door Peter Donk
SLIEDRECHT – Bij de gemeente Sliedrecht hadden ze maandagavond 31 oktober 2022 een interactieve beeldvormende vergadering bedacht bij de presentatie van het CollegeWerkProgramma (CWP). Aan de vergadering ging een ’technische sessie’ vooraf. Letterlijk stapten de raadsleden in ‘de gemeente Sliedrecht’, gezien vanaf de zijlijn. De tafels waren deze avond weggehaald. Voor hen lag een ‘veerkrachtig Sliedrecht’ met veel plannen. Het College van B & W heeft veel ambities, na te lezen in het bijna zestig pagina’s tellende CWP. Er is ook een versie in woord en beeld van het CWP beloofd.
Het gaf een beeld van een levend ganzenbord Sliedrecht. Voor de komende bestuursperiode liggen er verschillende opgaven voor Sliedrecht. Het college heeft hierover het gesprek gevoerd met de gemeenteraad, inwoners en partners. (Foto gemeente Sliedrecht)
Tekst gaat verder onder tweet.
Begin van de avond inloopsessie raadsleden @Sliedrechtgem met vragen over onze concept #begroting2023 Gesprek met mensen achter stukken! Koersvast verder met #Sliedrecht in de @SmartDeltaDS pic.twitter.com/pdVAcsfMeG
— Niels Kuiper (@KuiperNH) October 31, 2022
Burgemeester Jan de Vries (CDA) vertelde over de bezoeken aan de inwoners. Er waren vier sessies, waarbij het college zo’n 200 mensen sprak. Er kwamen 150 tips, wensen en suggesties. Volgens de gemeente Sliedrecht, in een video die de avond inleidde, werden genoemd ‘de mooie gesprekken’ en de ’tevredenheid’. De impressie gaf vooral een positief beeld van de gemeente Sliedrecht en het lokaal openbaar bestuur. “De basis was de koers 2030. Het heeft het CWP ‘Werken aan een sterke en veerkrachtige samenleving’ 2022-2026. We willen Sliedrecht een sprong voorwaarts brengen infrastructureel, over bouwen en ook op sociaal gebied”, sprak De Vries. De resultaten van de gevoerde gesprekken zijn gebruikt om het CWP op te stellen. De financiële effecten van dat programma zijn vertaald in de programmabegroting 2023. Ook wordt gewerkt aan een upgrade van de dienstverlening.
Tekst gaat verder onder tweet.
Op de kaart van #Sliedrecht een toelichting door wethouders en burgemeester op het werkprogramma van het college van @Sliedrechtgem voor de komende 4 jaar! Grote ambities in de @SmartDeltaDS pic.twitter.com/5qybKFFJ77
— Niels Kuiper (@KuiperNH) October 31, 2022
1500 woningen
Wethouder Ton Spek (CDA) van Programma Ruimtelijke Vernieuwing beet het spits af. Voor hem gaat spelen ‘de strijd om de ruimte’. “We willen meer huizen, meer groen en ruimte maken voor de energietransitie. Dat moeten we zien te fiksen. Je zou kunnen zeggen #hoedan”, sprak Spek, die de komende vier jaar erg nadenken over het dorp. “We willen geen last hebben bij de ruimtelijke vernieuwing. Denk aan Warmtenet. Komende woensdag gaan we 550 meter boren in de Deltalaan. In 2025 moet warmtenet ‘een duurzame bron’ zijn. We moeten dit doen. Inmiddels zijn er in Sliedrecht 1500 woningen aangesloten op warmtenet”, aldus Spek. De duurzame bron wordt gekoppeld bij het station Sliedrecht-Baanhoek. Op De Driehoek komt geometrie en netbeheerder Stedin wil er o.a. ook een middenstation bouwen. Ook meldde Spek dat er een benzinestation (met waterstof) en Burger King komt in Baanhoek-West, nabij de oprit/afslag. Dit plan is al lange tijd vrij stil.
Bouwen en verkeer
Spek heeft haast, want bouwprojecten in het dorp moeten geen last hebben van de huidige werkzaamheden. Spek: “De bedoeling is dat aan het einde van het programma Ruimtelijke Vernieuwing 400 extra sociale huurwoningen neer te zetten. We bouwen eerste voordat we gaan slopen. Te beginnen in Sliedrecht-Oost. Een soortgelijk proces als in de Staatsliedenbuurt.” De wethouder wil ook de verkeerssituatie aanpakken. Veel wegen lopen oost-west. Er is één noord-zuid-verbinding en dat is de Stationsweg. Ik wil een nieuwe noord-zuid-verbinding.” Spek liep over het ‘levend ganzenbord Sliedrecht’. Ondertussen vertelde hij wat er allemaal gepland staat. Spek vertelde ook dat de raad nog dit jaar de financiële kaders krijgt. Over het watertorenterrein merkte Spek op dat hij het liefst zag dat dat tot ontwikkeling kwam. Ook komt er ruimte voor semi permanente woonruimte. “Er wordt gesproken met ontwikkelaars en de woningcorporatie over ‘kort verblijft woonruimte’. We willen eigenlijk niet snel tijdelijke woonruimtes, maar we kijken of we in de bestaande woningvoorraad een stockvoorraad maken. Waarin we tijdelijk mensen kunnen wonen, mocht dat ineens nodig zijn. Het gaat ons om de doorloopsnelheid. Dat deze bewoners na een bepaalde periode doorstromen naar ander huisvesting”, legde Spek uit.
Opbouw wijk en overleg
Wat Sliedrecht-Noord betreft, wordt gesproken over het grondbezit. “We hebben geen van allen iets om er zelfstandig iets van te maken. We hebben elkaar nodig. We spreken wekelijks met belanghebbenden, ontwikkelaars en de gemeente. We praten ook over hoe gaat de wijk eruit zien. We kijken dan naar duurzaamheid en de opbouw van de wijk”, vertelde Spek, die steeds in het achterhoofd houdt dat rekening wordt gehouden met elkaar als het gaat om wonen en toekomstig wonen. Paas lichtte toe over de veerkracht van de wijk, dat per wijk gaat worden gekeken wat er speelt. Paas: “Wat we willen doen is samen met bewoners een agenda opzetten. Het kan gaan om veiligheid of groen. En wat kunnen bewoners zelf doen. Om mensen actief te betrekken bij de uitvoering. We willen inzetten op het samen verbinden van mensen. Dat ze de buurt leren kennen en elkaar aanspreken.”
OZB verhoging
De plannen moeten ook financieel haalbaar zijn. Toen kwam wethouder Cees Paas (SGP-ChristenUnie): “Als gemeente sparen we ook. Dat hebben we niet altijd gedaan. We worden de eerste drie jaar geholpen door het Rijk. Maar na 2027 heeft het Rijk gezegd, verwacht niet altijd iets van ons. Ook al sparen we nu zal dat in 2027 niet genoeg zijn. Er zijn onder meer geld nodig voor nieuwe sportaccommodaties. Dat betekent dat we een bijdrage vragen van onze inwoners. We staan op nummer drie van de goedkoopste gemeente van de onroerendzaakbelasting. We hebben daarom besloten de komende jaren de OZB verhogen, laten we dat in 2024, 2025… langzaam opbouwen. De plannen zijn risicovol, maar wel verantwoord”, verantwoordde Paas de extra inkomsten die van de inwoners worden gevraagd over enkele jaren.
Tekst gaat verder onder tweet.
Vanavond bespreken wij het Collegewerkprogramma 2022-2026 beeldvormend. Eens aanhoren wat het college van plan is de komende 4 jaar. #Sliedrecht pic.twitter.com/OF5GdUTbAE
— PRO Sliedrecht (@PROsliedrecht) October 31, 2022
Economische ontwikkelingen
Wethouder Roelant Bijderwieden (VVD) van Economie en Sport vertelde over de plannen voor het opzetten van een Ondernemersfonds. “Bedrijven hebben hierdoor kapitaal, waarmee ze stappen kunnen zetten in eigen plannen, zoals de aanleg van glasvezel. Ik denk dat dat een belangrijke sprong is voor de economische ontwikkeling”, vertelde Bijderwieden met opgestroopte mouwen en de bril op het voorhoofd. Ook roerde hij Stationspark 3 aan. Bijderwieden: “We kunnen daar meer dan alleen een kantoor. Het heeft een belangrijke industriewaarde.” Bijderwieden kaartte ook de Chemourskwestie aan. “We staan samen met omliggende gemeenten voor de rechter tegen Chemours. Het is niet zo dat het geen speerpunt is. Dat was het al en dat blijft het, nul uit de pijp. Dat blijft onverkort van kracht”, verduidelijkte Bijderwieden. Ook dit staat in het CollegeWerkProgramma.
WOW
Ook wordt gewerkt aan de opbouw van een WOW-gate. “Dit is in ontwikkeling, waar nu hard aan wordt gewerkt”, verklapte Bijderwieden. Paas: “We zouden dom zijn als Sliedrecht als we hier niet in zouden willen investeren. Niet alleen speeltje van Nationaal Baggermuseum, maar het zet ook Sliedrecht op de kaart. Het wordt niet alleen een experience center, maar het wordt ook omgeven door innovatieve bedrijven. Ook het onderwijs wordt eraan verbonden. Daarom moet je faciliteren. Daarom doen we als gemeente geen stapje naar achteren. Jongeren worden door dit project enthousiast gemaakt om in dit soort bedrijven te gaan werken.” Er wordt verder gewerkt aan het bestemmingsplan Burgemeester Winklerplein en mogelijk nog dit jaar langs de gemeente komt. “Het loopt gelijk aan het plan zoals wij dat hebben gesteld in de gemeenteraad”, liet Bijderwieden weten. Het Raadhuis aan het Dr. Langeveldplein bestaat in 2023 honderd jaar. De renovatie zal naar verwachting dan nog niet klaar zijn. Er wordt gewerkt aan de exploitatie en de financiële ruimte. Het moet uiteindelijk een zichzelf bedruipende businesscase zijn, verzekerde Paas.