Staatssecretaris houdt voorlopig vast aan blauw gebied

DEN HAAG / SLIEDRECHT – “Als er in de toekomst informatie naar voren komt die een nieuw inzicht biedt, dan ben ik uiteraard bereid de gebiedsafbakening opnieuw tegen het licht te houden”, schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven-van der Meer (D66) van Infrastructruur en Waterstaat aan de Tweede Kamer als beantwoording van vragen over de uitvoering van de motie Van Eijs/Kröger aangaande het proactief aanbieden van een bloedonderzoek naar PFOA in het blauwe gebied.

Daarmee wil Van Veldhoven niet stellen dat er bij mensen buiten het blauwe gebied geen PFOA in het bloed aanwezig zal zijn. “Doordat de stof in veel producten is gebruikt, ook in consumentenproducten, is er bij vrijwel iedereen een laag gehalte PFOA aanwezig. Buiten de ‘blauwe zone’ zal een individuele hogere concentratie echter niet meer te herleiden zijn tot directe blootstelling aan de emissie van het bedrijf”, aldus Van Veldhoven. (Kaart RIVM)

De kamerbrief is door de gemeente Sliedrecht gestuurd aan de politieke partijen in de gemeenteraad van Sliedrecht. “Alhoewel ook ik constateer dat er buiten het ‘blauwe gebied’ zeker mensen zijn die zich zorgen maken, geven de RIVM-onderzoeken geen aanleiding voor een verdere uitbreiding. Deze onderzoeken vormen voor mij de basis voor de regeling”, schrijft Van Velhoven aan de Tweede Kamer. 

Criteria
De staatssecretaris zegt er wel bij de gemeenten op te hebben aangedrongen dat zij bij de uitvoering van de regeling elke aanvraag individueel beoordelen. Van Veldhoven: “Ook als een aanvraag niet bij voorbaat aan de criteria lijkt te voldoen. Er kan immers sprake zijn van bijzondere omstandigheden die ertoe leiden dat een aanvraag toch kan worden goedgekeurd. De aanvrager zal in zulke gevallen uiteraard moeten motiveren welke bijzondere omstandigheden dat zijn.” 

Doordrongen
Voor de staatssecretaris is het overduidelijk dat er in de regio rond chemiebedrijf DuPont / Chemours bij veel mensen zorgen leven over de uitstoot van de fabriek in het verleden en over de stoffen die nu nog gebruikt worden en vrijkomen. Van Veldhoven: “Die zorgen neem ik zeer serieus en ik zie dat ook de andere bestuurders die bij dit onderwerp een rol hebben zich zeer bewust zijn van deze zorgen. Ook tijdens het WGO Water van maandag 27 november 2017 met de minister van Infrastructuur en Waterstaat en bij de plenaire behandeling van de begroting van het ministerie hebben diverse Kamerleden aangegeven dat zij en ik hiermee aan de slag moeten. Met u en met de omwonenden van de fabriek wil ik niets liever dan dat er duidelijkheid komt, dat alle vragen die er leven beantwoord worden, en dat als er fouten zijn gemaakt de overheid daarvan leert en waar de wet is overtreden ook handhavend optreedt.”

GenX
Voor de emissie van GenX-stoffen door Chemours is het bevoegd gezag de provincie Zuid-Holland. Van Veldhoven: “Bij de beoordeling van een vergunningaanvraag zal een bevoegd gezag ook kijken of een stof ingedeeld is als ‘zeer zorgwekkende stof’ (zzs). Voor zzs gelden veel strengere regels voor lozingen. Op dit moment vallen de GenX-stoffen en veel andere zeer persistente en goed oplosbare stoffen niet in die categorie omdat ze op basis van de huidige inzichten niet voldoen aan de criteria die de REACHverordening geeft voor zzs. Ik verwacht dat in 2018 een voorstel voor het aanmerken van een stof als zzs op basis van deze criteria wordt ingediend bij het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen
(ECHA). Uit de behandeling van dat voorstel moet duidelijk worden of er steun is voor zulke criteria en voor welke stoffen die criteria kunnen leiden tot indeling als zzs.”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld