Slydregt.NU wil einde aan mandatering na verplaatsing vervuilde grond

SLIEDRECHT – De lokale politieke partij Slydregt.NU is van mening dat het college van Burgemeester en Wethouders van Sliedrecht in de zaak van het overbrengen van vervuilde grond van het Land van Matena in Papendrecht naar Sliedrecht-Noord gekend had moeten worden en dat de politieke verantwoordelijkheid zo niet gelegd kan worden bij de verantwoordelijke wethouder van Sliedrecht. “Slydregt.NU heeft in haar fractievergadering woensdagavond 23 mei 2018 besloten dat er een einde moet komen aan deze onjuiste mandatering”, zegt fractievoorzitter Mark Jongeneel (Slydregt.NU) donderdagmiddag 24 mei 2018.
 
Fractievoorzitter Mark Jongeneel (Slydreg.NU). (Foto gemeente Sliedrecht)
 
De gemeente Sliedrecht heeft volgens Slydregt.NU in haar wijsheid een groot aantal samenwerkingsverbanden gesloten in de vorm van een gemeenschappelijke regeling. “In dit verband is de politieke verantwoordelijkheid gemandateerd aan een openbaar lichaam. Het college is hierdoor niet op de hoogte geweest van het verplaatsen van de vervuilde grond. De partij grond is vooraf onderzocht en aangemeld bij de Omgevingsdienst. Uit de bodemmonsters kwam ook naar voren dat het om licht PFOA-houdende grond gaat”, zegt Jongeneel.
 
Grond
PFOA-gehalten in de partij grond zijn volgens de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (OZHZ) niet hoger dan de PFOA-waarden in het betreffende toepassingsgebied. Jongeneel: “Dit betekent dus dat de PFOA-gehalten daar niet verder oplopen. De Omgevingsdienst heeft toestemming gegeven om de grond toe te passen op de genoemde locatie. De toepassing is conform de “Handreiking toepassing van PFOA-houdende grond Drechtsteden en omstreken” van 3 november 2017. Grond waarin PFOA zit, mag niet zomaar elders worden toegepast, om te voorkomen dat schone(re) grond verontreinigd wordt.”
 
In overleg
Vervoer van PFOA-houdende grond en het toepassen elders is toegestaan, maar er gelden wel extra regels. Zo is het doen van bodemonderzoek verplicht en moet het toepassen elders vooraf gemeld worden bij de omgevingsdienst. Zij houden hier toezicht op. Jongeneel: “Alle regels die gelden zijn vastgelegd in de eerdergenoemde handreiking. Door middel van deze tijdelijke handreiking is duidelijk waaraan (bouw)projecten moeten voldoen waar het grondverzet betreft. Zo kunnen deze projecten toch doorgang vinden. In overleg met betrokken gemeenten (waaronder Sliedrecht en Papendrecht), provincie Zuid-Holland, DCMR Milieudienst Rijnmond, GGD en het expertisecentrum PFAS heeft de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid de handreiking opgesteld. Deze handreiking is tijdelijk van kracht tot er definitieve regels zijn. Daarvoor wordt nu meer onderzoek gedaan.”

1 gedachte over “Slydregt.NU wil einde aan mandatering na verplaatsing vervuilde grond”

  1. Of te wel Papendrecht is er vanaf en Sliedrecht mag het in het volgende decennium opruimen. Wie slaapt er of krijgt een goed diner?

Plaats een reactie

*=Verplicht veld