Slydregt.NU wil strengere aanpak hondenpoepoverlast

SLIEDRECHT – Lokale partij Slydregt.NU wil dat de gemeente Sliedrecht de overlast veroorzaakt door hondenpoep strenger aanpakt. Dinsdag 10 juli 2018 kwam de partij met een motie. “Hondenpoep al sinds jaar en dag tot één van de grootste ergernissen bij de inwoners van onze gemeente behoort. Hondenbelasting blijkt géén middel te zijn om overlast van hondenpoep tegen te gaan maar door sommige hondenbezitters meer als een rechtvaardiging wordt opgevat om de uitwerpselen niet op te ruimen. De hondenbelasting een algemene belasting is, zoals de OZB, en geen doelbelasting, zoals de rioolrechten en afvalstoffenheffing. In de praktijk blijkt dat de gemeente er ook zo mee omgaat en dat de overlast niet echt wordt opgelost”, constateert Slydregt.NU.

De gemeente heeft volgens Slydregt.NU als beheerder de taak de openbare ruimte schoon te houden. Hondenbelasting is geen afdoende maatregel om de overlast van hondenpoep tegen te gaan. (Archieffoto René van den Bos)

“We hebben een beleid nodig dat gericht is op gedragsbeïnvloeding van de hondenbezitter en geen beleid gericht op het belasten van het hondenbezit. In dit verband kan worden geleerd van andere gemeenten, zoals Rotterdam die al jaren lik op stukbeleid op deze vorm van hufterigheid hanteert. In deze lijn kan ook de bestrijding van de overlast van hondenpoep worden aangepakt”, stelt de fractie van Slydregt.NU. 

Verzoek
De lokale partij vroeg het college van B & W dinsdag o
nderzoek te doen naar de effectiviteit van de huidige maatregelen, waaronder de hondenbelasting,. Na te gaan welk boeteregime andere gemeenten hanteren. Onderzoek te doen naar de opbrengsten van deze boetes en naar de mogelijkheid deze in te zetten om maatregelen te treffen die meer gericht zijn op de oplossing van het probleem. De extra inzet van BOA’s (Bijzondere Opsporings Ambtenaren) op de naleving van gemaakte afspraken en regels betreffende het opruimen van hondenpoep. Slydregt.NU vroeg over de resultaten daarover de gemeenteraad in het vierde kwartaal te rapporteren en met voorstellen te komen voor nieuwe beleidsinstrumenten.

11 gedachten over “Slydregt.NU wil strengere aanpak hondenpoepoverlast

 1. Nergens zoveel poep op straat als in Nederland!! En afval inderdaad!! Ik raap altijd plastic en papier van straat op!! Erg dat dát nodig is!! Maar ja….kijk maar eens na verhalen over de stranden als iedereen weg is….schandalig gewoon!! Wat een mentaliteit!! 😥

 2. Net terug van een vakantie in Engeland, en mensen wat zijn de straten daar schoon! Er ligt niets, geen afval, geen peuken, geen hondenpoep. Waarom dat zo is begreep ik toen ik mijn lege flesje in een afvalbak wilde gooien. Op de afvalbak zat een aanplakbiljet: je vuil op straat gooien? een boete van 100 pond! Ernaast stond een speciale afvalbak voor hondenpoep, met een dispenser met poepzakjes. Ook op die bak een aanplakbiljet: de hondenpoep niet opruimen? een boete van 1000 pond! Zulke boetes worden hier in Nederland misschien aangemerkt als belachelijk hoog, maar het werkt blijkbaar wel.

 3. Het is goed dat dit onderwerp weer op de agenda wordt gezet maar het wel altijd eenzijdig. Waarom betrekt deze partij het zwerfvuil en de in slechte staat verkerende trottoirs en groenvoorziening niet bij de problemen in Sliedrecht?

 4. Daar hebben we weer honden haters

  Honden poep op de stoep dient gewoon opgeruimd te worden punt geen discussie mogelijk.
  Er zijn gebieden in gemeentes waar men de hond netjes kan uit laten en geen opruimplicht is.
  Let wel het is ook een mest voor bepaalde begroeiing.
  Wat mijn ergert is dat de burger telkens weer de pineut wordt en de verkwisting van ambtenaren daar niets aan gedaan wordt. discussie punt.
  zwerfvuil van de jeugd kapot glas , kots vernielingen in het weekend
  Blikjes, flesje noem maar op in de vijver geflikkerd etc. etc. geluidsoverlast in de nacht van het uitgaansleven.

  Stop met het gezeik over honden belasting en boetes daar voor pak nu eerst de overlast van zwerfvuil en plastic aan dit vergaat niet hondenpoep wel!!!!!

 5. Boa’s die handhaven verdienen zich dubbel en dwars terug als ze deze hufterigheid aanpakken. 300 euro boete bij betrapping. Maak er een gemeentelijke belasting van en het geld komt in dr gemeentekas en schaf hondenbelasting af.

 6. We hebben het over hondenpoep. Maar denk ook eens aan paardenpoep, kattenpoep.( een dominante kat begraaft het vaak niet) het vele, vele zwerfvuil. Dan al het onkruid langs de paden. Het ziet er in Sliedrecht echt niet uit. Tel dit bij elkaar op, en niemend heeft nog zin om zich aan de regels te houden. Sliedrecht moet gewoon veel schoner! Vroeger hadden we de naam dat we met een tandenborstel de stoep boende!

 7. Ik vind het vuil dat mensen op straat gooien vele malen erger! En als er een paard door de straat loopt en die doet zijn/haar behoeft wordt dit dan ook beboet? Of duivenstront? Ik vindt het te ver gaan …. de hondenbezitters betalen al hondenbelasting een paardenbezitter of duivenmelker bijvoorbeeld niet … hoe bedoel je er wordt met twee maten gemeten!!

 8. Gistermiddag me nog verbaasd over een vrouw met 2 honden in de ruysdaelstraat…laat haar hond zijn behoefde doen en loopt zonder enige schaamte gewoon haar woning weer in!
  Ik heb daar sprakeloos naar staan kijken..!

 9. Het is niet alleen de hondenstront… ook het achterlaten van consumptie verpakkingen blikjes etc.. met name in de parken bij de bankjes en rond de afvalbakken… belachelijk!!
  De boete kan niet hoog genoeg zijn…

 10. Of op de stoepen voor de HAVIKFLAT en richting Dirk
  En dat is niet van de honden die er wonen ook al krijgen die de schuld. Zou fijn zijn om gewoon te kunnen lopen zonder in de stront te trappen. Ben zelf ook een honde bezitter maar ook bij mij is dit ergenis nummer 1en op 2 al dat zwerfvuil en sigaretten peuken op straat

Een reactie plaatsen

*=Verplicht veld