SLIEDRECHT – Een update van SOJS zou je het mogen noemen. Over cijfers, samenwerking en visie. David Kimpel, voorzitter van de Stichting Open Jeugdwerk Sliedrecht (SJOS) sprak dinsdagavond 8 maart 2016 in bij de gemeenteraad.
David Kimpel reageerde op het Jeugdwelzijnsbeleid van het college ‘Een plek voor de Sliedrechtse jeugd’. Dat noemde Kimpel ‘duidelijk geschreven’ en ‘met positieve insteek’. (Foto Sliedrecht24)
Niet iedereen kent SOJS. “Uit een enquête die we in 2015 hebben uitgevoerd werd dit nogmaals bevestigd. Daaruit bleek 78% van de respondenten jongerencentrum Elektra kennen, terwijl maar 20% van de jongeren de stichting er achter kent”, vertelde Kimpel. Het onderzoek is destijds gericht geweest op willekeurige jongeren van 14 tot en met 26 jaar uit Sliedrecht. Kimpel: “Op dit moment zien wij een toename in naamsbekendheid van SOJS bij vooral de jongere generatie en hun ouders. Dit komt met name door de komst van de combinatiefunctionaris Sport en Cultuur die zich richt op jongeren onder de 14 jaar. Dit wordt verder ook teruggezien in het sterk groeiend aantal leden van onze Facebook-pagina over de afgelopen jaren. En de komst van onze nieuwe huisstijl zal daar zeker ook aan bijdragen. Bij herhaling van het onderzoek over 5 jaar verwachten wij een sterke toename in de naamsbekendheid van SOJS te zien.” SOJS richt zich primair op alle jongeren van 16 t/m 26 jaar in Sliedrecht.
Meer samenwerking
Ook wordt er binnen de gemeenteraad van tijd tot tijd gesproken dat wij nog meer moeten gaan samenwerken. Kimpel: “Wij hebben hier, en zeker de afgelopen jaren hard aan gewerkt. Stichting Pameijer gebruikt nu twee dagen in week ons eetcafé. Onze combinatiefunctionaris werkt samen met alle basisscholen en diverse sportverenigingen. En binnenkort start hij samen met CJG, Balans en Rivas aan het programma Fitte Kids, een programma voor basisschoolkinderen in het teken van een gezonde levensstijl.” De jongerenwerkers daarentegen nemen weer deel aan verschillende overlegvormen waarin aandacht besteed wordt aan problemen van jongeren en het COOS overleg waarin meldingen over overlast gevende jeugd wordt besproken. “Binnenkort zal ook het Korenfestival aan de Merwede weer gebruik maken van onze accommodatie. SOJS zal zich blijven inzetten voor nieuwe samenwerkingen, maar vergeet niet dat deze stichting slechts bestaat uit twee jongerenwerkers, een combinatiefunctionaris en haar vrijwilligers”, aldus Kimpel.
Softbeleid
Tijdens de opiniërende raadsvergadering stelde de fractie van SGP-ChristenUnie het softdrugsbeleid binnen jongerencentrum Elektra aan de orde. Kimpel: “We zijn ons bewust dat de meningen hierover verschillen. Wij staan achter ons beleid, maar als het dan toch besproken dient te worden, lijkt het ons ook beter op zijn plaats als dit terugkomt in de gezondheidsnota in plaats van in dit beleid.” Dinsdagavond stemde de raad in met de plannen beschreven in het jeugdwelzijnsbeleid.