Stichting Struikelstenen Sliedrecht legt twee herinneringsstenen in november

door Hans van der Aa
SLIEDRECHT – In het Griendencollege aan de Prof. Kamerlingh Onneslaan is woensdagavond 14 oktober 2020 een informatieavond gehouden door Stichting Struikelstenen Sliedrecht. De bijeenkomst was georganiseerd voor nabestaanden van Gerrit Gijsbertus de Bruin en Jacob van der Knaap, die beiden op 16 mei 1944 tijdens de razzia door de Duitse bezetter als Merwedegijzelaars naar Kamp Amersfoort werden afgevoerd. In november worden ter nagedachtenis op de voormalige woonadressen van de beide gijzelaars struikelstenen gelegd.  

In de aula van het Griendencollege zijn enkele tientallen nabestaanden bijeen om geïnformeerd te worden over de komende struikelsteenlegging. Op de foto vertelt Anja van der Starre het verhaal over Gerrit de Bruin. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

De bijeenkomst werd geopend door stichtingvoorzitter Rien Visser. Hij heette alle nabestaanden hartelijk welkom. Enkele van hen waren uit Amstelveen en Middelburg gekomen. Visser deelde mee dat de voorgenomen struikelsteenlegging van 11 november niet door kan gaan. Gunter Demnig – die traditiegetrouw de struikelstenen legt – heeft afgezegd, omdat gebleken is dat voldoende afstand houden tijdens dit soort evenementen niet altijd eenvoudig is.

Van der Knaap
Na de opening werden beelden getoond van de onthulling van het Merwedegijzelaarsmonument en van enkele sprekers die daarbij zaterdag 3 oktober 2020 aanwezig waren. Vervolgens was het woord aan bestuurslid Gerrit Venis, die het verhaal van Jaap van der Knaap vertelde. Van der Knaap (geboren 1 juli 1925) werd op 16 mei 1944 – op weg naar zijn werk in Alblasserdam – in Sliedrecht uit de bus gehaald. Later die dag werd hij per overvalwagen afgevoerd naar Kamp Amersfoort. In juli 1944 werd hij doorverwezen naar Lager Schafstädt in Duitsland. Van der Knaap overleed op 2 november 1944 in Obhausen, op 19-jarige leeftijd.

De Bruin
Bestuurslid Anja van der Starre – de grote ‘animator’ bij het totstandkomen van het Merwedegijzelaarsmonument – vertelde het verhaal van Gerrit de Bruin. De Bruin (geboren 1 december 1924) werd op 16 mei 1944 – toen hij aan het werk was in de machinefabriek aan de Industrieweg – opgepakt. Vanaf de verzamelplaats bij de Grote Kerk werd ook hij met velen vervoerd naar Kamp Amersfoort. In juli 1944 werd hij op transport gesteld naar kamp Schkopau in Duitsland en later naar De Kippe in Lippendorf. Op 30 september 1944 is hij daar – naar verluidt aan longontsteking – overleden, ook op 19-jarige leeftijd.

Dorpsverdriet
Waarnemend burgemeester Dirk van der Borg (CDA) – die eerder was vertrokken bij een gemeenteraadsvergadering – sprak ook enkele woorden. “Sliedrecht heeft de geschiedenis van de Merwedegijzelaars heel lang in het collectieve bewustzijn ‘laten lopen’. Met de totstandkoming van het monument heeft een stuk dorpsverdriet na veel jaren eindelijk een plekje gekregen. Het blijft belangrijk om de namen te blijven noemen”, sprak Van der Borg. Hij las ook een toepasselijk gedicht voor van Kapitein der Genie Michel Omtzigt, getiteld ‘Je naam’. Van der Borg gaf aan dat hij trots was om in zijn huidige functie als waarnemend burgemeester deelgenoot te mogen zijn van dit bijzondere stukje geschiedenis van Sliedrecht.

Besloten kring
Het leggen van de twee struikelstenen ter nagedachtenis aan Gerrit de Bruin en Jaap van der Knaap gaat nu in besloten kring gebeuren op zaterdag 21 november 2020, om 10.30 uur. Dit vindt plaats in de Wilhelminastraat (ter hoogte van nr. 11) en in de Julianastraat (ter hoogte van nr. 24). In verband met de coronamaatregelen zijn hierbij alleen nabestaanden welkom. Voor deze gelegenheid zegde in plaats van Gunter Demnig het Sliedrechtse aannemingsbedrijf De Groot & Schagen belangeloos zijn medewerking toe.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld