SLIEDRECHT – In de periode van januari tot en met juli 2016 heeft Veilig Thuis in totaal uit de gemeente Sliedrecht 50 meldingen van kindermishandeling ontvangen (hadden betrekking op 92 Sliedrechtse kinderen – red.) en 10 meldingen van huiselijk geweld zonder kinderen. Dat antwoordt strategisch beleidsadviseur Angelique Zoetekouw van Serviceorganisatie Jeugd Zuid-Holland Zuid. Dat blijkt uit beantwoording van een reeks vragen, die Sliedrecht24 had voorgelegd aan Serviceorganisatie Jeugd Zuid-Holland Zuid.
Meldingen die als urgent worden geprioriteerd omdat de veiligheid van het kind in het geding lijkt, worden direct in behandeling genomen.
Op 1 september 2016 stonden er 2 meldingen voor in totaal 3 kinderen uit Sliedrecht op de wachtlijst voor triage en 0 meldingen op de wachtlijst voor onderzoek.
Beoordeling
Alle meldingen worden volgens Zoetekouw direct getaxeerd op veiligheidsrisico’s en op basis daarvan geprioriteerd. Zoetekouw: “De meldingen die op de wachtlijst staan, zijn zaken die als minder urgent zijn geprioriteerd. Het zijn zaken waarvan ingeschat wordt dat zij niet zullen escaleren. Het is daarnaast goed om te beseffen dat een melding van een vermoeden van kindermishandeling niet altijd betekent dat er ook daadwerkelijk sprake is van kindermishandeling.” Het is de taak van Veilig Thuis om meldingen zorgvuldig te beoordelen (triageren heet dat-red.). “De triage van meldingen kan leiden tot het doen van onderzoek, maar ook tot het overdragen van casussen aan jeugdteams of toeleiden naar specialistische hulp”, aldus Zoetekouw.
Structureel oplossen
Voor het wegwerken van wachtlijsten is er volgens Zoetekouw extra geld beschikbaar gesteld. Zoetekouw: “Hiervoor is extra formatie aangetrokken, zodat de wachtlijsten kunnen worden weggewerkt. Op dit moment wordt een voorstel uitgewerkt voor een meer structurele oplossing van het capaciteitsprobleem. Naar verwachting wordt hierover in het najaar besloten.” Wat verwacht wordt van de gemeenten in het gebied is volgens Zoetekouw nog niet duidelijk. “Aangezien op dit moment het voorstel wordt uitgewerkt voor het Algemeen Bestuur van de gemeenschappelijke regeling Dienst Gezondheid & Jeugd van de 17 gemeenten in Zuid-Holland Zuid. Als het voorstel gereed is, hopen we natuurlijk dat er snel besluitvorming kan plaatsvinden, zodat de capaciteitsproblemen van Veilig Thuis meer structureel kunnen worden opgelost”, zegt Zoetekouw.