Slydregt.NU vraagt college om duidelijkheid over aanleg glasvezelverbinding

SLIEDRECHT – In een twintigtal vragen heeft lokale politieke partij Slydregt.NU dinsdagmiddag 2 november 2021 aan het College van B & W vragen gesteld over glasvezel in Sliedrecht. Diverse aanbieders als Ziggo, KPN netwerkNL, Delta Fiber (EQT en Stonepeak) en Dutch fiber (T-mobile) willen volgens Slydregt.NU voor 2025 een glasvezelnetwerk aanleggen in kleine steden en dorpen van Nederland. De politieke partij wil weten of Sliedrecht daar bij zit.

Hier is D&G Glasvezeltechniek aan het werk. Het plan van de genoemde providers omvat in totaal acht miljoen aansluitingen. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

“Door corona en de naweeën daarvan hebben de inwoners snellere internetverbindingen nodig. De kinderen volgen online lessen en ouders willen thuis werken en online vergaderen. Dit allemaal te gelijk. De verwachting is ook dat dit gedeeltelijk zo blijft. Tevens wordt er steeds meer via internet aangestuurd en worden er snellere verbindingen verwacht door krachtige nieuwe technologie. Echter is dit in veel plaatsen in Sliedrecht nog niet mogelijk. Er zijn zelfs hele wijken die niet hoger dan 50mb p/s komen via de oude telefoonlijn. Dit is te traag en onwerkzaam. Daarom zullen veel inwoners de aanleg van glasvezel toejuichen”, stelt fractievoorzitter Mark Jongeneel (Slydregt.NU) in een brief aan het college.

Traag internet
In de schriftelijke vragen wil Slydregt.Nu van het college weten of zij bekend zijn met het voornemen van versneld aanleggen van glasvezel in vele kleine dorpen en steden en of Sliedrecht op de lijst van één van de aanbieders vor de aanleg van glasvezel staat. “Zo nee, gaat u dan nog contact opnemen met deze aanbieders om ervoor te zorgen dat Sliedrecht wel op deze lijst komt?”, vraagt Jongeneel. Ook wil Slydregt.NU van het college horen of ook zij bekend zijn dat er in veel wijken een te trage internetverbinding is. Jongeneel: “Wat denkt het college zelf te kunnen doen om dit te verbeteren? Gaat u dan een lijst opvragen bij de providers zodat deze wijken eventueel als eerste aangepakt kunnen worden?”

Tempo aanleg
Als Sliedrecht op de lijst staat van één van de providers die het netwerk in Sliedrecht aan gaat leggen, wil Jongeneel weten wat dat de gemeente gaat kosten en of er budget voor is. “Wat zijn de eventuele opbrengsten van het aanleggen van glasvezel voor de gemeente Sliedrecht? Als het al bekend is dat wij in heel Sliedrecht glasvezel krijgen. Wanneer wordt er dan gestart met de werkzaamheden? Wanneer zijn de werkzaamheden afgerond?”, wil Jongeneel op papier beantwoordt zien. Ook wil de éénmansfractie in de gemeenteraad weten hoeveel invloed de gemeente Sliedrecht heeft op de werkzaamheden. Jongeneel: “Hoeveel invloed heeft de gemeente überhaupt op de aanleg van glasvezel?”

Achterlopen
Slydregt.NU vraagt het college of ze zelf nog actief op zoek zijn naar een aanbieder voor het aanleg van het glasvezelnetwerk. Jongeneel heeft nog meer vragen: “Zo nee, waarom niet? Is het college ook niet van mening dat ons dorp voorzien moet worden van goede aansluitingen? Is het college ook van mening dat we achterlopen in vergelijking met de rest van Nederland met de snelheid van het internet? Zo ja, wat heeft het college gedaan om dit te verbeteren? Zo nee, Waarom heeft het college niks gedaan om dit te verbeteren en ons dorp meer op de kaart te zetten?”

3 gedachten over “Slydregt.NU vraagt college om duidelijkheid over aanleg glasvezelverbinding”

  1. Sliedrecht loopt achter en slechte planning . Over kleine dorpen gesproken , 12 jaar geleden was Streefkerk voorzien van glasvezel en werkte 100 %

  2. Glasvezel, Goed gezien hr. Prins.Ongeveer 2 jaar geleden heeft onze wijk Middenveer compleet overhoop gelegen tbv werkzaamheden aan o.a. drainage . Ook werd er gewerkt met het leggen van een dikke rode slang. Bij navraag aldaar kon niemand mij iets vertellen hierover maar ook de wethouder was aldaar aanwezig .Nadat ik mijn vraag aan hem stelde liep hij op hoge poten weg en zei : de eerste 5 jaar gaat hier spa meer de grond in. nou,nou.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld