Stichting Struikelstenen Sliedrecht viert het eerste lustrum

SLIEDRECHT – Stichting Struikelstenen Sliedrecht bestaat dinsdag 20 april 2021 vijf jaar. Afgelopen jaren zijn in drie opeenvolgende jaren 35 van de 40 struikelstenen in het dorp gelegd.

De Duitse kunstenaar Gunter Demnig van het internationale project Stolpersteine kwam daarvoor naar Sliedrecht  en legde de herdenkingsstenen op elf verschillende adressen. Dit was begin oktober 2019. Hier legt Demnig samen met leerlingen van de Johannes Calvijnschool struikelstenen. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

De Stichting Struikelstenen Sliedrecht is in 2016 op initiatief van Gerrit Venis opgericht. Samen met Ronald Kitsz, Maria Stam, Anja van der Starre en Gwen Talsma vormde hij het bestuur. Toen Talsma eind 2018 naar Brabant verhuisde, trad Rien Visser aan als voorzitter. Doel van de stichting is de herinnering aan Joodse en andere medeburgers die vanuit Sliedrecht door de Nazi’s in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd en zijn omgekomen levend te houden.

Gelegde stenen
Op 6 februari 2017, binnen een jaar na oprichting van de Stichting Struikelsten Sliedrecht, werden de eerste elf stenen op in totaal drie adressen gelegd. In 2018, op 27 en 28 april, volgden er tien stenen op vijf adressen. Op 7 oktober 2019 vond vooralsnog de laatste steenlegging door Demnig plaats, toen ging het om in totaal veertien stenen op drie adressen. De steenlegging die voor 11 november 2020 gepland stond, twee stuks, kon vanwege de coronamaatregelen helaas niet doorgaan. De stichting hoopt deze stenen dit voorjaar alsnog zelf te leggen zodra de regels versoepeld zijn. De laatste stenen worden eind 2021 gelegd, hopelijk dan weer door Demnig zelf. 

Informeren
Tot de doelgroep van het project behoren onder andere Joden en politieke gevangenen. Het gaat daardoor in Sliedrecht om tenminste 40 personen: achttien Joodse inwoners, tien Joodse onderduikers, 1 onderduikgeefster die Joodse kostgangers/onderduikers had en elf Merwedegijzelaars, jonge mannen die zijn opgepakt bij een razzia als represaille voor het ombrengen van twee NSB-landwachten. De stichting tracht haar doel niet alleen te verwezenlijken door het plaatsen van herinneringsstenen, maar wil de Sliedrechtse bevolking ook informeren over de gevolgen van deze deportaties en hen betrekken bij de nagedachtenis van deze vroegere dorpsgenoten. Voorafgaand aan de steenlegging worden er daarom altijd verhalenavonden georganiseerd. Daarnaast worden de gelegde stenen ieder jaar gepoetst door zeer betrokken leerlingen van enkele scholen. Op deze manier houdt de stichting ook bij de jeugd de herinnering aan de ingrijpende gebeurtenissen van meer dan 75 jaar geleden levend. Ook dit voorjaar hoopt de stichting de struikelstenen weer met veel leerlingen schoon te maken.

Boek en wandelroute
Ook nadat alle veertig stenen in Sliedrecht zijn gelegd wil de stichting actief blijven. Niet alleen met de jaarlijkse schoonmaakbeurt van de stenen en het geven van gastlessen op scholen, maar ook met bijvoorbeeld het uitgeven van een boek(je). Daarin wil de stichting de verhalen van de mensen voor wie stenen zijn gelegd, vertellen, compleet met een wandelroute langs de stenen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld