SLIEDRECHT – De Vereniging van Eigenaren (VvE) De Zetsteen aan de Oranjehof in Sliedrecht wil dat de gemeente Sliedrecht optreedt tegen de Sociale Dienst Drechtsteden. De dienst weigert tot vandaag voor een voorziening in een vluchtweg van een bewoner te betalen op basis van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).
De gevraagde voorziening is de automatisering van een verplicht zelfsluitende deur in een vluchtweg, die de bewoner niet zelfstandig kan openen. Het gaat om een aanvraag van één van de bewoners van het appartementencomplex De Zetsteen, waar vooral senioren wonen. (Foto VvE De Zetsteen)
De zaak sleept al maanden blijkt uit de briefwisselingen, die in handen zijn van Sliedrecht24. Nu overweegt de VvE voor te schieten. “Het kan niet zo zijn dat de VvE in individuele voorzieningen voor bewoners met lichamelijke beperkingen moet voorzien”, stelt Jaap Rikkers, voorzitter van het bestuur van de VvE De Zetsteen, die in de toekomst meer mogelijk soortgelijke aanvragen voor het wooncomplex niet uitsluit.
Ingetrokken
De VvE vraagt zich af waarom de bewoner niet voor de voorziening aan aanmerking komt en is nu al maanden aan het corresponderen met de Sociale Dienst Drechtsteden en de gemeente Sliedrecht. De VvE pakte de kwestie maandag 4 april 2016 per brief op na een huisbezoek door een vertegenwoordiger van de sociale dienst. Tijdens dat huisbezoek werd meegedeeld dat betrokkene niet in aanmerking kwam. Rikkers: “Door de vertegenwoordigster werd een eigen bijdrage van tenminste € 30,– per maand genoemd, terwijl bekend is dat de eigen bijdrage niet door de Sociale Dienst Drechtsteden, maar door het CAK op basis van het inkomen achteraf bepaald wordt. De bewoner heeft vervolgens besloten zijn aanvraag in te trekken.” De aanvraag was eerder dit jaar keurig ingevuld en ingediend via een meldingsformulier.
Gesignaleerd beleid
Gemeenten moeten er van de rijksoverheid voor zorgen dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. De gemeente geeft ondersteuning thuis vanuit de Wmo. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de ondersteuning van mensen die niet op eigen kracht zelfredzaam zijn. De gelden lopen dan via de Sociale Dienst. Maadag 30 mei 2016 kreeg daarom wethouder Hanny Visser-Schlieker (PRO Sliedrecht) van Zorg en Welzijn een brief van de VvE, die uit eigen beweging de correspondentie oppakte, over de ‘onbehoorlijke gang van zaken’. Ondertussen kwam er geen antwoord van de Sociale Dienst Drechtsteden op het schrijven van begin april. “De hele gang van zaken lijkt verdacht veel op een in de Nederlandse media gesignaleerd beleid, waarbij tijdens een zogenaamd keukentafelgesprek de aanvrager ontmoedigd wordt zijn of haar aanvraag geheel of gedeeltelijk door te zetten”, schreef Rikkers aan de wethouder.
Geen antwoord
Rikkers verzocht namens de VvE de verantwoordelijk wethouder om te onderzoeken of deze ongeoorloofde praktijken ook door de Sociale Dienst Drechtsteden worden uitgeoefend en aan de hand van het resultaat van dat onderzoek de eventuele noodzakelijke maatregelen te treffen. De gemeente afd. Samenleving ondernam actie. Twee dagen later lag er een antwoord van de gemeente Sliedrecht bij de VvE dat de Sociale Dienst Drechtsteden de kwestie had afgehandeld met de bewoner zelf en dat daar om privacy-redenen niet op in kon worden gegaan. De VvE vond het antwoord onbevredigend, omdat aan de wethouder om een onderzoek was gevraagd, de brief door de VvE is verzonden aan de Sociale Dienst Drechtsteden en een antwoord op de brief van begin april uitbleef. Rikkers: “Inderdaad, hoe en wat de Sociale Dienst communiceert met deze aanvrager gaat de VvE niets aan, maar staat los van de brief die de VvE heeft geschreven en verstuurd.” Deze reactie werd 6 juni 2016 verzonden aan de gemeente Sliedrecht ter attentie van wethouder Visser. Maandag 4 juli 2016 werd aan de wethouder een herinnering gestuurd, omdat er geen enkele reactie kwam, zelfs nog geen ontvangstbevestiging. De gemeente Sliedrecht is verplicht binnen 8 weken na ontvangst van een brief een antwoord te geven.
Verantwoordelijkheden
Ondertussen spelen wel vragen, als wie er verantwoordelijk is bij een calamiteit. Zowel de VvE als de Sociale Dienst Drechtsteden en de gemeente Sliedrecht zijn van het probleem op de vluchtweg tenslotte nu op de hoogte. Een oplossing is er nog niet. De VvE is volgens Rikkers niet verplicht om op kosten van alle bewoners noodvoorzieningen voor individuele bewoners aan te brengen. “Van de handelswijze van de Sociale Dienst Drechtsteden, onder verantwoordelijkheid van wethouder Visser, klopt in voorgenoemde kwestie in ieder geval geen barst. Ik zou dat graag aan de kaak stellen”, zegt Rikkers, die zich machteloos voelt tegenover de overheid. Het bestuur van de Vereniging van Eigenaren De Zetsteen zocht zelfs rechtsbijstand voor de kwestie. Een stap naar de Ombudsman wordt overwogen als de zaak niet op een redelijke manier kan worden geregeld. Onlangs werd bekend dat binnen de Sociale Dienst Drechtsteden de gemeente Sliedrecht over 2015 een bedrag van 8 ton over heeft in het Wmo-budget. In Drechtstedenverband gaat het om miljoenen. De Sociale Dienst Drechtsteden is om een reactie gevraagd.
In de Roosflat te Zwijndrecht een soortgelijk geval, rolstoelgebonden bewoner krijgt geen voorziening als aut. deuropener en verhoogde galerijvloer. Bewoner zou in de vorige woning al voldoende gekregen hebben. maar ondertussen is de veiligheid in het geding.Wordt dus ook nog een discussie, mooi onderwerp voor de regionale WMO raad Drechtsteden en de politiek.
Voor de persoon / personen die de keukentafel gesprek krijgen, zorg er voor dat er een particuliere deskundige of een familielid lid bij dit gesprek aanwezig is. Dat is toegestaan.