Stichting Struikelstenen Sliedrecht opgericht

SLIEDRECHT – Stichting Struikelstenen Sliedrecht is woensdag 20 april 2016 officieel opgericht. De vier bestuursleden Ronald Kitsz, Maria Stam, Anja van der Starre en Gerrit Venis hebben zich maandenlang ingespannen om in Sliedrecht de zogeheten struikelstenen geplaatst te krijgen. En dat is gelukt. De eerste gedenktekens komen in het voorjaar van 2017 naar Sliedrecht. Het initiatief voor de struikelstenen komt van PRO Sliedrecht.

De bestuursleden (bovenste rij vlnr) Maria Stam, Ronald Kitsz, Anja van der Starre en (onderste rij r) Gerrit Venis. Gwen Talsma (onderste rij l), is onlangs aan het bestuur toegevoegd. Zij neemt de rol van voorzitter op zich. Notaris Nico Papaïoannou (onderste rij midden) maakte de akte op. (Foto Stichting Struikelstenen Sliedrecht)

De planning is dat Gunter Demnig, kunstenaar en initiatiefnemer van het project ‘Stolpersteine’, in het voorjaar van 2017 naar Sliedrecht komt om de eerste stenen te leggen. Inmiddels is er met crowdfunding € 2.779,58 binnengehaald. De stichting zegt zich dit jaar hard te maken om het resterende bedrag voor alle te plaatsen stenen bij elkaar te krijgen. Vooralsnog gaat dat om zo’n 30 stenen. Demnig brengt struikelstenen ofwel herdenkingsstenen aan in het trottoir voor huizen van mensen die in de oorlog zijn vermoord door de Duitsers of die zijn omgekomen in kampen. Het gaat om uit Sliedrecht weggevoerde Joden, Merwedegijzelaars en waarschijnlijk ook onderduikers die de oorlog in gevangenschap niet hebben overleefd, vertelt de stichting.

Website
Op dit moment werkt de stichting aan het opzetten van een website, waar straks informatie is te vinden over deze mensen en het huis waar zij destijds woonden. De stichting zorgt ook voor het onderhoud van de struikelstenen. Notariskantoor Koppelaar heeft de kosten van de formele handelingen, waaronder het opstellen van de oprichtingsakte, vanwege de doelstelling, voor haar rekening genomen. Notaris Nico Papaïoannou van het kantoor neemt zitting in het Comité van Aanbeveling van de stichting. Dit comité bestaat verder uit burgemeester Bram van Hemmen, dominee Henk Hartogsveld, historicus Bart Wallet en directeur van Kamp Amersfoort, Willemien Meershoek. Voor meer informatie kunt u – nu al – terecht op de Facebookpagina van de stichting of op de officiële website van de Stolpersteine.

1 gedachte over “Stichting Struikelstenen Sliedrecht opgericht”

  1. Goed initiatief! Mag ik zo vrij zijn u te wijzen op Arie de Bruin?! Hij en ik hebben de handleiding, verhalen en gedichten geschreven voor het onderwijsproject ‘Jij hoort in onze klas’, dat op de Rotterdamse basisscholen in groep 7/8 gedaan wordt. Arie paste het toe voor Dordrecht en Zwijndrecht [[email protected]].

    Mijn vraag is: kunnen wij iets voor u hierin betekenen?

    Groet,
    Andries van der Wal
    bestuurslid Loods 24 Joods Kindermonument

Plaats een reactie

*=Verplicht veld