Staking voor betere cao metalelektro bij Royal IHC

SLIEDRECHT – Bij de poort van Royal IHC (met o.a. IHC Iqip) aan de Molendijk hebben zich donderdagmorgen 13 september 2018 honderden mensen zich als staker ingeschreven. Zij willen een betere cao voor de metalelektro. Bij Royal IHC wordt in deze sector voor 24 uur het werk neergelegd.

Stakers voor de poort bij Royal IHC. De vier vakbonden verwachten zo’n duizend mensen van verschillende bedrijven in de sector. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

Het is de tweede stakingsdag sinds maart 2018. De eerste was eind juni in Alblasserdam. Morgen in Ridderkerk. Rond 08.00 uur zijn ze toegesproken door onderhandelaars van de bonden. De stakers waren kort daarvoor o.a. met bussen aan de Molendijk aangekomen. Gestaakt wordt bij Royal IHC, Damen, Heerema, Brush HMA, Hollandia, Kone, Prysmian en Fokker.

Inschrijven
Volgens de bonden komen de werkgevers sinds maart 2018 hen op geen enkele punt tegemoet. Tot 09.30 kunnen deelnemers zich nog als staker inschrijven.

Tekst gaat verder onder tweet.

Sinds 06.15 uur konden stakers zich donderdagmorgen inschrijven. De vakbonden zijn boos, omdat de metaalwerkgevers volgens hen hardnekkig blijven weigeren op hun eisen in te gaan. “Werknemers zijn het echter zat om voor de werkgevers en aandeelhouders door het stof te gaan. De houding van de werkgevers pikken we niet. Het is hoog tijd dat ook de werknemer eens profiteert van de economische groei”, schrijven de vakbonden FNV Metaal en CNV Vakmensen. De werknemers ontvangen voor het staken geen geld van hun werkgever, maar van de vakbond (na inschrijving).

Tekst gaat verder onder tweet.

De bonden vragen de werkgevers voor 2018, 2019 en 2020 3,5% loonsverhoging; een garantie voor de loonsverhoging; vanaf 61 jaar recht op 80% werken voor 90% loon en 100% pensioen. Vrijgekomen tijd wordt ingevuld door jongeren met een vast contract; verminderen en verbeteren van ploegendiensten, nachtdiensten en overwerk; uitzendkrachten en vaste medewerker gelijk belonen; uitzendkrachten na negen maanden een vaste baan; toeslagen over ploegentoeslag en ploegentoeslag pensioengevend maken; 1,6% van de loonsom vanaf 2020 weer inzetten voor pensioen; afschaffen van de jeugdschalen. Belonen op basis van vakkennis en niet op basis van leeftijd; werknemers beslissen over eigen scholing en ontwikkeling. De werkgevers denken op verschillende punten tegenovergesteld. Volgens CNV Vakmensen ‘zijn werkgevers totaal de weg kwijt’. Bij Royal IHC waren de vakbonden CNV Vakmensen, FNV Metaal en De Unie aanwezig. Vakbeweging VHP2 ontbrak. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld