door Peter Donk
SLIEDRECHT – Vol zat de grote zaal van partycentrum De Lockhorst aan de Sportlaan maandagavond 22 januari 2024 niet, maar wie er waren dat waren betrokken bewoners van de Maaslaan en directe omgeving, zoals de (bouw)plannen in het Willem Dreespark. Overigens waren alle stoelen bezet, ruim 150 mensen. Er was nog niet zoveel met elkaar gesproken. Maandagavond werd het participatieproces gestart. Volgens sommige omwonenden rijkelijk laat.
“Ik hoop dat we met elkaar in gesprek gaan. Mij maakt het niet uit wat de uitslag wordt. Ik ben van het communiceren. Het doel is luisteren en iedereen kan zeggen wat hij of zij wil zeggen. Wat u ziet als kansen, als bedreiging en het doel is dat we met elkaar in gesprek gaan. Het wordt vanavond niet de plaats om uw gelijk te halen of om het gesprek aan te gaan, de dialoog”, stelde voorzitter Sander Jansen, die als ‘communicator’ is aangesteld door de gemeente Sliedrecht en woningcorporatie Tablis Wonen. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)
Bij binnenkomst stonden dronefoto’s opgesteld van de toekomstige bouwlocatie en uitleg van de plannen. Op een tafel stonden rode ideeënbussen. Bewoners maken zich grote zorgen over de plannen. In de zaal verschillende raadsleden van politieke partijen.
Tekst gaat verder onder foto.
Diep geraakt
Wethouder Ton Spek (CDA) van Wonen, Beheer en Openbare Ruimte beet het spits af als spreker. “We staan voor een grote uitdaging. U maakt zich grote zorgen wat de toekomst gaat brengen. Ik sta hier als wethouder. De afgelopen maanden waren voor u en mij niet makkelijk. Dat we elkaar niet begrepen. Mijn wens is dat de kloof weggaat, dat die kleiner wordt en overbrugd wordt. Vanavond beginnen we opnieuw. Luisteren naar u, uw zorgen en uw suggesties. We zullen steeds elke keer in stappen de plannen voorleggen. De communicatie van de afgelopen waren moeizaam en nog niet alle vragen zijn beantwoord. Om samen te werken en tot een plan te komen. We hebben de ‘dictatuur’ van de deadline veranderd. We konden niet de tijd nemen en met elkaar te praten. We zien in ons dorp dat het knelt op de woningmarkt. Ook willen we woningen hebben voor de toekomstige generatie. Misschien voor u zelf, uw kinderen of voor een stel dat ergens wil gaan wonen. We moeten keuzes maken en daar horen ook dilemma’s bij. Er zijn geen gemakkelijke oplossingen in Sliedrecht. We moeten kunnen wonen, er moet groen overblijven en het verkeer moet ook goed worden geregeld. Het is een lastige opgave. Het wordt weleens een ruimtelijke puzzel genoemd en er spelen grote belangen. Dat schuurt soms. Vaak kwamen er inhoudelijke reacties. Ook op mijn persoon. Dat heeft mij en mijn gezin diep geraakt. Sommige keuzes zullen impact hebben op de opgeven, op mij en op u. De gemeenteraad moet in het najaar een besluit nemen. Het gaat om Sliedrecht, om een thuis en een huis voor elke Sliedrechter. Wij zullen meer ons mond houden en wat meer luisteren. Dat is mijn inzet en daar heb ik u voor nodig”, sprak Spek in een lang betoog’.
Tekst gaat verder onder foto.
Druk woningmarkt
Directeur-bestuurder Roeland Kreeft van woningcorporatie Tablis Wonen voerde daarna het woord. Hij wees op de druk op de woningmarkt. “We moeten de komende tijd veel investeren in de woningvoorraad. We werken aan de binnenstedelijke herstructurering. Wat wij niet willen dat we woningen moeten gaan slopen als we geen woningen in de aanbieding hebben. Daarom is het goed dat we kunnen bij bouwen. Dit is het eerste project aan de Maaslaan. Tablis Wonen wil daar graag wat woningen, we zijn partner van de gemeente”, aldus Kreeft.
Terugblik
Projectleider Omar Laghzaoui van de gemeente Sliedrecht sprak daarna. Hij vertelde dat er een hoop gebeurd is sinds de eerste bijeenkomst in juli 2023. “We hebben een hoop uitdagingen in Sliedrecht. Een weg naar nieuwe, verbeterde en diversiteit aan woningen. Laghzaoui gaf aan dat de leefbaarheid onder druk staat in bepaalde delen van het dorp. “Binnenstedelijk kunnen 440 sociale huurwoningen worden vervangen en 260 woningen kunnen worden toegevoegd”, stelde hij. Weer kwam de kaart van de ‘groene long’ op het grote scherm in de zaal. Het ging over schuifruimte in fases. Laghzaoui: “We hebben drie fases.” Hij somde de woningaantallen op. De aanwezigen kregen een terugblik naar wat er sinds juli is afgesproken en gebeurd. “Het tempo is hoog. We wilden de bestaande wet nog gaan halen”, stelde hij. Enkele bewoners duurde de uitleg te lang en wezen de spreker op het feit dat ze waren gekomen voor het Willem Dreespark. Hij ging ook ver over het kwartier van spreken, zoals hij wel had aangekondigd. Hij liet kaarten zien met bebouwing en watergangen. “De indruk is in juli gewekt dat dit het zou worden. Wat we hier hebben laten zien. Hoe zou het eruit kunnen zien met bebouwing, groen en wateropgaven.” Een klein deel van het publiek gaf hem een applaus voor de uitleg.
Tekst gaat verder onder foto.
‘Voordat je dit wilt, moet de onrust weg!”, stelde een inwoner. Jansen verwees naar de input van de wethouder. “Dat is mijn hoop. We kunnen niet ontkennen dat ze er zijn en willen ermee aan de slag”, verduidelijkte Jansen. “Wat is vastgesteld en wat is nog in de participatie”, vroeg een ander met het oog op het Dr. Willem Dreespark. “We hebben opdracht om het zoveel mogelijk te behouden”, liet projectleider Omar Laghzaoui weten. Jansen vertelde de bewoners dat het idee is om met een klankbordgroep Dr. Willem Dreespark / Maaslaan. Mensen kunnen zich volgens Jansen aanmelden. “Selectie voor de klankbordgroep gaat op basis van belang. Aanmelden kan achterin de schaal”, aldus Jansen. Aan het eind van de avond konden de bewoners langs de tafels lopen. Ze konden hun waarden kwijt, over de omgeving, het proces en het project. Als onderdeel van het partcipatieproces. Met elkaar werd het gesprek aangegaan. Op de website Sliedrecht Bouwt staat een Q & A. Ook daar kunnen mensen vragen stellen.
Ik blijf van mening dat als we als actiegroep niet op elke trommel hadden geslagen deze avond er niet was geweest. Als alle stoelen bezet waren dan ben ik trots 🙌🙏🏼 en dankbaar. Helaas kon ik er niet bij zijn ivm beurs in de Rai. Tablis gaat maar bouwen in Sliedrecht Noord. Maar niet in het weinige groen dat we hebben. Uren zijn we als actiegroep bezig. En nooit kwamen er antwoorden. We houden de sprekers van vanavond goed in de gaten. Geen onzin en rookgordijnen meer in Sliedrecht. Alles maar snel er doorheen jagen. In een dorp waar al bijna geen groene omgeving is. Groene long daar blijf je gewoon vanaf. ✅