SLIEDRECHT – Met betrekking tot het raadsvoorstel rond de mogelijk komst van een asielzoekerscentrum (azc) heeft de lokale politieke partij Slydregt.NU even voor 10.00 uur donderdag 16 februari 2023 bijna zestig vragen gesteld aan het College van B & W. Slydregt.NU wil daarop voor 20.00 uur donderdag 16 februari 2023 een antwoord op in verband met de openbare beeldvormende vergadering, die donderdag 16 februari 2023 om 20.30 uur begint.
De vragen zijn donderdagmorgen ingediend door het raadslid Boudewijk Brandwijk (Slydregt.NU). (Foto gemeente Sliedrecht)
De partij wil de locatie weten waar een azc moet komen. “Hoe heeft de gemeente gewaarborgd dat het asielzoekerscentrum voldoet aan de noodzakelijke hygiëne- en veiligheidseisen, voldoende huisvesting beschikbaar is en faciliteiten beschikbaar zijn voorde asielzoekers? Hoe wordt een veilige en beschermde omgeving geboden aan de asielzoekers? Hoe krijgen de asielzoekers de mogelijkheid om te participeren in de activiteiten en beslissingen van het centrum en hoe worden ze betrokken bij de besluitvorming over hun eigen toekomst? Hoe gaat de gemeente de integratie van de asielzoekers bevorderen door bijvoorbeeld het bieden van onderwijs, taalcursussen, werkgelegenheidsmogelijkheden en andere diensten? Hoe gaat de gemeente samenwerken met de relevante betrokken partijen zoals andere overheid, politie, ngo’s, en de lokale bevolking, om te waaarborgen dat de asielzoekers op een verantwoorde en humane manier worden opgevangen?”, is een aantal vragen die zijn gesteld.
Financiering en veiligheid
Brandwijk wil namens Slydregt.Nu ook ween of de gemeente beschikt over voldoende beschikbare middelen voorde exploitatie van het centrum. Brandwijk: “Hoe heeft de gemeente het budget en de begroting samengesteld? Hoe zorgt de gemeente voor transparantie en verantwoording van de financiering en exploitatie van het centrum alsmede ook van de betrokken partijen? Wat gaat het de Sliedrechter kosten? Is er sprake van een realistische begroting en zijn er voldoende middelen beschikbaar om de dagelijkse kosten te dekken zoals personeelskosten, huisvesting, voedsel, gezondheidszorg en andere levensonderhoud kosten van de bewoners? Welke subsidies zijn verleend door de overheid ter dekking van de kosten? Welke diensten verleend de gemeente Sliedrecht en welke vergoedingen ontvangt zij? Zijn de vergoedingen kostendekken en is er ruimte om te reserveren voor calamiteiten bij hinder en overlast?” De partij hoort ook graag antwoord op de vraag hoe een veilige en beschermde omgeving wordt gewaarborgd voor de inwoners van Sliedrecht. Brandwijk: “Hoe wordt hinder en overlast voor de inwoners van Sliedrecht voorkomen? Hoe wordt een evenwicht gerealiseerd tussen de belangen van de inwoners en de noden en verlangens van de asielzoekers? Hoe worden spanningen met de inwoners van Sliedrecht voorkomen? Hoe heeft de politie de beveiliging van het centrum georganiseerd en is de openbare orde en veiligheid gewaarborgd? Hoe heeft de politie zich voorbereid op het handhaven van de wet en het vervolgen van criminaliteit? Hoe beschermt de politie de rechten van de asielzoekers en waarborgt de politie hun veiligheid en welzijn? Hoe heeft de politie de migrantenadministratie georganiseerd? Hoe heeft de politie de vreemdelingenbewaring en uitzetting van asielzoekers georganiseerd? Hoe worden kwetsbaren inwoners van Sliedrecht beschermd?”
Waarborgen
Slydregt.NU hoort ook graag hoe verkeersoverlast en congestie in Sliedrecht wordt voorkomen. Brandwijk: Hoe wordt vervuiling en criminaliteit tegengegaan? Hoe wordt voorkomen dat het centrum overbevolkt geraakt en de capaciteit niet wordt overschreden? Hoe wordt het vervoer van het asielzoekerscentrum naar het centrum van Sliedrecht geregeld en geluidsoverlast en verkeersoverlast en congestie in de buurt voorkomen? Hoe wordt de nodige voorzieningen voor de gezondheid van de asielzoekers gewaarborgd en overbevolking voorkomen zoals toegang tot medische zorg en hygiënische voorzieningen? Hoe biedt het centrum ondersteuning van de rechten van de asielzoekers op een eerlijk en transparant proces?” Brandwijk wil ook weten hoe het college een minimale levensstandaard waarborgt, zoals toegang tot water, onderdak en andere basisbehoeften. “Hoe wordt de privacy van de asielzoekers gerespecteerd en welke maatregel worden getroffen? Hoe krijgen de asielzoekers toegang tot informatie over hun rechten, het asielproces en andere relevante onderwerpen? Hoe wordt gewaarborgd dat het centrum voldoende onderhoud en pleegt alsmede de huisvesting en leefomgeving renoveert? Hoe wordt gecontroleerd of het centrum de mensenrechtenverdragen respecteert e de asielzoekers beschermt tegen discriminatie en uitsluiting? Hoe legt het centrum verantwoording af met betrekking over de voorzieningen aan de samenleving?”, vraagt Slydregt.NU.
Referendum
Ook wil Brandwijk een antwoord hoe verzekeringen zijn afgesloten tegen brand, aansprakelijkheid of andere risico’s. Brandwijk: “Is er een rechtsbijstandverzekering voor de gemeente en/of haar inwoners gesloten? Hoe denkt de gemeente haar wettelijke taken ten behoeve van de inwoners van Sliedrecht te kunnen vervullen met het oog op bovenomschreven complexe en uitdagende takenpakket? Waar stroomt de asielszoekers in door? Op onze sociale huur waar de dan statushouder voorrang heeft?” Slydregt.NU wil ook dat het college antwoordt over wat zij vinden van een referendum over het azc. Slydregt.NU vraagt zich af of het college goed nagedacht heeft over dit voorstel. “16.00 uur zou het komen en het werd bijna half 5”, zegt Brandwijk. Verder vraagt Slydregt.NU: “Is er nagedacht over ander locaties? Wat word er gedaan met uitgeprocedeerde asielzoekers? Heeft het college er vertrouwen in dat het Rijk zijn afspraken nakomt? 1 Januari is 1 Januari toch. Wat is ons bod? Voor aantal asielzoekers. En wat zou de motivatie zijn om asielzoekers van andere gemeenten op te vangen?”
Inwoners
Slydregt.NU wil horen wat de gemeente Sliedrecht heeft gedaan om de inwoners te informeren. Brandwijk: “Is de inwoner van Sliedrecht voldoende instaat gesteld om aanwezig te zijn op 16 februari en 21 februari? Wat is nu dan dus de reden dat het college ja zegt? Weet het college dat de spreidingswet niet meer van toepassing is? Wat zijn de vervolgstappen? Tijdpad van na 21 februari. Zijn er genoeg faciliteiten Huisartsen en tandartsen?” Ook vraagt Slydregt.Nu om een toekomstbeeld te schetsen. “Hoe ziet de gemeente het AZC in koers 2030? Hoe worden omliggen de gemeentes en belanghebbende betrokken? En waar kunnen zij zich melden bij overlast? Moet de raad geen zeg hier over hebben? En het een raadsbesluit zijn? En geen college besluit. Is er een asielcrisis? Kunnen het meer dan 250 asielzoekers worden? Waar kunnen betrokken partijen zich melden bij overlast?”
Ik sluit me helemaal aan bij bas breur ze moeten het gaan doen zoals Denemarken denk ook gewoon aan de eigen bevolking mensen die echt vluchten voor oorlog moet natuurlijk wel opvang zijn maar de gelukzoekers gelijk terugsturen geen tijd aan besteden zonde van de kosten harder optreden jammer dat het moet maar zo is het nu .
Laten ze eerst het probleem maar oplossen wat hier niet thuishoort. Dan is er voor de mensen die het echt nodig hebben plaats genoeg.En dat stiekeme gedoe van Burgemeester en Wethouder om hier een AZC naar toe te halen slaat nergens op.Wij hebben er genoeg.
Het blijkt dus dat de realisatie voor een nieuw AZC sneller gerealiseerd kan worden dan de aanvraag voor een nieuw sport complex voor de VV Sliedrecht waarvoor al
ettelijke decennia een verzoek ligt….en de leden nog steeds onder erbarmelijke omstandigheden in dit complex gehuisvest zijn. Chapeau college van B&W. Prioriteit voor inwoners…. is er een enquête geweest voor de inwoners van Sliedrecht of er überhaupt draagvlak is voor een azc in onze gemeente?
Dat is in ieder geval vooruitdenken,goed gedaan….
Goed zo, leg ze het vuur maar aan de schenen. Zeer benieuwd of er überhaupt ergens over is nagedacht voordat dit door de strot geduwd wordt.