Gemeente negeert uitspraak Raad van State

SLIEDRECHT – De gemeente Sliedrecht legt een uitspraak van de Raad van State naast zich neer over het opzetten van een kippenboerderij door Jan Vink Sr. in het Recreatief Knooppunt Sliedrecht, ten oosten aan de provinciale weg N482, aan de Kweldamweg 8-10. De gemeenteraad neemt dinsdagavond 8 december 2015 een besluit. 

Bewoner aan deze weg Piet Smits legde het bij de Raad van State voor en werd in het gelijk gesteld met betrekking tot de plannen voor een intensieve veehouderij. Nu wil de gemeente Sliedrecht volgens hem ‘via een omweg de uitspraak omzeilen’. Smits sprak onlangs ook in bij de gemeenteraad over de kwestie, maar de gemeente Sliedrecht drukt het plan volgens hem door. 

Besluit
De Raad van State besloot dat kippen, volgens de verordening ruimte niet mogen. “Niet als hoofd- en niet als neventak. Ook het houden van kippen in de vorm van grondgeboden veehouderij is niet toegestaan. Het houden van kippen is intensieve veehouderij. Een kip is bovendien geen graasdier en dat betekent dat je voer ervoor moet aankopen”, aldus Smits. Ook wordt volgens hem de grote van maximaal 2 hectare bouwkavel overschreden (vastgelegd in verordening Ruimte – red.). Smits: “Er is ook nog erf buiten de bouwkavel gerealiseerd met een omgevingsvergunning, die ik bestrijd omdat erf binnen de bouwkavel hoort.” 

Ernstig zorgen
Smits schreef ondertussen ook de verantwoordelijke gedeputeerde in de provincie Zuid-Holland aan over de kwestie. “Dit alles kan dus niet. Ofwel het geheel botst met een provinciaal belang en dan is niet de gemeente bevoegd gezag, maar de provincie. Het huidige plan is ook niet getoetst door de agrarische adviescommissie. Het vorige rapport van de commissie dient op zijn minst nogmaals bekeken te worden. Ik maak me ernstig zorgen over de naleving van de verordening ruimte in de gemeente Sliedrecht en dan speciaal m.b.t. het groene hart”, zegt Smits. 

Planaanpassingen
In de oordeelsvormende vergadering van 17 november 2015 sprak de raad over de nota wijzigen bestemmingsplan voor Kweldamweg 8-10. De gemeente kwam met planaanpassingen, die bij het herstelbesluit worden doorgevoerd. In de wijziging staat onder meer dat er niet meer dan 400 kippen mogen worden gehouden in de vorm van grondgebonden veehouderij. “Al teel je graan voor varkens op je eigen bedrijf. Het blijft intensieve veehouderij”, zegt Smits. 

Volksgezondheid
De gemeente zet als het plan wordt doorgezet mogelijk de volksgezondheid op het spel. U kunt dan denken aan de uitbraak van vogelgriep. Die kans is groter als kippen buiten lopen, zoals de bedoeling is en andere vogels ook zich tussen de kippen mengen. Een groot gebied zal bij een uitbraak rond zo’n kippenhouderij worden afgesloten van de buitenwereld, waardoor bedrijfsvoering niet meer mogelijk is voor andere in het gebied gevestigde bedrijven. Ook is bij een noordenwind stankoverlast niet uitgesloten voor onder meer bewoners van de aan de overzijde van de A15 gelegen tienhoogflats.

De gemeente volgt de uitspraak van de Raad van State. “De Raad van State heeft aangegeven dat intensieve veehouderij niet expliciet wordt uitgesloten in het bestemmingsplan. Dit volgen we op door de regels van het bestemmingsplan aan te scherpen, waarmee we nog duidelijker maken dat intensieve veehouderij niet toegestaan is”, aldus het college van B & W, “Het houden van 400 kippen stond overigens niet ter discussie, omdat dit een zeer extensieve vorm van veehouderij is en geen gevaar voor de volksgezondheid oplevert. De Raad van State is het hiermee eens.” 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld