Tablis Wonen praat met bewoners over plannen Nachtegaal en Roerdompstraat

door Peter Donk
SLIEDRECHT – Tekst en uitleg over de toekomstplannen (2027 – 2031) kregen bewoners donderdagavond 2 november 2023 van het appartementencomplex Nachtegaal en de eengezinswoningen aan Roerdompstraat 26 t/m 60 van verhuurder, woningcorporatie Tablis Wonen. In de toekomst worden deze volgens de corporatie ‘verouderde’ woongebouwen gesloopt. Er komt daarvoor in de plaats een nieuw appartementencomplex. Verteld werd dat alles ‘stap voor stap’ gaat. 

Het appartementencomplex Nachtegaal staat hier links op de foto. Over vijf jaar heeft Tablis Wonen plannen om het gebouw te gaan slopen. (© Archieffoto RPAS Peter Donk / Dronetv.nl)

Ging het voor een pauze nog over uitgangspunten, ideeën en kansen. Daarna ging het over sociaal plan, klankborgroep en participatie. Na alle perikelen is één ding in Sliedrecht heel duidelijk. In alle opzichten moet de communicatie optimaal gebeuren. Uitgelegd werd wat de plannen betekenen voor de bewoners, de impact op de omgeving (natuur), het sociaal plan (waar heb ik recht op?) en de vraag ‘waar kan ik gaan wonen?’. Er was ruimte om te luisteren naar de meningen en vragen te beantwoorden. Namens Tablis Wonen waren donderdagavond aanwezig Marco Schipper (manager Vastgoed), Gerald Kas (projectleider) en Roos Kraaijeveld (wooncoach).

Klankbordgroep
Op de informatieavond in de aula van het Griendencollege kregen bewoners te horen wat dat voor hen gaat betekenen. Het was voor hen de tweede avond die woningcorporatie Tablis Wonen belegde. Deze avond was bedoeld om meer te horen over de planning, kennismaken met de contactpersonen en de corporate vertelde wat zij voor de bewoners gaan doen. Wat het betekent nogal wat. Tussen sloop en nieuwbouw komt er nogal wat bij kijken. Het vinden van een (tijdelijke) andere woning of / en uiteindelijk wel of niet terugkeren naar een nieuw huis. Op de avond werd ook aan bewoners gevraagd of ze in een klankbordgroep willen zitten. Zij kunnen dan meepraten over de plannen, onderdeel van de Binnenstedelijke Herstructurering Sliedrecht (BHS). Bij alle plannen werkt de woningcorporatie nauw samen met de gemeente Sliedrecht.

Veel wijken
De vernieuwing is volgens de heren en dame van Tablis Wonen noodzakelijk. De vijfhoogflats zijn niet toekomstbestendig. Duidelijk werd ook dat er niet genoeg huizen zijn voor het ‘uitverhuizen’ van bewoners. Daarom komt er volgens de vertegenwoordigers van de woningcorporatie eerste nieuwbouw, gevolgd door sloop / nieuwbouw.  Onder de kop uitgangspunten en ideeën vielen vrijwel direct daarna het toevoegen van woningen in Sliedrecht-Noord, de noord-zuidverbinding (de veel besproken weg – red.) en BHS (eerst bouwen) aan de Maaslaan en Middeldiepstraat. Tablis Wonen en de gemeente willen Sliedrecht ‘een groene long’ geven. En duidelijk is dat daar veel voor moet wijken. De momenten van slop zijn afhankelijk van vergunningen, inspraak vanuit omwonenden en hoe het gaat met de bouw van nieuwe woningen en appartementen. Om bewoners te laten zien wat de resultaten kunnen zijn (de goede ervaring van Tablis Wonen) werd een aantal plaatjes van woningen in de wijken Staatsliedenbuurt (zie hieronder) en het Havenkwartier getoond.

Tekst gaat verder onder afbeelding.

Sociaal plan
Na een pauze ging het over het sociaal plan, waarin de rechten en plichten staan bij sloop en nieuwbouw. Gesproken werd over verhuiskostenvergoeding, eventuele vervangende woning, hoe het zit met urgentie (voorrang) en huurgewenning (van de huidige huurprijs naar een nieuwe huurprijs en daar eventueel afspraken over maken – red.)/ Ook ging het over hoe een sociaal plan wordt gemaakt. Wat er wettelijk is geregeld?  Dat dit samen met huurdersorganisatie SliM Wonen wordt gedaan. Ondertussen vertelde het drietal van Tablis Wonen ook hun ervaringen (weer verwijzend naar de eerder voor de pauze genoemde wijken). Uiteraard krijgen de bewoners een persoonlijk gesprek, waarin onder meer hun woonwensen en het sociaal plan aan de orde komt. 

Zekerheden
Er komt binnen een aantal jaren veel op de bewoners af. Tablis Wonen gaf de aanwezige bezoekers wel wat zekerheden mee. Voorrang bij toewijzing van een nieuwbouwwoning op locatie van de huidige woning, een tijdelijke huurwoning, voorrang bij verhuizing naar andere woning (urgentie), woonplezier, vergoeding van de verhuiskosten van € 7.156 (prijspeil 2023) en de vertegenwoordigers verzekerden hen ‘Ik ben er voor u!’ Beloofd werd dat de bewoners door middel van informatieavonden, folders met actuele informatie en brieven geïnformeerd blijft. Verder werd verteld hoe de komende tijd wordt omgegaan met nieuwe huurder, met onderhoud (dat blijft plaatsvinden: schoon, heel en veilig) en bewoners die mee willen praten, konden een mail sturen (klankbordgroep@tabliswonen.nl). 

10 gedachten over “Tablis Wonen praat met bewoners over plannen Nachtegaal en Roerdompstraat”

  1. Dit plan laat zien dat zowel Tablis Wonen als de gemeente alleen de stenen zien. Ze zien een visie betreft woningen (stenen) maar niet het perspectief die mensen nodig hebben in hun leven. Ze trekken daarmee de leefbaarheid en zekerheid naar beneden.
    Zelf wonen deze medewerkers van Tablis Wonen veelal niet in Sliedrecht. En hebben geen flauw idee en desinteresse hoe men in Sliedrecht wilt wonen. Het komt werkelijk nooit goed met deze woningbouw.
    Ze zijn in hun ogen de deskundige betreft de woningen maar schrijnende situaties zoals het oplossen van problemen in het wonen…..kunnen ze nauwelijks oplossen.

  2. Mijn ouders gingen in september 1967 in de nieuwe flat aan de Reigerlaan wonen. Tante ging bij haar trouwen begin 1968 in de nieuwe flat aan de Thorbeckelaan wonen. Oom ging in de nieuwe flat aan de Rijnstraat wonen vóór de geboorte van zijn dochter in 1972. Het lijkt me dat de flats aan de Reigerlaan en Thorbeckelaan dan toch ouder zijn dan de flats aan de Rijnstraat.

  3. Dus de flats die nog in behoorlijke staat verkeren gaan tegen de vlakte en de stokoude portiekflatjes hier willen ze opknappen. Ineens ook grootse praatjes over een ‘verhuiskostenvergoeding’ maar hier willen ze er niks van weten… Wiens brein is binnenstebuiten gekeerd en vervolgens verkeerd teruggeplaatst? Overigens tekenen we hier bezwaar aan, ga het maar fatsoenlijk regelen tablis. Dat gratis afdekzeiltje bijvoorbeeld zet geen zoden aan de dijk en een frietje kan ik zelf ook halen bij klavertje.

  4. Die flats zijn een paar jaar geleden nog voor absurde bedragen opgeknapt voor de veiligheid. En vergeet niet de aansluiting op het warmtenet en de zonnepanelen. Lekkere investering geweest zeg! Knap gewoon de woningen goed op en laat de bewoners met rust.

  5. Waarom juist deze woningen? Als de Rijnstraat al veel ouder is? Als alles nog ok is volgens bewoners, wonen ze prima en klagen nergens over.
    Waarom dan deze buurt? En waarom niet Winklerplein afbouwen?

  6. Een kleine correctie: het gebouw op de foto linksonder is de Lijsterhof op de hoek van de Rembrandtlaan en de Lijsterweg. De Nachtegaal bevindt zich op de hoek van de Thorbeckelaan en de Nachtegaallaan, op de foto rechts achteraan.

  7. Waarom worden woningen niet gerenoveerd ipv gesloopt?
    de woningen aan de nachtegaallaan en roerdomstraat zijn van hetzelfde bouwjaar als de 3 hoogflats,
    deze zijn inmiddels gerenoveerd.
    Sociaalplan, klankbordgroep en participatie zijn allemaal hele mooie woorden maar ja praatjes vullen geen gaatjes.
    Het gaat hier om mensen, die vanaf nu, de aankomende jaren in onrustige tijden gaan leven want wat gaat er precies allemaal gebeuren. Maar ja daar hebben bestuurders, projectleiders en andere hoge heren/dames geen boodschap aan want die wonen prinsheerlijk buiten Sliedrecht in een mooie omgeving in een prachtig huis met een mooi salaris wat verdiend wordt over de ruggen van mensen die tegenwoordig niet eens meer de boodschappen kunnen betalen.

    In de Nachtegaallaan zijn meer als de helft van de bewoners overlastgevers uit Dordrecht. Worden deze personen ook teruggeplaatst naar Dordrecht want we willen het hier graag veilig houden.

    Wanneer worden de woningen op het Winklerplein gebouwd?
    Wanneer wordt de Kerkbuurt is opgeknapt? zodat de Sliedrechters weer trots op hun dorp kunnen worden.
    Waarom worden er zoveel bomen gekapt in Sliedrecht? Ik dacht dat het motto was: steen eruit, boom erin maar in Sliedrecht is het andersom.
    Waarom beschermd de gemeente Sliedrecht zijn inwoners niet tegen de Pfas vervuiling, wanneer gaat de raad en college hier is iets aan doen, actie graag.
    De raad en het college in Sliedrecht zijn hun belangrijkste taak vergeten; het dienen van de inwoners.

  8. Tablis, kijk is uit het raam.
    De appartementen aan de Rijnstraat zijn veel ouder, dan die aan de Nachtegaallaan.
    Wat gaan jullie daar mee doen dan?

  9. De woningen aan de Roerdompstraat zijn echt niet verouderd we wonen er met veel plezier.De oude 3 hoogflatjes worden gerenoveerd en goede woningen gesloopt .Er is volgens mij ook geen achterstallig onderhoud.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld