Slydregt.NU: ‘Wat als nieuwkomer weigert om te integreren?’

SLIEDRECHT – “De nieuwkomer moet zich aanpassen en integreren in zijn nieuwe woonplaats en niet andersom. Als iemand zijn best doet om mee te doen in de samenleving dan ontstaat er vanzelf acceptatie voor de nieuwkomer. Wat gebeurt er met de nieuwkomer als deze weigert om te integreren? Bijvoorbeeld wat gebeurt er met de migrant als deze niet voldoet aan de taaleis maar wel een bijstandsuitkering ontvangt?”, stelde fractievoorzitter Mark Jongeneel (Slydregt.NU) dinsdagavond 19 februari 2019 bij de behandeling van de Integratienota 2019-2022 in de oordeelsvormende vergadering van de gemeenteraad.

Mark Jongeneel aan het woord in de raad. Hij vindt de Integrnenota erg vrijblijvend. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

Jongeneel noemde integratienota ‘helaas incompleet’. “Wat er met de nieuwkomer als deze weigert om te integreren? Bijvoorbeeld wat gebeurt er met de migrant als deze niet voldoet aan de taaleis maar wel een bijstandsuitkering ontvangt? Volgens staatssecretaris Van Ark is het nodig dat sommige mensen ’een stok achter de deur’ hebben bij het leren van de taal. Als die nu niet hun best doen om de taal te leren, komen ze daar gewoon mee weg. En wie de taal niet leert, blijft meestal op kosten van de belastingbetaler in de bijstand, weet de VVD-bewindsvrouw. Ze ziet bovendien dat mensen die een tegenprestatie voor de bijstand gevraagd wordt, weer zien dat ze nuttig zijn en zo waarschijnlijk uiteindelijk ook makkelijker weer aan het werk komen”, stelde Jongeneel. 

Opvang
De staatssecretaris vindt volgens Jongeneel dat degene die een bijstandsuitkering ontvangt en het Nederlands niet beheerst,  moet worden gekort op zijn uitkering. Jongeneel: “Slydregt.NU onderschrijft het standpunt van de staatssecretaris. Wij vinden daarom deze integratienota erg vrijblijvend. Wij hopen dat de portefeuillehouder kan toezeggen dat er een paragraaf wordt toegevoegd waarin wordt aangegeven wat er gebeurt met de nieuwkomer als deze weigert te integreren en welke sancties worden ingezet om deze nieuwkomer alsnog te laten bewegen om te integreren. Niet iedereen die zich in Nederland wil vestigen is een vluchteling. Helaas wekt de integratienota wel deze suggestie. U kunt deze groepen onderscheiden in politieke vluchtelingen, oorlogsvluchtelingen en economische migranten. De laatste twee groepen mogen tijdelijk in Nederland blijven en de economische migrant moet ook echt iets bijdragen aan de Nederlandse economie en niet parasiteren op onze sociale voorzieningen. Slydregt.NU ziet liever dat oorlogsvluchtelingen in de herkomst/thuis regio worden opgevangen.”

Acceptatie
Goed dat er volgens Jongeneel aandacht uitgaat naar “oudkomers”. “Onder oudkomers wordt verstaan migranten die al langere tijd in Nederland wonen. Goed dat het college deze mensen alsnog wil laten integreren in Sliedrecht en daardoor volwaardig deel van uit wil laten maken. Verder moet de acceptatie van migranten (zijn het nu vluchtelingen of migranten dit is niet echt consequent portefeuillehouder?) in de samenleving worden bevorderd. Dit kun je echter maar in beperkte mate van de Sliedrechter vragen. De nieuwkomer moet zich aanpassen en integreren in zijn nieuwe woonplaats en niet andersom. Als iemand zijn best doet om mee te doen in de samenleving dan ontstaat er vanzelf acceptatie voor de nieuwkomer”, sprak Jongeneel. 

Onze samenleving
“Sliedrecht hanteert drie speerpunten in het lokale integratiebeleid: beheersing van de Nederlandse taal, kennen en respecteren van de Nederlandse normen, waarden en gebruiken en kennen van de eigen leefomgeving. Slydregt.NU onderschrijft dat het beheersen van het Nederlands en het kennen en respecteren van de Nederlandse normen, waarden en gebruiken essentieel is om mee te kunnen doen in onze samenleving”, aldus Jongeneel, “Om te kunnen participeren is het van belang om de – voorzieningen in de – eigen leefomgeving te kennen en te kunnen vinden. Kan de portefeuillehouder uitleggen welke voorzieningen hiermee worden bedoeld? Wij hopen niet dat hiermee wordt bedoeld dat de nieuwkomer de weg wordt gewezen hoe men een uitkering kan krijgen.” Slydregt.NU vindt het goed dat nieuwkomers worden begeleid uit eigen netwerk zolang dit niet tot segregatie leidt. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld