SLIEDRECHT – In mei 2017 besteedt het Sliedrechts Museum aandacht aan de Tweede Wereldoorlog met een expositie over de Liniecrossers; 21 mannen die tussen eind 1944 en mei 1945 hun leven waagden in de Biesbosch. Ze vormden de schakel tussen bevrijd en bezet gebied.
Het crossline-monument in het plantsoen van het Albrechtplein. (Foto Sliedrecht24)
De expositie is van woensdag 3 mei tot en met zaterdag 9 september 2017 te zien in het Sliedrechts Museum, Kerkbuurt 99 te Sliedrecht. Openingstijden: woensdagmiddag en zaterdagmiddag van 14.00 – 17.00 uur. Vrijdagmiddag 5 mei 2017, Bevrijdingsdag, is het museum voor deze gelegenheid ook geopend.
Kano
In hun kano’s en roeiboten brachten zij militaire berichten en personen over van bezet naar bevrijd gebied en op de terugweg medicijnen zoals insuline,waar een groot tekort aan was, mee te nemen naar bezet gebied en aldaar te distribueren. In het museum is ondermeer een originele kano te zien die voor de crossings is gebruikt. Deze kano verzorgde diverse crossings vanuit het Middenveer via de Helsluis naar het bevrijde Nederland. Ook is een groot uitgevoerde kaart van de Biesbosch te zien waarop de verschillende routes zijn aangegeven en op interactieve wijze in beeld kunnen worden gebracht.
Video- en fotomateriaal
In samenwerking met de stichting Liniecrossers Sliedrecht is door RTV Dordrecht een documentaire gemaakt over wat de crossers dreef hun leven te wagen in de winter van 1944 – 1945. De documentaire bestaat uit informatie over de toenmalige situatie (feiten), om ook de kijker die nog niets weet van het onderwerp te informeren. Naast de verhalen van de crossers,die overigens niet erg spraakzaam waren over hun ervaringen, worden enkele nabestaanden aan het woord gelaten over wat zij van hun ouders hoorden. Verder zijn er veel foto’s, krantenartikelen en bijzonderheden uit die periode in het museum te zien waarmee het voor jong en oud nog kennis kunnen nemen van de bijzondere wijze waarop in de laatste Oorlogswinter voor de vrijheid van Nederland is gestreden.
Er is geen enkel onderscheid tussen een blanke of anders getinte medemens,behalve dan de kleur. Van binnen zijn we uiteindelijk allemaal dezelfde!
Goede zaak om steeds opnieuw aandacht hieraan te besteden. Zag vandaag weer beelden van een “Hamas, Hamas, alle Joden aan het gas” joelende menigte. Wat mij betreft het bewijs dat onderwijs over WOII keihard nodig blijft. Voor de goede orde: dit waren geen mensen met een migratie-achtergrond, maar blanke jongemannen.