Slydregt.NU rekent statushouders niet tot Sliedrechters

SLIEDRECHT – “Je bent pas Sliedrechter als je hier geboren bent en dertig jaar woont”, stelde fractievoorzitter Mark Jongeneel (Slydregt.NU). Zijn partij rekent statushouders niet tot Sliedrechters. De opmerking leidde tot ophef in de gemeenteraad dinsdagavond 30 oktober 2018. De discussie lag overigens mijlen weg van de begrotingsbehandeling 2019, waar de raad mee bezig was.

Mark Jongeneel (Slydregt.NU) kwam met een motie in de raad om statushouders geen prioriteit meer te geven bij woningtoewijzing. Deze werd later op de avond door niemand gesteund, uitgezonderd Jongeneel zelf en dus verworpen. (Foto gemeente Sliedrecht)

Na de uitspraak werd er hard gelachen in de raadzaal. De opmerking viel echter verkeerd bij fractievoorzitter Peter de Borst (PRO Sliedrecht). “Ik vind de laatste opmerking totaal niet om te lachen. Daar zegt hij nogal wat. Ik vind het veel te veel aandacht voor hetgeen hij hier op deze manier bepleit.” Ook fractievoorzitter Frank Dunsbergen (CDA) voelde zich plots ‘geen Sliedrechter meer’. “Ik ben 23 jaar geleden geboren in Dordrecht”, reageerde hij.

Fout
Jongeneel was verbaasd, want PRO Sliedrecht is toch een democratische partij. De Borst riep op om de discussie te stoppen. Burgemeester Bram van Hemmen (CDA) vond dat meningen moeten kunnen worden gedeeld in de raadzaal en dat daar het debat over moet kunnen worden gevoerd. “Daar waar Jongeneel het had over toewijzen, heeft hij het over in beslag nemen. Dat stuit mij tegen de borst”, sprak fractievoorzitter Anton van Rees (PvdA). Jongeneel erkende de fout en bood Van Rees excuses aan. 

Niet eerlijk
Slydregt.NU is van mening dat het niet eerlijk is voor mensen die soms meer dan zes jaar op een woning moeten wachten, de statushouders meteen zo’n woning toegewezen krijgen. “Dat deze mensen al voordelen krijgen waar de gewone Nederlander jarenlang hard voor moet werken, zoals geld krijgen voor ’t inrichten van een huis, maar ook snellere toewijzing van toeslagen uitkering van toeslagen en extra inzet om werk te vinden. Dat deze mensen gelijkwaardig zouden moeten zijn aan de autochtone Nederlander. De statushouders net als de autochtone Nederlander achteraan zouden moeten sluiten, voor ’t toegewezen krijgen van een woning”, schrijft Slydregt.NU.

Ontraden
De lokale politieke partij vroeg vervolgens het college om statushouders niet langer te kenmerken als een urgentiecategorie voor het toewijzen van sociale huurwoningen. “Wij ontraden die motie wel, omdat we niet ontslagen van de huisvestingsplicht, Dat moeten we nu al binnen tien weken doen en daar komen we nu al niet aan toe. Wij ontraden de motie ten zeerste”, aldus wethouder Ton Spek (CDA) van Wonen namens het college.

Gen voorrangsregeling
De VVD wilde wel cijfers weten over urgente gevallen, inwoners of statushouders. “We hadden meer context gezien. In hoeverre is er sprake van een probleem?”, vroeg fractievoorzitter Roelant Bijderwieden (VVD), “Gezien het feit dat ik pas 19 jaar hier woon, niet geboren ben en ik mijn kinderen nog 16 jaar in huis moet houden, voordat ze volgens Slydregt.nu een huis toegewezen krijgen, kan en wil ik de motie niet steunen. We zijn voor het oproepen aan het college om geen voorrangsregeling te geven door ze als urgentiecategorie te behandelen. Voor zover we binnen de wetgeving de ruimte hebben om hier mee om te gaan. We vinden een Sliedrechtse inwoner net zo urgent kan zijn als de statushouders. Heeft de wethouder hierover cijfers in hoeverre urgentie moeilijk te plaatsen is en om hoeveel gevallen het gaat om statushouders?”

 

1 gedachte over “Slydregt.NU rekent statushouders niet tot Sliedrechters”

  1. Omdat ik baggeraar ben, ben ik ruim 22 jaren geleden om praktische redenen in Sliedrecht komen wonen. Mijn vrouw en ik zijn direct actief geworden in het verenigingsleven en daarnaast heeft mijn vrouw altijd hier in het maatschappelijk- en vrijwilligerswerk gezeten. Onze drie kinderen zijn hier geboren en getogen. Geen van allen voldoen wij dus aan de kwalificatie van het “Sliedrechter zijn” (geboren in Sliedrecht en er 30 jaar wonen). Jammer, want we spreken de taal inmiddels vloeiend. Ik hoop dat we mogen blijven, want we vinden het een fijn dorp.
    Dat er bij het toewijzen van sociale woningen concurrentie is tussen starters, statushouders en mensen met een lager inkomen, komt niet door de statushouders, maar door het feit dat de overheid te weinig huizen laat bouwen in dat marktsegment. Bouwgrond verkwanselen aan projectontwikkelaars die er te veel dure huizen op bouwen levert meer inkomsten op.
    Iedereen weet dat, moppert erover en er gebeurt niets. Het is net zo erg als met het weer.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld