Streekvervoer op spoor en bus naar Qbuzz

SLIEDRECHT / REGIO – Het vervoer op de MerwedeLingeLijn en ook het busvervoer blijft niet in handen van vervoerder Arriva, het spoor gaat niet naar de NS, maar Qbuzz wordt eind dit jaar de nieuwe vervoerder in de Alblasserwaard en Drechtsteden. Dat bericht de provincie Zuid-Holland. Vervoerder Arriva kan de komende weken nog bezwaar aantekenen.

Dat Qbuzz de aanbesteding heeft gewonnen, is een verrassing. Vervoerder Arriva verdwijnt uit de regio. 

De gunning is het resultaat van de openbare aanbesteding die de provincie Zuid-Holland in 2017 uitschreef. Naast Qbuzz dongen ook EBS en de huidige vervoerder Arriva mee.

Goede invulling
Voordat de aanbesteding werd uitgeschreven is door de provincie nauw samengewerkt met gemeenten en partners in de regio. Dit resulteerde in een breed gedragen uitvraag met als doel een toekomstvast netwerk van openbaar vervoer dat aansluit bij de vraag in de regio. Gedeputeerde Floor Vermeulen (VVD) van Verkeer en Vervoer: ‘Qbuzz heeft hier bijzonder goed invulling aan gegeven. Met de plannen van Qbuzz wordt in de hele regio een flink aantal verbeteringen doorgevoerd. Een kroon op onze regionale samenwerking!”

Sneller bereikbaar
De regio Drechtsteden / Alblasserwaard wordt een echte mobiliteitsconcessie waarin een stevige ruggengraat van snelle en frequente hoogwaardige bus- en treinverbindingen, waaronder een aantal R-net lijnen, de basis vormt. Rotterdam wordt hiermee vanuit Drechtsteden met de bus sneller bereikbaar. Op dit HOV-netwerk sluiten stad- en streeklijnen aan, waarmee ook het landelijk gebied in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden uitstekend bereikbaar blijft. Daarnaast komen er meer en nieuwe ketenmobiliteitsdiensten, zoals deelfietsen en deelauto’s.

Nieuwe bussen
Qbuzz begint de nieuwe concessie grotendeels met splinternieuwe bussen. In Gorinchem en in Drechtsteden wordt in de stad het bestaande aantal elektrische bussen flink uitgebreid, wat bijdraagt aan een verdere verbetering van de leefbaarheid. Op de HOV-verbindingen krijgen reizigers meer beenruimte, snelle wifi en usb-aansluitingen.

Miljoenen
De concessie is voor een periode van 8 jaar uitgeschreven, met 2 keer een optie tot verlenging. De provincie stelt voor de concessie jaarlijks een exploitatiebudget beschikbaar van ruim 23 miljoen euro. Voordat de gunning definitief wordt, geldt een wettelijke bezwaartermijn van 6 weken. Daarna presenteert de nieuwe vervoerder de plannen aan de regio.

2 gedachten over “Streekvervoer op spoor en bus naar Qbuzz

 1. Mijn grootste vraag/zorg bij dit nieuws is of de fiets nog gratis mee mag in de MerwedeLingeLijn.
  Heeft Sliedrecht24 enig idee?

  Noot van de redactie:
  Nee, Anneke. We hebben geen idee.
  Dat zal toch wel goed worden geregeld? We zitten er bovenop!

 2. Geweldig nieuws, gefeliciteerd Qbuzz!!!
  En inderdaad zeker een verrassing, daar Qbuzz zelf geen ervaring heeft met het rijden van treinen.
  Het zou me dan ook niks verbazen als ze NS inschakelen als onderaannemer.
  Komt NS indirect toch weer terug op de MerwedeLingeLijn ????

Een reactie plaatsen

*=Verplicht veld