Sociaal betoog van SGP-ChristenUnie valt op

SLIEDRECHT – “We zien een samenleving waarin eenzaamheid, een gevoel van overbodigheid, een toenemende onverschilligheid, uitsluiting, armoede en uitbuiting zeer concrete vraagstukken zijn. Hoe kan dat allemaal vraag je je af? Geen keer ten goede, maar verslechtering!”, stelde fractievoorzitter Nico de Jager (SGP-ChristenUnie) bij aanvang van zijn betoog dinsdagmiddag vast. De raad behandelde de gemeentebegroting 2017.

Fractievoorzitter Nico de Jager (SGP-ChristenUnie). 

De fractie van SGP-ChristenUnie gelooft volgens De Jager dat dat komt omdat ons land steeds minder uitgaat van wat God van ons wil, waardoor ook het grote gebod, hebt u naaste lief als uzelf, meer en meer aan betekenis inlevert. De Jager: “We willen daarbij onszelf betrekken en in Sliedrecht doen wat we doen kunnen. Omzien naar de ander, aandacht voor elkaar moeten basis begrippen zijn in een samenleving, hoe je ook in het leven staat. In dit verband vragen we ook opnieuw aandacht voor het inzetten van buurtmakelaars of buurtverbinders. Plaatselijk hoeven we echter niet bij de pakken neer te gaan zitten.

Veel vragen
De fractie van De Jager had wel de nodige vragen maar ook ideeën. “Hoe kan de participatie van burgers met een eigen initiatief bevorderd worden? Zijn er niet teveel belemmeringen? We vragen aandacht voor de mantelzorg zoals we dat in de kadernota ook al hebben gedaan. We constateren dat het in de begroting staat en zijn nieuwsgierig naar de voortgang. We dringen aan op stappen naar een dementievriendelijke gemeente en dienen een amendement in om daar geld voor vrij te maken. Verder blijkt dat het nog niet lukt om alle beschikbare participatieplekken in te vullen. Hoe komt dit? Hoe creatief gaan we hier als gemeente mee om? Wij vinden het belangrijk dat iedereen naar vermogen mee kan doen in de samenleving”, aldus De Jager.

Motie
Daarmee komen we volgens hem automatisch ook op het uitvoeringsprogramma Aan het Werk. De Jager: “Een mooi programma dat echter naar ons idee nog niet echt volledig van de grond komt. Want hier staat onder andere in dat er een stichting wordt opgericht voor participatieplekken in Sliedrecht. Dit is nog niet gebeurd, waarom niet? Zorgen zijn er ook over de lokale arbeidsmarkt. Wij vinden het belangrijk dat de gemeente de lokale economie een ‘boost’ probeert te geven en tegelijk daarbij vooral zelf op de achtergrond blijft faciliteren. We zien dus graag dat het programma Aan het Werk voortvarend wordt opgepakt. De ideeën zijn er wel, we zien in de begroting voor volgend jaar 155k gereserveerd staan, nu de uitvoering nog!” De fractie kwam met een motie.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld