Spek wil provincie over streep trekken voor uitbreiden dorp in Sliedrecht-Noord

door Peter Donk
SLIEDRECHT – “Niks doen is geen optie!”, stelt wethouder Ton Spek (CDA) van Wonen en Openbare Ruimte, die plannen heeft liggen om in Sliedrecht-Noord te gaan bouwen. Het ligt gevoelig in Den Haag, want de provincie Zuid-Holland is huiverig van ‘stedenbouwkundige visies op agrarisch gebied’. Spek wil het toch en is het een tijdje geleden gaan pitchen. “Ja, de provincie staat niet te springen om onze plannen. Daar moet ik gewoon eerlijk in zijn”, verduidelijkt Spek. Maandagavond 15 november 2021 gaat het in de beeldvormende vergadering opnieuw over Sliedrecht-Noord als opnieuw de Omgevingsvisie op tafel komt met de planvorming en het Programma Ruimtelijke Vernieuwing. De vergadering van de raad begint in partycentrum De Lockhorst, Sportlaan 1, om 20.00 uur.

Wethouder Ton Spek in de Podcaststudio van online krant Sliedrecht24. Journalist Peter Donk praat met Spek. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Tekst gaat verder onder podcast.

Spek gaat verder: “Als je nergens mag bouwen en je moet wel bouwen, dan zeg ik ‘hoe dan’. Hoe dan? Er is één mogelijkheid. Het grootste deel van het grondgebied van Sliedrecht is niet bebouwd. En dat heeft het magische karakter gekregen, omdat het aan de noordkant van het hele lelijke infrastructurele barrière ligt, namelijk de Betuwelijn. Als je vanuit Bleskensgraaf naar Sliedrecht rijdt, dan kijk je halverwege al tegen een hele lelijke, harde structuur aan. Je ziet in de verte al de tienhoogflats en daarna zie je de geluidsschermen van de Betuwelijn. Of dat nu het mooiste stukje pitoreske polder is waar we allemaal van dromen? Overigens, wij willen daarbij gebruik van de verbinding tussen de rivier en polder. Bijvoorbeeld per fiets veel beter wordt. Als je nu in de tienhoogflat woont en je moet naar de huidige plek van de voetbal fietsen, moet je bijna zeven tot acht kilometer rijden. Terwijl als je op het balkon staat, kan je bijna op het veld iets gooien, zeg maar.”

Alvast toestemming
De plannen voor de gemeente Sliedrecht om te gaan bouwen in Sliedrecht-Noord zijn voor Spek en zijn andere college zo klaar als een klontje. Daar ligt de mogelijkheid om Sliedrecht te kunnen uitbreiden, naast inbreilocaties in het bestaande dorp. Spek weet hoe de provincie over de plannen denkt: “Ja, de provincie staat niet te springen om onze plannen. Daar moet ik gewoon eerlijk in zijn. Zij zeggen ‘liever, doe het niet!’ Overigens snap ik dat ook in deze fase, waarin Sliedrecht nu is. Wij zijn net een jaar bezig om ons plan te maken. Het is nog niet allemaal concreet. Jij kan mij honderd vragen stellen, waar ik nog geen antwoord op heb. En toch willen we alvast toestemming. Het enige wat wel wel doen, is dat wij zeggen we willen alleen maar aan de noordkant. We gaan ook aan de zuidkant en met sociale woningbouw aan de slag. Kwaliteit toevoegen! We gaan proberen om dat zo op te lossen dat je aan de zuidkant je ook merkt dat Sliedrecht levendiger wordt, meer groen is, meer kan recreëren en dat de verbinding tussen de rivier en de polder beter is. Maar we moeten ook aan de noordkant en we moeten daar ook zeggen… Als we concrete plannen hebben, dan gaan we nog een keer naar de provincie. De provincie zegt ook dat we onze voorzieningen op peil moeten houden, de begroting op orde moeten houden en de bereikbaar houden.” Volgens Spek is ‘bouwen het middel’. “Bouwen is een middel om andere dingen die de provincie ook van ons vraagt, mee helpen oplossen.” 

Uitdagen
Wethouder Spek weet niet of de provincie nog roet in het eten kan gooien voor de plannen in Sliedrecht-Noord. “Ze hebben over ruimtelijke plannen wel een belangrijke stem. We gaan met hen continu het gesprek aan en eigenlijk is de vraag nu niet aan hen ‘geef nou toestemming, geef nou toestemming en geef nou toestemming’. Wij zeggen ‘wij zijn plannen aan het maken, willen jullie meedenken, meehelpen’. Wij willen ook een bijdrage leveren aan Zuid-Holland en wij willen een bijdrage leveren aan de regio Drechtsteden”, aldus Spek, “Daar moeten ze natuurlijk over nadenken, want als je mee gaat denken… wat beteken dat… We zijn nu in de eerste gesprekken en ik kan allemaal maar zeggen dat ik de provincie niets kwalijk neem en dat ze niet een onoverkomelijke hobbel voor mij zijn. Het punt is. We zijn  de eerste gesprekken aan het voeren en we gaan dat gewoon met enthousiasme, doordacht en met goede plannen, goede onderbouwingen met hen in gesprek. Wij willen eigenlijk hen ook uitdagen, dat is ook in die pitch gebeurd, jullie hebben ook doelen, jullie hebben ook zoveel huizen die er per jaar in de provincie Zuid-Holland gebouwd worden… Welke bijdrage kunnen wij nu ook leveren aan jullie doelstelling?”

11 gedachten over “Spek wil provincie over streep trekken voor uitbreiden dorp in Sliedrecht-Noord”

  1. Om te beginnen vind ik de podcast echt super! Ik heb het een paar keer beluisterd. Dan hoor ik een sympathiek en respectvol gesprek.
    Ik begrijp ook de uitleg van Ton Spek. Er zit te weinig keus tussen goedkoop en duur wonen. Ik begrijp wel dat er iets gedaan moet worden aan de doorstroming.
    Als het over huren gaat, dan is aansluiting bij de Drechtsteden echt geen verbetering geweest. Meer huizen lijkt wel een oplossing maar de leefbaarheid mag ook beslist niet vergeten worden. Want dat bepaald ook zeker de waarde van het wonen. Ook jonge Sliedrechters die willen blijven wonen in Sliedrecht hebben minder kans gekregen door de aansluiting van de Drechtsteden. Dus wat zou dan meer huizen bouwen helpen terwijl een systeem hetzelfde blijft? Misschien moet een systeem zelf ook eens om.

    Maar nogmaals, ik vind de podcast ontzettend leuk, compliment voor beiden!

  2. Na de bouw van de 10 hoog flats is er een schok door Sliedrecht gegaan zo hoog is niet dorps meer, een referendum is er uitgeschreven. Met de vragen; wil Sliedrecht groei-gemeente worden ? Willen we nog meer van deze hoge bebouwing ? Is het wenselijk boven de spoorlijn uitbreiden ? Antwoord ; was unaniem van onze inwoners op deze vragen NEE!!! waarom luisteren onze bestuurders niet naar ons? Of zijn zij dit item VERGETEN !!!

  3. Laat ik beginnen met een compliment: eindelijk legt iemand verantwoording ergens over af. Ben bang door de komende verkiezingen maar toch, hij zegt wat, zomaar. Eigenlijk zou elke wethouder en elk raadslid een keer per jaar van zich moeten laten horen.

    Maar toen las ik de antwoorden van de gemeente op de gestelde vragen en begreep ik waarom men liever geen duidelijkheid schetst. Wat een vertoning.

    Ik had, bij het lezen van de antwoorden, echt te doen met de ambtenaar van dienst. Steeds weer kopiëren en plakken, het eerste stuk en het einde: ‘de zienswijze heeft niet geleid tot aanpassing van de omgevingsvisie’. Ik kan mij bijna voorstellen dat die ambtenaar smeekte om tenminste een paar regels per pagina zwart te maken. Gewoon omdat de grote overheid dat ook doet. Het maakt het spannender. Of een ander einde, bijvoorbeeld: ‘misschien doen we er wat mee’.

    Zelden heb ik ook een plan gezien met zoveel open einden dat je het eigenlijk geen plan kunt noemen. Het lijkt me dat de Raad huilend naar buiten holt om zonder mondkapje de tranen de vrije loop te laten, vervolgens terug te lopen en zegt: ‘nee, dit kan echt niet. Laten we eerst zorgen dat binnen het huidige Sliedrecht plannen worden verwezenlijkt want dat Winklerplein en Watertorenterrein, en die school en zo…..dat duurt toch al een tijdje en is voorlopig nog niet klaar.’

    Goede raad aan de Raad: neem echt je verantwoordelijkheid en stem niet in met wat je niet kunt uitleggen.

  4. De provincie is zeer terughoudend met bouwen buiten bestaande grenzen. Zeker als er binnen bestaande grenzen nog mogelijkheden zijn. Ook de regionale aspecten worden hierbij steeds meegenomen. Vorige week woensdag heeft overigens de fractie ChristenUnie & SGP in het begrotingsdebat van de Provinciale Staten nog een behoorlijk robbertje gevochten met Gedeputeerde Staten over de zogenaamde “BSD locaties” (BSD: buiten bestaand dorps- en stadsgebied). Zie hiervoor zuid-holland.sgp.nl/actueel/nieuws/fractie-op-de-bres-voor-meer-ruimte-voor-gemeenten-om-te-bouwen
    Vele gemeenten laten zich op allerlei manieren zeer regelmatig horen bij de Provinciale Staten maar bij mijn weten zit Sliedrecht daar nog niet bij.
    Nico de Jager
    Fractievoorzitter ChristenUnie & SGP Provinciale Staten Zuid-Holland

  5. Tja, ik had me voorgenomen om niet meer op dit soort publiciteits-“stukkies” van ons gemeentebestuur te reageren, maar ik kan het nu toch even niet laten.
    Ik lees, dat wethouder Spek – zonder blikken of blozen – zegt: “Het ligt gevoelig in Den Haag, want de provincie Zuid-Holland is huiverig” en “Wij zijn net een jaar bezig om ons plan te maken”.

    Ik heb het al vele malen eerder gezegd: de Omgevingsvisie van de Provincie Zuid Holland 2020-2030 werd in Augustus 2020 (dus ruimschoots meer dan een jaar geleden) goedgekeurd en daarin staat gewoon overduidelijk, dat woningbouw in “Het Groene Hart” (en daar hoort de Alblasserwaard voor 100% bij) niet gewenst is, omdat we dat natuurgebied moeten zien te behouden.
    Ook opvallend is, dat de Provincie Zuid Holland de Sliedrechtse behoefteraming voor 2500 nieuwe woningen niet erkent, oftewel niet nodig vindt. Verder legt de Provincie keurig uit het niet eens te zijn met bouwen in het midden- en hogere segment, omdat dat de doorstroming niet bevordert.

    Tja, ook dat hebben diverse Sliedrechtse inwoners, waaronder Johan Lavooi en ikzelf, ook al meerdere keren gezegd. Het wordt ook bevestigd in de nieuwste RIGO Woningmarkt analyse en eindrapport Drechtsteden 2020, maar dat maakt “toevallig” geen deel uit van de rapporten, waarop de Omgevingsvisie Sliedrecht 2020-2030 is gebaseerd.
    Men kijkt je meewarig aan en vertelt opnieuw het “mantra”, dat dat allemaal niet zo is en dat wij het niet (willen) begrijpen.

    En zo krijgt ook de Provincie hetzelfde antwoord als alle andere 14 indieners van bezwaren, namelijk het zinnetje: “De zienswijze heeft niet geleid tot aanpassing van de ontwerp Omgevingsvisie Sliedrecht”.
    Vrij vertaald: We horen jullie wel, maar we luisteren niet. ????

  6. Beste Gerrit en Johan, vorige week heeft D66 Sliedrecht een motie ingediend om ruim 500 goedkope huizen te realiseren op plekken waar de gemeente Sliedrecht zelf over gaat. De raad stemde hier tegen, waarom vertel het me maar. Blijkbaar gaat men liever in zee met dure ontwikkelaars teneinde de gemeente grond tegen de hoogst mogelijke prijs te verkopen. Inkomsten die de gemeente nodig heeft om de dure plannen ten noorden van de spoorlijn te bekostigen. Waar de gemeente de kans heeft laten liggen de gronden relatief goedkoop te verwerven, moeten we nu zaken doen met ABB ,de club die het Winklerplein al 15 jaar niet ontwikkeld krijgt. En nu dit misschien wel gaat lukken de gemeenschap opzadelt met het negatief resultaat. Dank college en coalitie veel dank….

  7. ik lees mr lavooi uitleg een vraag baanhoek na het station zie ik woningen gebouwd worden voor wie zijn die? Midden en hoger segment zijn woningen welk in toekomst rond winkler plein komen.

  8. Wat ben ik blij dat er zich nog iemand druk maakt over de gemeentelijke plannen. Zelf heb ik die strijd opgegeven. De fracties waarvan nog enige steun te verwachten zou mogen zijn, zijn het blijkbaar ook moe (PRO Sliedrecht en PvdA, gaan jullie nog wel meedoen aan de komende verkiezingen??). Mijn energie om op alle luchtfietserij te reageren is op. En dat geen enkele opmerking vanuit de zienswijzen leidde tot (welke geringe) aanpassing (dan ook), laat wel zien dat het geen fluit uitmaakt of (en hoe) je je druk maakt. Dat voor zover wat er hierboven staat.
    Van het CDA (voorheen toch de partij, die alles vond wat de boeren vonden?) snap ik niet hoe men het agrarisch groen (de weilanden) wil opofferen voor woningen. Zeker als die voor de mens met een gering inkomen niet te betalen zullen zijn.

  9. Ik snap nog steeds niet dat er gedacht wordt dat het bouwen van duurdere woningen de oplossing is. Dit wordt al vele jaren als argument aangedragen. Zien jullie de wachtlijsten voor huurwoningen kleiner worden? Zien jullie goedkopere koopwoningen vrijkomen? Ik niet!

  10. Wethouder Ton Spek beweert volgens dit artikel dat de Provincie heeft gezegd : “Liever : doe het niet “. Dat is wel een héél vrije vertaling van de mening van de Provincie.
    De Provincie is namelijk glashelder tegen. Dat staat te lezen in de gemeentelijke nota zienswijze.
    Hier komt het citaat :

    “De provincie herkent zich niet in de behoefteraming van 2500 woningen. Hoe wordtdeze beraming onderbouwd? Daarnaast wordt ingezet op het midden- en hogere segment om doorstroming op gang te brengen. Deze benadering is volgens de provincie te smal gezien de problematiek. Afname van huishoudens tot 64 jaar, toename daarboven en een toename van het aantal alleenstaanden: deze groep kan vaak geen duurdere woning huren of kopen. Is de focus op hoger segment dan wel wenselijk? Bouwen van appartementen voor senioren draagt namelijk ook bij aan doorstroming op de woningmarkt. Tot slot wordt de ambitie ’toekomstbestendig bouwen’ smal ingevuld. ”

    Overigens heeft deze zienswijze van de Provincie niet geleid tot aanpassing van de omgevingsvsie, die morgen in de gemeenteraad aan de orde komt. Dat geldt ook voor alle andere ingediende zienswijzen …

Plaats een reactie

*=Verplicht veld