Slydregt.NU: ‘Supermarkten horen vrijheid te krijgen om op zondag open te gaan’

SLIEDRECHT – Slydregt.NU is niet tevreden over het punt zondagsrust, waar het college binnen het hoofdlijnenakkoord 2022 – 2026 afspraken over heeft gemaakt. “Het gaat niet ver genoeg”, stelt fractievoorzitter Mark Jongeneel (Slydregt.NU), “Supermarkten horen de vrijheid te krijgen om op zondag open te gaan. Nu zie je dat Sliedrechters uitwijken naar Dordrecht of Papendracht om op zondag boodschappen te doen.

Slydregt.NU vindt dat de overheid niet over de openingstijden gaat van ondernemingen. “Laat dit toch eens aan de ondernemers zelf over”, stelt fractievoorzitter Mark Jongeneel (Slydregt.NU). (Foto gemeente Sliedrecht)

Slydregt.NU hecht veel waarde aan goede afspraken rond activiteiten en zondagsrust. “Goede afspraken zijn nodig zodat iedereen weet waar men aan toe is”, stelt Jongeneel. Slydregt.Nu is bang dat, zoals de afspraken nu op papier zijn gezet, er voor de oppositie absoluut geen ruimte is om met moties aan de knoppen te draaien, zodat er op zondag meer mogelijk is in Sliedrecht. Jongeneel: “De coalitie zal elkaar op dit punt stevig vasthouden.”

Geen overheidsbemoeienis
De lokale partij ziet het liefst zondagsvrijheid. “Iedere Sliedrechter bepaalt zelf zonder overheidsbemoeienis dat men naar de kerk gaat, recreëert, consumeert of onderneemt op zondag. Evenementen op zondag moeten in het hele dorp kunnen. Er moet in de vergunningsaanvraag wel rekening worden gehouden met de kerkgang. Het zal toch prachtig zijn als wij ooit in september 2026 op grote schermen op het Dr. Langeveldplein naar Max Verstappen wordt gekeken hoe hij GP van Nederland wint”, zegt Jongeneel.

Ballen tonen
Voor Jongeneel staat één ding vast als er niets terecht komt van de afspraken en alles bij het oude blijft. Jongeneel: “Dan weten de Sliedrechters dat ze in 2026 niet meer op de VVD moeten stemmen. De VVD heeft veel te verliezen op dit punt. De VVD moet dus ballen tonen op dit punt. Slydregt.NU zal de liberalen hier aan houden de komende jaren. Dit zullen we doen op een constructief positieve manier.”

14 gedachten over “Slydregt.NU: ‘Supermarkten horen vrijheid te krijgen om op zondag open te gaan’”

 1. Sliedrecht loopt achter de feiten aan, zoals met alles, we zijn allang ingehaald qua winkelaanbod door Papendrecht, wat is er voor lol aan op de Kerkbuurt, alleen brillenwinkels, nee dat hoeft voor mij niet open op zondag en een supermarkt al helemaal niet, miljarden verdient tijdens Corona over de ruggen van het personeel. Blijf maar lekker dicht.

 2. Supermarkten worden toch voorzien van voorraad op zondag? Kunnen ze net goed open. Je hoeft niet te komen als je niet wil, jammer dat het geloof er nu weer een verhaal in speelt. Hoezo hokjes vorming??

 3. Het is een stap in de goede richting die voorspelbaar was: uit het zicht mag je open en kopen. Ik had ook op een tweede stap gerekend: in 2023 supermarkten open indien men daar als supermarkt voor kiest en in 2024 helemaal vrijgeven.

  Het is ook niet om aan te lezen dat men niet gewoon uitkomt voor het geloof maar met onzin aankomt als: het is goed voor de mens, een rustdag (wat als we voortaan de rustdag op dinsdag zetten?, zielig voor de medewerkers, bewijs eerst maar eens dat er omzetverlies is etc.

  Zeg toch gewoon: wij christenen willen vanuit ons geloof dat de zondagsrust blijft en dat leggen we als minderheid, zolang het kan, op aan een meerderheid. Een neiging die je vaak bij gelovigen tegenkomt. Maar dan kom je er voor uit!!! Dus geen drogredenen.

  Daarom heb ik wel respect voor SGP/CU die dat juist wel aangeeft en uitkomt voor de religieuze reden. Maar dat tweede en derde stapje, dat vereist inderdaad, zoals Angel zegt, een stukje respect naar de andersdenkende inwoners. Kom op, denk er nog eens over na en geef voor het einde van het jaar groen licht voor vrijheid.

 4. Mooi gezegd Angel.
  ZonDag is voor Iedereen anders . Ik pak mijn rust wel ook als supermarkt open is .Je hoeft er toch niet heen? Ieder z’n ding
  Zo ga ik vanmiddag naar een verjaardag die ze vieren als ze van de Kerk thuis zijn .
  Leven is Omdenken
  Fijne Dag Erik Heijkoop Posisoof

 5. Zondagsopening moet de keus zijn van de winkeliers en mag niet worden belemmerd door de christenen. Ze willen respect maar hebben ze zelf ook respect voor andersdenkenden?

 6. Helemaal eens met de reacties, van de personen die tegen opening van de winkels op zondag zijn . Goed verwoord, en fijn dat er nog door meerdere zo over gedacht.
  Ongeacht kerkelijk of niet, iedereen heeft op zijn tijd rust nodig.

 7. Kan dhr Jongeneel aangeven hoeveel Sliedrechters op zondag buiten Sliedrecht boodschappen gaan doen? Loopt het dorp leeg of zijn het er een handje vol. Als een supermarkt open is op zondag voor een paar klanten op zondag kost dit alleen maar geld. Grote vraag is hoe denken de winkeliers er over. Tientallen jaren geleden gingen we massaal naar Alexandrium op zondag in lange rijen door de winkels kijken kijken en niet kopen.

 8. Ik ben het helemaal eens met de reactie van de personen die tegen opening van de winkels op zondag zijn . goed verwoordt mensen.

 9. Zondagsopenstelling is voor veel inwoners van Sliedrecht gelet op de lage opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen een non-issue. Wanneer dit echt zo ontzettend leeft zouden al die mensen toch allang massaal op de seculiere partijen hebben gestemd? Misschien speelt ook mee dat veel inwoners door familiebanden weten hoe belangrijk de zondagsrust is voor veel christenen in Sliedrecht. Dat je zelf niet (meer) gelovig bent, maar uit respect voor je dorpsgenoot dit niet op de spits drijft zou ook wel eens waar kunnen zijn. En zeg nou zelf, wanneer ik op zondag door het dorp rijd zie ik bijkans alle horeca open zijn, er kan gesport worden, zwembad is open, meubelboulevard open, Noord-Oost-Kwadrant winkels open etc. Dus ja, iets met compromis lijkt me. Dat is iets waar we zuinig op moeten zijn.

 10. “Nu zie je dat Sliedrechters uitwijken naar Dordrecht of Papendrecht om op zondag boodschappen te doen.”

  Derhalve kan er reeds gesteld worden dat er op dit moment al sprake is van concurrentievoordeel, gezien er buiten Sliedrecht boodschappen wordt gedaan op een zondag. Dit leidt tot omzetverlies voor alle supermarkten in Sliedrecht. De vrijwillige keuze van de ondernemer, niet alleen supermarkten, om op zondag open te gaan leidt naar m.i. tot meer werkgelegenheid voor de jongere generatie.

  Het organiseren van evenementen op zondag heeft naar m.i. geen negatieve invloed voor Sliedrecht, integendeel, dit zorgt juist voor meer sociale interactie en verwevenheid tussen de Sliedrechters onderling.

 11. Ik ben voor (als de winkeliers dat ook zijn natuurlijk)!! Zondagsrust me kont, ik ben maar 2 dagen vrij in de week!

 12. De zondag is de enige rust dag in de week. Die hebben we allemaal nodig. Ondernemer kerkganger noem het maar op. Een mens heeft de zondag nodig. We kunnen 6 dagen per week desnoods 24 uur shoppen. De zondag is hier niet voor nodig. Een 24 uur economie draai je niet meer terug. Stop toch met die planvorming !!

 13. U heeft zelf een supermarkt Jan Pieter?
  Er staat toch ook vrij helder in het artikel dat de omzet waar u het over heeft nu naar Dordrecht en Papendrecht gaat?Waarom meer personeelskosten? Wie weet door de spreiding wel minder.
  Individualisme opmerking is voor mij te hoog gegrepen.

  Ik zou individueel heel graag boodschappen op zondag doen in mijn dorp.Wellicht heeft dat te maken dat mensen onregelmatige beroepen hebben en nu op zaterdag avond dan maar zonder brood het weekend ingaan,.Maar dat is individueel op mij van toepassing.
  Dus ja… stemt voor!

 14. De eerste supermarkt die de zondag erbij “kiest” krijgt even een concurrentie-voordeel.
  De rest heeft dan geen keuze meer en moet mee. En vanaf moment is het nadeel voor alle supermarkten: dezelfde omzet (want we gaan niet meer boterhammen eten) en fors meer (personeels)kosten.

  Individualisme is meestal niet zo sociaal.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld