niet groot. Toch een prettige jaarwisseling gewenst!
Iedereeen mag hier reageren, dat begrijp ik. Maar om nu een flauwe woordgrap te maken over de naam van degene die informatie geeft die je blijkbaar liever niet hoort, geeft geen meerwaarde. Kom met steekhoudende argumenten als je het er niet mee eens bent.
Laten we wel zijn, die Welzijn heeft een vreemde naam als het gaat om het welzijn van de bewoners van de staatsliedenbuurt …
Dat was ook al aan de orde bij de sloop van de oude uitbreiding
Niets nieuws onder de zon????