Smits daagt gemeente weer voor Raad van State

SLIEDRECHT – Agrariër Piet Smits aan de Kweldamweg is woedend op de gemeente Sliedrecht, omdat de gemeente volgens hem lak heeft aan een uitspraak van de Raad van State. De gemeente werkt toch mee aan een plan voor het houden van honderden kippen en paste daarvoor het bestemmingspan aan. Eerder stak de Raad van State daar een stokje voor, na een zaak aangespannen door Smits. Die stapt nu opnieuw naar de Raad van State, omdat de gemeente volgens Smits het hoogste bestuurscollege negeert.

Dit is de locatie waar de kippenhouderij gepland staat. (Kaart gemeente Sliedrecht)

De kippenhouderij staat gepland aan de Kweldamweg 8-10 naast de grond van Smits en grenst aan het Recreatief Knooppunt Sliedrecht. Dinsdag 8 december 2015 stelde de gemeenteraad het bestemmingsplan als geheel opnieuw vast. Eerder gebeurde dat 28 oktober 2014. 

Gewijzigd
Daartegen is door Smits beroep ingesteld bij de Raad van State. Op 12 augustus 2015 heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State het beroep gegrond verklaard en het vaststellingsbesluit van de raad van de gemeente Sliedrecht van 28 oktober 2014 vernietigd voor zover het bestemmingsplan het gebruik van gronden ten behoeve van een intensieve veehouderij (niet afhankelijk van agrarische grond-red.) in de vorm van het houden van kippen niet uitsluit. Op verzoek van de Raad van State zijn volgens de gemeente Sliedrecht de planregels van het bestemmingsplan daarvoor gewijzigd. Voor Smits is de werkwijze van de gemeente Sliedrecht onbegrijpelijk. “Het is schandalig dat ik weer naar de Raad van State moet. Ze houden zich zelf zelden aan de regels of afspraken, zoals de verordening ruimte van de provincie die onder andere intensieve veehouderij uitsluit, en waar de Raad van State aan toetst”, zegt Smits, die zijn ongenoegen inmiddels bij de gemeente Sliedrecht heeft geuit. 

Niet in overeenstemming
“De eigenaar heeft het voornemen het bestaande (vergunde) agrarisch bedrijfscentrum voor een paardenfokkerij met circa 150 paarden niet ouder dan 3 jaar uit te breiden met een boerderij/bakkerij met als nevenactiviteiten het houden van circa 40 koeien, 25 pinken en kalveren en 30 schapen op voornoemde planlocatie.” Dat schrijft de gemeente in het vastgestelde bestemmingsplan en verder: “Voorts worden maximaal 400 kippen gehouden met voldoende vrije uitloop. Deze planontwikkeling is niet in overeenstemming met het geldende bestemmingsplan “Buitengebied”, omdat het bouwvlak van het agrarisch bouwblok wordt overschreden. Mitsdien is een herziening van het bestemmingsplan nodig om medewerking te kunnen verlenen aan de beoogde planontwikkeling. Dit bestemmingsplan maakt een uitbreiding van het bouwvlak ten behoeve van de gevraagde (neven)activiteiten juridisch planologisch mogelijk. Nieuwe intensieve veehouderij als hoofdtak of als neventak wordt uitgesloten (art. 2.3.1 in de verordening Ruimte – red.). Uitbreiding van bestaande veehouderij zou dus op termijn kunnen worden toegestaan, als dit wordt genegeerd”, aldus Smits. 

Lak aan
Intensieve veehouderij is volgens de gemeente Sliedrecht: “Het houden van slacht-, fok-, leg- of pelsdieren in gebouwen zonder of nagenoeg zonder weidegang, dat als zodanig niet afhankelijk is van agrarische grond als productiemiddel.” De Raad van State schrijft: “Het gebruik van gronden ten behoeve van intensieve veehouderij dient te worden uitgesloten.” Piet Smits is hier zeer ontstemd over: “Dat gaat dus tegen de afspraak met de Raad van State in. Het college en de leden van de gemeenteraad hebben dus lak aan deze uitspraak.” Sliedrecht24 berichtte eerder over deze kwestie tussen Smits en de gemeente over de voorgenomen plannen op dinsdag 8 december 2015 (nog voor de gemeenteraad het opnieuw vaststelde-red.), omdat het houden van kippen op grote schaal weleens gevolgen kan hebben voor de omgeving, bijvoorbeeld bij stankoverlast (noordenwind richting bebouwing Sliedrecht) of bij het uitbreken van Vogelgriep (waardoor de omgeving hermetisch van de buitenwereld wordt afgesloten). Daarover rept de gemeente Sliedrecht met geen woord overigens. Ook is het de vraag of de gemeente zich realiseert dat een recreatief knooppunt last kan krijgen van intensieve veehouderij. Volgens wethouder Len van Rekom is daar wel degelijk over nagedacht. “Wij doen niets onverantwoords. We hebben onderzoek gedaan.” Volgens Van Rekom mag je bij het houden van 400 kippen niet spreken va een kippenboerderij. “Dat heet geen kippenboerderij. Dan heb je het over grotere aantallen. Het is geen intensieve veehouderij”, aldus Van Rekom. Volgens de verordening Ruimte is het een neventak intensieve veehouderij en dat mag niet volgens dezelfde verordening.

Ter inzage en beroep
Het vastgesteld bestemmingsplan ligt tot en met 27 januari 2016 voor iedereen op het gemeentekantoor aan de Industrieweg 11 ter inzage. Tegen de wijzigingen ten opzichte van het eerder vastgestelde bestemmingingsplan Kweldamweg 8-10 kan tijdens de terinzageligging van het besluit volgens de gemeente beroep worden ingesteld bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. “Een ingesteld beroep schorst de werking van het besluit niet op. Als een spoedeisend belang aanwezig is, kan door de indiener van een beroepschrift een afzonderlijk verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Ook hiervoor zijn griffierechten verschuldigd”, schrijft Matthijs Suijkerbuijk, beleidsadviseur Ruimtelijke Ordening (Bureau VROM) van de gemeente Sliedrecht donderdag 17 december 2015 in een e-mail aan Piet Smits.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld