Sociale Dienst Drechtsteden: ‘Schuldhulp voorwaarde voor uitkering’

DORDRECHT / SLIEDRECHT – Inwoners van de Drechtsteden met een bijstandsuitkering die schulden hebben en daardoor belemmerd worden in het vinden van werk kunnen vanaf 1 januari 2022 verplicht worden tot schuldhulpverlening om de stap naar werk eenvoudiger te maken. Dat bericht donderdagmiddag 4 november 2021 de Sociale Dienst Drechtsteden (SDD).

Vanaf volgend jaar gaat de werkwijze van start en richt zich vooral op inwoners die het niet zelf kunnen en waarbij het gezin daardoor niet rondkomt. Inwoners worden hierbij begeleid door de Sociale Dienst Drechtsteden. De aanpak is een uitwerking van het eerder in de regio vastgestelde beleidsplan ‘Samenwerken aan nieuw perspectief!’.

Daarmee worden voor een groot deel zorgen en stress weggenomen, waardoor inwoners volgens de SDD een volgende stap kunnen maken in het volwaardig kunnen meedoen in de samenleving.

Bestaanszekerheid
Problematische schulden zorgen voor stress en kunnen volgens de SSD ernstige gevolgen hebben, zoals gezondheidsproblemen en sociale uitsluiting. “Het is dan moeilijk om vooruit te denken en aan je toekomst te werken. Terwijl dit juist een belangrijke voorwaarde is om een baan te vinden en te behouden. Met de invoer van verplichte schuldhulpverlening kunnen inwoners met een bijstandsuitkering en problematische schulden hun basis op orde krijgen en vanuit daar verder ontwikkelen naar werk”, schrijft de SDD.

Groot taboe
Regionaal Portefeuillehouder sociaal domein Drechtsteden is Peter Heijkoop (CDA). Voor iemand met financiële problemen is de situatie volgens hem vaak uitzichtloos. Heijkoop: “Het zorgt voor stress en staat ontwikkeling richting werk in de weg. Daarom vind ik het je laten helpen bij je schulden een passende voorwaarde bij de verstrekking van een uitkering. Helaas zit er nog steeds een groot taboe op het hebben van schulden en zoeken te weinig inwoners zelf hulp.” Zij hebben volgens Heijkoop echt dat duwtje in de rug nodig. “Want sommige inwoners komen anders niet vooruit. Door de stress en zorgen van schulden weg te nemen, groeit die kans en is er weer toekomstperspectief.”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld