Soli Deo Gloria geeft half november concert in Grote Kerk

SLIEDRECHT – In de Grote Kerk aan Kerkbuurt 131 geeft de christelijke oratorium vereniging Soli Deo Gloria zaterdag 13 november 2021 om 20.00 uur een najaarsconcert (met een pauze). De kerkdeur gaat om 19.30 uur open. Vanwege de coronamaatregelen wordt bij de ingang van de kerk een geldige QR-code gevraagd. Naast het koor werken mee het orkest Tarisio Consort bestaande uit zo’n twintig mensen, musicus André de Jager (orgel) en de solisten Ludovica Marcuzzi (sopraan),  Rut Codina palacio (alt), Francis Ng (tenor) en Patrick Pranger (bas).

Algehele leiding heeft Danny Nooteboom. Het is het eerste concert na de coronapandemie voor het koor, dat de coronacrisis goed heeft doorstaan, springlevend is en klaar voor een prachtig concert. (Foto Soli Deo Gloria)

Voor concerten treedt Soli Deo Gloria vanaf nu op onder een nieuwe naam: Drechtsteden Concertkoor. Dat past in hun toekomstplannen waarover het koor later meer bekend wil maken. Tijdens het najaarsconcert wordt een gevarieerd muzikaal programma aangeboden met onder meer Requiem in D.Moll, WAB 39 van Anton Bruckner, Mis in C, D.452 van Franz Schubert en Magnificat in C, D.486 van Franz Schubert.

Requiem
Bruckner schreef zijn requiem op 25-jarige leeftijd. De aanleiding was het overlijden van Franz Sailer, die Bruckner een piano had geschonken. Liefhebbers van het geliefde Requiem van Mozart zullen zeker genieten van dit stuk. Het is een toegankelijke maar ook ontroerende compositie waarbij Bruckner gebruik maakt van slechts strijkers, hoorn en orgel.

Tweede versie
Ook in de korte mis van Schubert is de invloed van Mozart duidelijk aanwezig. Schubert schreef de eerste versie in 1816 op 19-jarige leeftijd. De originele bezetting was nog behoorlijk kaal net zoals bij het Requiem van Bruckner ontbreekt het grote romantische gebaar in deze compositie. In 1825 maakte Schubert een tweede versie van deze mis. Hij voegde trompet, hobo en pauken toe. Zeven weken voor zijn vroege dood maakte hij een laatste revisie. Soli De Gloria zingt deze laatste revisie.

Sfeer
In het langere Magnificat (ook uit 1816) laat vreemd genoeg al een veel romantischere en rijpere Schubert zien. Een grotere bezetting (volledige strijkers en meer blazers) en al meer de sfeer van zijn latere missen en symfonieën .

Kaartverkoop
“Meer nog dan anders hopen wij dat de cultuurliefhebbers van Sliedrecht en omgeving ons weten te vinden. Vooral het Magnificat van Schubert is één groot feest , aarbij solisten en koor de blijdschap kunnen delen dat er na anderhalf jaar weer voor een volle kerk kan worden gezongen”, laat het koor in hun aankondiging weten. Kaarten voor het concert kosten in de voorverkoop € 17,50 p.p.; bij de ingang van de kerk betalen belangstellenden € 20,– p.p. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld