Japans restaurant Oishi Fusion

Tientallen in ASVZ De Merwebolder voor PFOA-bloedtest

SLIEDRECHT – In een zaal van zorginstelling ASVZ De Merwebolder wordt maandag 5 september 2016 16.30 uur bloed geprikt voor onderzoek naar de PFOA-waarde. “Ruim vijftig mensen worden verwacht”, zegt coördinator Jaap Slager van de Dienst Gezondheid en Jeugd (GGD Zuid-Holland Zuid). 

Opvallend is dat de mevrouw van de GGD die het bloed afneemt, geen handschoenen voor hygiëne draagt. Maar dat schijnt gebruikelijk te zijn. Deze Sliedrechtse (rechts) laat haar bloed testen. (Foto Sliedrecht24)

De mevrouw die wij treffen, woont sinds 1978 in Sliedrecht-West, in de Werenbuurt. Ze behoort tot de geselecteerden, die mee mogen doen met de test. Daar is ze eigenlijk minder trots op. “Ik doe mee, omdat ik het geen stijl vindt dat chemiebedrijf DuPont in Dordrecht (nu grotendeels Chemours -red.) jaren heeft geweten van de uitstoot van de giftige stof en er toch mee door is gegaan”, aldus de deelneemster aan de PFOA-bloedtest. Ook de komende weken zijn er bloedtesten. Maandag waren er alleen vertegenwoordigers van de GGD aanwezig. Het bloed wordt uiteindelijk via het RIVM onderzocht in een laboratorium in Europa. Na de bloedtest werd administratief het één en ander afgewerkt. In april 2017 wordt de uitslag verwacht. 

1 gedachte over “Tientallen in ASVZ De Merwebolder voor PFOA-bloedtest”

  1. Als ik bloed moet laten prikken in het ziekenhuis, draagt de verpleegkundige ook geen handschoenen en dat is ook helemaal niet nodig. De huid wordt goed ontsmet en vervolgens wordt de huid doorboord door een steriele naald. De verpleegkundige komt zelf niet in contact met het bloed of de opening in de huid, dus er is geen kans op wat voor besmetting dan ook. De opmerking over de handschoenen vind ik onnodige kritiek.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld