Themaweek over oogaandoeningen in het Albert Schweitzer ziekenhuis

DORDRECHT / SLIEDRECHT – Wie meer wil weten over uiteenlopende oogaandoeningen kan terecht bij een reeks bijeenkomsten in het Albert Schweitzer ziekenhuis. Dat kan in de week vanaf maandag 11 oktober 2021. De afdeling Oogheelkunde geeft dan diverse boeiende presentaties over oogproblemen waar veel mensen mee te maken krijgen, zoals glaucoom, maculadegeneratie en bijziendheid bij kinderen. De bijeenkomsten zijn bedoeld en geschikt voor zowel patiënten die al te kampen hebben met ongemakken en hun naasten; als voor mensen bij wie oogziekten in de familie voorkomen en algemeen belangstellenden.

Het is sinds de uitbraak van de coronapandemie weer een van de eerste keren dat het Albert Schweitzer ziekenhuis bijeenkomsten op locatie houdt. De oogvoorlichting vindt plaats in het Auditorium van de locatie Dordwijk. Ondanks de grootte van deze zaal, is vooralsnog een beperkt aantal aanwezigen toegestaan om afstand te kunnen houden. (Stockfoto)

De week speelt zich af rondom ‘World sight day’ op 14 oktober, een bewustwordingsdag van het wereldwijde genootschap ter voorkoming van blindheid. Het thema is ‘Love your eyes’. “Dat is heel toepasselijk”, zegt orthoptist Fieneke Allema van het Albert Schweitzer ziekenhuis. “Dankzij goede voorlichting kun je in veel situaties namelijk de verslechtering van je ogen afremmen of stopzetten. We beschikken over steeds meer methoden en technieken om aandoeningen vroegtijdig te bestrijden. Tegelijkertijd komen er ook nieuwe uitdagingen bij. Zo zien we dat beeldschermgebruik onder jongeren al vroeg bijziendheid kan veroorzaken. Eén van onze voorlichtingen gaat daarover.” Er kome vijf bijeenkomsten en dit is het programma: 

  • Maandag 11 oktober 2021, 13.00 – 15.00 uur: over brillen, scheelzien en luie ogen. 
  • Dinsdag 12 oktober 2021, 10.00 – 11.30 uur: wordt informatie gegeven over blefaritis, een chronische ontsteking van de ooglidranden.  
  • Woensdag 13 oktober 2021, 09.00 tot 11.30 uur: maculadegeneratie – de achteruitgang van het netvlies, waardoor vlekken en vervormingen in het gezichtsveld optreden.
  • Woensdag 13 oktober 2021, 13.00 tot 15.00 uur: staat myopie (bijziendheid) bij kinderen centraal.
  • Donderdag 14 oktober 2021:  is er geen programmaonderdeel.
  • Vrijdag 15 oktober 2021, 13.00 – 15.00 uur: afsluiting themaweek met een lezing over glaucoom ofwel hoge oogdruk, gevolgd door druppelinstructies voor wie zelf met deze aandoening te maken heeft.

Aanmelden 
Belangstellenden moeten zich aanmelden. Dat kan met een mailtje naar [email protected] onder vermelding van de naam, aantal bezoekers en het onderwerp van de presentatie die men wil bijwonen. De bijeenkomsten zijn algemeen voorlichtend van aard, wie een consult wil in verband met oogklachten heeft een verwijzing van de huisarts nodig.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld